Немски военен фотограф снима България през 1942 г.

8
Български селяни дават вода на германски войник през 1942 г.

1942 г. е повратна в историята на Втората световна война. Докъм средата на годината германската армия бележи серия от военни победи, с които успява да постави под своя власт почти цяла Европа. Хитлер подчинява такава голяма част от Стария континент, каквато никога преди не е владяна от която и да било империя.

Победоносният марш на нацистка Германия започва през април, 1940 г., когато Хитлер поглъща Дания и Норвегия. През май същата година са прегазени Холандия, Белгия и Люксембург, а през юни Франция. По-късно същата година англичаните устояват на дълга поредица нападения на германските военновъздушни сили в прословутата Битка за Англия и Хитлер така и не успява да превземе страната, но това не го спира. През април 1941 г. Хитлер завладява Гърция и Югославия. През юни същата година напада и Съветския съюз, погазвайки пакта за ненападение.

Повратът във Втората световна война настъпва през втората половина на 1942 г., когато Германия губи решителните битки в египетския град Ел Аламейн и Сталинград и по-малко от три години я делят от капитулацията.

26 октомври, 1942 г. Британски войник показва знака на победата пред двама германски войници заловени след битката при Ел Аламейн.

Всички страни, замесени във Втората световна война документират военните събития за нуждите на пропагандата. Германците изпращат на фронта повече от 300 фотографа и оператора. Един от най-известните от тях е Хорст Грунд (1915 – 2001). Грунд съпровожда Вермахта като кореспондент по време на няколко военни кампании. При една от тях този немски военен фотограф

посещава България и успява да заснеме серия от уникални фотографии

които показват победоносния марш на германските войски по време на т.нар. Балканска кампания.

[Прочетете още… Уникални снимки на България от 1961 г.]
Mittelmeer, Horst Grund mit Kamera
Хорст Грунд

Хорст Грунд е роден през 1915 г. в Берлин. Той започва обучението си в началото на 30-те г. в частното филмово училище Reimann, което завършва през 1934 г. след което продължава да работи за киностудията Tobis. През 1941 г. Грунд е изпратен да заснеме германските войски по време на т.нар. Балканска кампания, като документира Итало-гръцка война между армиите на Мусолини и диктатора Метаксас. По време на това си пътуване Грунд също посещава България и Кралство Югославия, които по-рано, през март, са гарантирали лоялността си към нацистка Германия.

Horst Grund mit Filmkamera
Хорст Грунд през 60-те години.

В следващите години Хорст Грунд ще документира руската кампания от 1941-42 г., както и африканската кампания от 1942-43 г. През това време той е ранен два пъти, но оцелява. След войната Грунд продължава да работи като оператор на седмичния кинопреглед Wochenschau. Умира през 2001 г. в Дюселдорф.

Вижте цветните фотографии на Хорст Грунд, заснети през 1942 г. в България.

 

Вижте още:

Невероятни цветни снимки на България през 1932 г.

България през 1947 г. през обектива на легендарния фотограф Дейвид Дъглас Дънкан

8 КОМЕНТАРА

 1. Това, което им показва британецът, е аналогия на нашия среден пръст.
  Знакът на победата се показва със обърната напред длан.
  Хубаво е да се чете преди да се пише.

  • Благодарим за уточняващия коментар. Наясно сме, че когато дланта е обърната навътре жестът е циничен. Но в случая сме се придържали към оригиналното описание на снимката, което гласи: A British soldier gives a V-for-Victory sign to German prisoners captured at El Alamein, 26 October 1942. Поздрави!

  • Г-н Соколов, нещата не винаги са такива, каквито ви изглеждат на пръв поглед. Направете малко проучване по въпроса и ще разберете. В контекста на снимката, този знак е именно знака на победата. Много войници са го показвали именно по този начин. Виж, ако става дума за Лиъм Галахър, плаката на Трейнспотинг, английските футболни хулигани, Ървин Уелш и други неща, свързани с добрата стара Англия, то тогава жестът безспорно е циничен. Има и нещо друго – фотографията, която сме използвали е пропагандна и е изключено тя да е била заснета и разпространявана навремето, ако войникът е показвал циничен жест. Ето още една снимка, която подкрепя това, което казвам.

   https://www.awm.gov.au/collection/009815/

 2. ее, бързи сте 😉 е, пак си е някакъв знак за победа, но малко от друг тип ;))

 3. Соколов хубаво обяснява, но Йово Колев упорито не вярва. Господин Колев, снимката на Чърчил, за която говорите, е точно пример за “голям гаф”, показвайки този жест. Той е искал да покаже знакът на победата, а вместо това се е получило нещо равностойно на псувня. В крайна сметка английският войник просто псува немските пленници. Соколов е абсолютно прав.

Отговор