Адидас срещу Пума или войната на двама родни братя

1
Адидас срещу Пума
Двама братя. Две култови спортни марки. И войната между тях. Адидас срещу Пума.

Адидас срещу Пума. Не става въпрос за търговско съревнование между две от най-известните спортни марки в света. Мнозина ги познават добре, но малцина знаят, че компаниите са родени от битката между двама братя. В следващите редове ще ви разкажем за този епичен сблъсък. Главни действащи лица в него са братята Адолф (Ади) и Рудолф (Руди) Даслер.

Личната война започва от обущарницата на баща им. Превръща ги в най-силните в бранша, но отваря непоправима пропаст помежду им. И досущ като в роман поставя

фабриките им на двата бряга на една и съща река

Там стоят и до днес.

Рудолф Даслер
Рудолф Даслер. Източник: Puma.com

През 1898 г. се ражда Рудолф Даслер, а две години по късно брат му Адолф. Те са радост за родителите си – обущаря Кристоф и съпругата му Паулина. Семейството живее в малкото баварско градче Херцогенаурах (близо до Нюрнберг), като се изхранва с много труд.

Едва завършил училище, Рудолф започва работа в местната обувна фабрика, но Първата световна война го извиква на фронта. Мястото му във фабриката заема Адолф. Междувременно баща им специализира в правенето на домашни чехли.

Адолф Даслер
Адолф Даслер. By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link

През 1924 г. Руди се завръща и поставя началото на Обувната фабрика на братя Даслер. За начало тя се помещава в местната пералня. Персоналът включва цялото семейство и разчита най-вече на ентусиазъм. Част от този ентусиазъм е

любовта на Адолф към спорта

Като истински фен, той мечтае да създаде универсални спортни обувки. И се заема да разработи подходящ модел.

По това време отношенията между Рудолф и Адолф не са толкова обтегнати, а и те умело съчетават качествата си. Руди има отлични търговски умения, докато Ади е творец. А тази комбинация предвещава голям успех за бизнеса.

Създават семейства. Работата върви. Бъдещето изглежда розово. Но…

братя Даслер
Фабриката на братя Даслер през 1927 г. – доста преди началото на войната на Адидас срещу Пума. Източник: Puma.com

съдбата има други планове

По това време Германия се развива под знака на Хитлер. Нацистите са големи почитатели на спорта, затова и семейство Даслер се ползва с облаги. Те стават членове на партията, в името на бизнеса. Услугите им се търсят все повече и повече.

Джеси Оуенс
Американецът Джеси Оуенс печели 4 златни олимпийски медала с обувки Даслер. Източник: Adidas-group.com

През 1936 г. по време на Олимпиадата в Берлин братя Даслер представят своите спортни обувки с шпайкове. Предлагат ги на американеца Джеси Оуенс, който е истински впечатлен. С тях той печели 4 златни медала, а това изстрелва производството на обувки Даслер до 200 000 чифта годишно.

Но началото на Втората световна война, ги разтърсва здраво. Даслер са извикани на фронта, като се налага да изоставят фабриката. Армията обаче се нуждае от много обувки и Адолф е върнат у дома, за да прави военни ботуши.

Някъде там започва и раздорът между двамата братя

Те преживяват войната, но идва американската окупация. Рудолф е арестуван заради връзките си със СС, докато Адолф се отървава, изтъквайки заслугите си за американските спортисти през 30-те. Има дори слухове, че той свидетелства срещу брат си, за да се спаси. Рудолф отива в затвора, а междувременно Ади завзема изцяло бизнеса, като не показва интерес към съдбата на брат си.

Адидас
Първите футболни бутонки на Адидас.

Започват взаимни обвинения помежду им, но явно никой от тях не е достатъчно убедителен, защото американците се отказват от процес. Пък и се говори, че неофициално силно ги ценят заради приноса им към спорта. Руди се прибира.

Интригите обаче не свършват. Говори се, че Рудолф за отмъщение прелъстява жената на Адолф. Обвиняват се за злоупотреба със служебни пари, за права и какво ли още не. Личната вендета взима своя връх и те разделят бизнеса през 1947 г.

Пума
Първите бутонки за серийно производство на Пума от 1948 г.

Рудолф се мести на отсрещния бряг на реката, пресичаща града, точно срещу брат си. Адолф кръщава своята фабрика Адидас – като съчетание от първите срички от личното име и фамлията си. А Рудолф първоначално приема бизнесът да е под марката Руда, но името явно не му звучи достатъчно силно и прекръства компанията на Пума.

Адидас срещу Пума

Това начало ражда два гиганта в производството на спортни стоки. Конкуренцията разделя малкото градче на две в своите предпочитания. Дори футболните им отбори воюват, като едните носят три ленти на екипите си (емблематични за Адидас), а другите имат скачаща пума.

Адидас срещу Пума
Централата на Адидас в Херцогенаурах днес.

През 1954 г. Адидас осигурява екипировка на националния футболен отбор и прави голям фурор на световното първенство в Швейцария. Пума пък създава първите в света бутонки за серийно производство, като снабдява с тях големите германски отбори. След това, както се казва, всичко е история.

Двете компании се конкурират постоянно и се опитват да си крадат сделки. Водят битка за известни спортисти и състезания и за това кой да ги представя. Тази война продължава и при децата им.

Адидас срещу Пума
Отново Херцогенаурах, но централата на Пума днес.

Адидас има впечатляващи успехи в световен мащаб, но през 80-те изпада в криза и продава 80% от капитала си на французина Бернар Тапи (1990 г.). Пума също става публична собственост по това време. Но днес и двете компании са сред водещите в бранша, като зад тях стоят впечатляващи приходи и постижения.

Братята Даслер така и не се помиряват

Адидас срещу Пума
Изпълнителните директори на Пума Йохен Цайц (ляво) и на Адидас Херберт Хайнер (дясно) символично се помиряват в Деня на мира през 2009 г. Снимка: Christof Stache/AP

През 1974 г. Рудолф се разболява и има желание да се види с брат си. Адолф също е уморен от отношенията им и макар да казва, че вече не се сърди на Рудолф, не отива на погребението му. Няколко години по-късно умира и той, като е положен в гроб в противоположния край на гробището.

През 2009 г. на 21 септември – Световния ден на мира, директорите на двете фирми си стискат ръцете в знак на уважение и се играе помирителен мач между отборите на Адидас и Пума. Така 60 години по-късно войната между двата лагера най-сетне официално приключва.

Вижте още историята на Патрик Стюарт-Хюстън: племенникът на Хитлер, който воюва срещу чичо си

1 КОМЕНТАР

Отговор