Боби Лазаров, който ще ви накара да заобичате фитнеса

Боби Лазаров - фитнеса

Фитнесът никога не е бил моят пръв приятел. Дори си мислех, че няма никакъв шанс да се харесаме. Минавах покрай залите като вегетарианец покрай месарски магазин, игнорирах ги и ми бяха леко неприятни. Моя колежка (да е жива и здрава) обаче ми предложи да я придружа само на една тренировка във фитнеса до офиса и така започна всичко. От края на миналата година аз ходя на фитнес с огромно желание и нетърпение.

Ставам рано сутрин – нещо, което мразя от цялото си сърце, за да отида на

тренировка във фитнеса

Пренебрегвам си вечерните забавления, за да съм в кондиция за сутринта. Чувствам се добре, имам енергия и самочувствие. Виновникът за всичко това се казва Борислав Лазаров. Реших да ви срещна с него, защото е супер важно да попаднеш на някого, който истински обича работата си и с търпение, желание и много подкрепа ти помага да минеш по пътя. Да пребориш себе си и да направиш с тялото и ума си неща, които не си и подозирал, че можеш да постигнеш.

Боби Лазаров отговори на някои мои въпроси, които, надявам се, ще бъдат полезни за много от вас. Защото може и да не ви се вярва, но спортът наистина е здраве.

Боби Лазаров
Боби Лазаров наистина може да ви накара да заобичате фитнеса.

Боби, какво те накара да започнеш да се занимаваш с фитнес? Искаше да имаш хубаво тяло за пред момичетата или имаше и нещо друго?

През целия си съзнателен живот винаги съм се занимавал с някакъв спорт. Дълго време бях футболист. След като приключих с футбола, заради една травма, реших, че не трябва да спирам да спортувам. Фитнесът ми помогна да продължа напред. Бях много слаб като малък и една от основните ми цели беше да кача малко килограми и затова спортувах. Но никога не съм го правил, за да се харесам на някого. Винаги съм го правил за себе си, да изглеждам по-добре да се чувствам по-окей. С времето, това се превърна в хоби, в начин на живот, а вече и в професия.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че е скучно да се ходи на фитнес?

Фитнесът може да бъде скучен, единствено и само, ако не се тренира качествено. А това в повечето случаи се случва, когато хората решават да тренират сами. Тогава те не разнообразяват тренировките си, не внасят новости в тях и не си ги правят интересни. Много често не знаят какво да правят, за да усетят хубавата част от нещата. Да видят резултатите, да усетят как се променя тялото и съзнанието.

Тогава идва вече най-интересното. Но ако ходиш хаотично и тренираш сам, според мен няма как да ти е интересен фитнесът. И ако все пак, въпреки всичко фитнесът ви е скучен, има толкова много други спортове, които може да практикувате. Важното е, да се спортува.

Имаш ли тайна за мотивиране на хората, които не са били запалени преди по фитнеса, да започнат да тренират редовно?

Ако споделя тайната си, може би ще трябва да убия всички фитнес инструктори. Шегувам се, разбира се. Не мисля, че има тайна. Всички хора са различни и всеки се мотивира от различни неща. Нашата работа е да ги навигираме в упражненията, да разберем какво им харесва, за да можем да извадим най-доброто от тях. Да можем да ги накараме да направят повече от това, на което мислят, че са способни.

Нищо не може да мотивира човек повече от постигнатите резултати и от новите постижения. Така че,

няма тайна в това да мотивираш някого

Просто трябва да намериш слабите му места и да ги превърнеш в силни. Да му покажеш, че няма нищо невъзможно. И после заедно да се радвате на постигнатото.

Защо е хубаво да имаш с треньор? И колко време трябва да тренираш с него? Има ли момент, в който вече можеш да си тренираш сам?

Никой не се е родил научен. Поради тази причина имa професии като фитнес инструктори, професионални треньори, лекари, учители и всички останали, за които се изисква образование, изискват се знания. Ако нямаш тези знания, няма как да бъдеш пълноценен в залата и да си полезен на себе си.

unnamed (10)
Снимки: Gia Photography

Много често хората решават да спестят пари от треньор и да тренират сами. Прочитат няколко материала в интернет и вече си мислят, че нещата се случват. Всъщност не е точно така. Аке беше така, ние нямаше да ходим на лекар.

Щяхме да отваряме гугъл да четем най-различни статии и щяхме да се самолекуваме. Не е толкова просто, колкото е дадено на картинката. Има си най-различни методики за изпълнение на упражнението и тънкости, които ако ние не знаем и някой не ни ги покаже, не можем да ги изпълним. Така няма как да извлечем

максималното от упражнението

и изобщо от цялата тренировка. Няма срок, за който даден човек тряба да тренира с треньор. Има хора, които попиват много бързо, занимава им се, интересуват се допълнително, освен че тренират с треньор. Запалени са от това, което им се казва и в един момент са способни наистина да започнат сами да тренират и да постигат резултати. Голяма част от хората със забързано ежедневие и стрес на работното място предпочитат да си спестят усилията от това да мислят и да търсят информация в нета.

Да смятат калории, да си разнообразят тренировката. За тях е много по-лесно и много по-удобно да се доверят на нас. Защото нашата работа е точно в това – да правим вашите тренировки по-интересни, по-разнообразни, за да не ви омръзват. Разбира се, винаги можеш да започнеш да тренираш сам. Въпросът в с какво желание си започнал и какви са целите ти.

Има ли хора, които просто не могат да спортуват, това не е тяхното или това е мързел… Или какво е според теб?

