Войникът, когото 100 г. чакат да се върне от фронта

0
фронта - войник
Върху леглото на Рошеро са подредени фотографии на младия войник и шлема му с пера.

Името на офицера от кавалерията Хюбер Рошеро е върху паметната плоча в Белабр, родното му село в Централна Франция. Записано е там заедно с това на други млади мъже, които загубват живота си на фронта в Първата световна война.

902ee585-d084-4ec7-8ac2-bb329dadd746-620x372
Хюбер Рошеро

Но в същото това село има друг, далеч по-необичаен и по-впечатляващ паметник на Рошеро. Стаята му в родната му къща е запазена непокътната близо 100 г. след ненавременната смърт на младия войник в Белгия през 1918 г. Така сякаш семейството му очаква той

да се върне всеки момент от фронта

Леглото на френския войник е все така покрито с дантела, а върху него са подредени негови фотографии и шлемът му с пера. Проядената му от молци военна униформа виси на закачалка наблизо.

imrs-4
На стената виси сабята на Рошеро, който е офицер от кавалерията.

Столът му и бюрото му са на същото място, където са били, когато Рошеро се ражда в нея на 10 октомври 1896 г.

Хюбер Рошеро умира на 22-годишна възраст в британска полева линейка на 26 април, 1918 г. Ден след като е ранен по време на битката за белгийското село Локер. Селцето е завладяно от френските сили само четири дни след смъртта му.

Научавайки трагичната вест за смъртта на сина им, родителите на Рошеро решават да запазят стаята му във вида, в който тя е била, когато той тръгва за фронта. Когато решават да се изнесат от къщата през 1935 г., те включват специална клауза в договора за продажбата на имота. Според нея стаята трябва да остане непроменена в близките 500 години!

imrs-1
Стаята на Хюбер Рошеро е запазена непроменена в последните почти 100 години.

“Тази клауза няма правна сила”, казва настоящият собственик на къщата Даниел Фабр, който наследява къщата от дядото и бабата на съпругата си. Въпреки това Фабр

уважава желанието на родителите на Рошеро

и ще запази стаята непокътната в негова памет.

imrs-2
На масата лежи лулата на младия войник, както и кутия с ароматни английски цигари.

В стаята могат да бъдат видени също така шпорите и ботушите на Рошеро, както и колекцията му от огнестрелни оръжия. На масата е лулата му, както и пакет цигари от ароматен английски тютюн. На бюрото, както повелява традицията, има

стъкленица с надпис

“Пръст от земята на Фландрия, където нашето скъпо дете загина и която приютяваше тленните му останки в продължение на четири години”.

imrs-5
Проядената от молци униформа на Рошеро и обувките му също са запазени в стаята му.

Бойните полета на Фландрия, които се простират от североизточна Франция през Белгия, стават сцена на някои от най-ожесточените сражения по време на Първата световна война. В тази част на Западния фронт умират 580 хил. войници, които са почетени с мемориал на архитекта Филип Прост. Паметникът бе открит през ноември, 2014 г. от френския президент Франсоа Оланд.

Прочетете още: Да откриеш в музей дневника на убития си любим

Отговор