Не всеки човек е роден спортист. Но с голяма доза търпение и внимание от наша страна всеки може да постигне доста добри резултати. Да, има хора, на които спортът не им се отдава. Има хора, които по-трудно запаметяват упражненията. Или вестибуларният апарат не е обработен добре, координацията им е доста влошена.

Но с практика, с много говорене и с трениране по определен начин всеки човек може да постигне задоволителни резултати. Така че няма хора, които не могат да тренират. Има

хора, които не тренират правилно

и не са насочени правилно. Има хора, които са тренирани с грешен подход. Но има и такива, които ги мързи и ти каквото и да правиш няма как да промениш това. Процесът е двустранен.

Фитнес инструкторът и клиентът трябва да работят заедно, за да може нещата да се получават. Ако единият от двамата не дава достатъчно от себе си, няма как да стане. То е като във връзките и в абсолютно всички други взаимоотношения между хората. Трябва да се дава и от двете страни, за да се получат нещата.

Колко пъти в седмицата е оптималният вариант човек да посещава фитнеса?

Първо да започнем с това колко е минималният. Повечето пъти, когато започвам работа с нов клиент, го искам в залата три пъти в седмицата, ако е абсолютно начинаещ. Минимум три пъти. Първо, за да има време да се възстанови след всяка тренировка и второ – за да не се претоварва тялото, когато не е свикнало с натоварването.

Оптимален вариант според мен няма. Зависи от целите и желанията на човек. Колко време отделя на храненето си и колко време отделя на самата тренировка. Защото ако тренировките са тежки и интензивни и целите са доста високи, се налага да се почива. Може да се тренира шест, седем пъти в седмицата, но невинаги повече означава по-добре.

unnamed (1)
Никой не може да те накара да отидеш на сила във фитнеса, но има хора, които могат да ти покажат как да постигнеш максимални резултати на това място.

Всичко трябва да се съобрази с целите, които е поставил човек пред себе си, за да се получат оптимални резултати. Моята работа е да следя дали човекът се чувства добре. Ако видя, че той не се възстановява, бързо му давам повече почивка. Но да речем, че

четири пъти са напълно достатъчни

за да могат да се издържат много интензивни тренировки и да може тялото да се възстанови. И това става само и единствено, ако храната е на ниво. Защото без качествена храна самият мускул няма как да се възстанови и тялото няма как да се регенерира след тежки тренировки.

Каза храна… Колко време преди и след тренировка е хубаво да се яде?

Храненето пред тренировка трябва да е минимум час и половина преди това, за да може организмът да усвои храната. Хубаво е по време на самата тренировка да не ви е тежко и организмът ви да не се тормози с това, че трябва да храносмиля, а да се съсредоточи върху тренировката.

40 минути след тренировката също е хубаво да се яде.

Да се консумират белтъчини или умерено количество въглехидрати, за да може да започне моментално възстановяване на мускулатурата. По време на самата тренировка се получават едни микро разкъсвания на мускулите. За да се спре по най-бързия начин този катаболен процес, е

хубаво да се приеме бързо усвояем протеин

моментално след тренировка. Най-добре е това да са богати на протеини храни (месо, салата) или ако спазвате хранителен режим, каквото имате според него. Ако не се храните правилно, това означава, че ние сме тренирали напразно. Храната е много важна част от тренировката. Без качествено хранене, тренировките стават безполезни и некачествени.

Може ли всеки човек да промени тялото си? Независимо от структурата?

Твърдо да! Всеки човек може да промени тялото си. Генетиката е определяща за много неща. При някои хора нещата се случват много по-бързо, отколкото при други. Метаболизмът им е доста по-засилен, по-лесно изчистват подкожните мазнини, по-лесно качват мускулна маса. Просто има различни типове тяло и следователно различни методики за трениране на различните хора.


Вижте още по темата… Преди и сега – колко важен е външният вид


Но няма човешко тяло, което да не може да бъде променено. Ако резултатите се забавят независимо от всичките техники, които използваме, е нужно да се отиде на лекар, за да се пуснат изследвания и да се открие къде е проблемът. Защото ако има хормонален дисбаланс в тялото, той със сигурност ще ни попречи. Но смятам, че няма нещо, което да ни спре да постигнем нашите цели, ако слушаме инструктора си и му се доверяваме.

Кога е най- подходящото време за тренировка? Сутрин, обед, вечер?

Човешкото тяло е такава машина, че свиква на абсолютно всичко, което му се подаде. Ако ние тренираме само сутрин един-два месеца, тялото ще свикне да тренира сутрин. Ако рязко сменим темпото и започнем да тренираме вечер, ще ни трябва едно известно време за адаптация. Общо взето подходящото време за тренировка е, когато човек се чувства добре.

На някои хора им пречи да тренират вечер

защото след тренировка адреналинът е по-висок, тялото и умът се тонизират и това им пречи да спят. Затова е хубаво да пробвате и двата варианта и да си изберете кой е добър за вас. Лично аз предпочитам да тренирам вечер. Защото имам повече енергия, хранил съм се достатъчно пъти през деня. Работният ми ден е свършил, чувствам се по-спокоен и тренировката ми действа като антидепресант. След това си лягам спокоен, изморен и щастлив.

unnamed (2)

Около теб се навъртат много момичета. Как реагира приятелката ти на тази инвазия?

Честно казано в моята професия определено съм обект на женско внимание. Но преди всичко тези жени са мои клиенти и стената, която поставям между мен и клиентите ми е доста стабилна, защото за мен приоритет е работата.

Имал съм проблеми, разбира се, с тази, както я наричаш инвазия, но повечето пъти съм се справял. Ако човекът до теб не осъзнава, че това е част от работата ти и ти няма как да го промениш, този човек или трябва да свикне с това нещо, или да не е до теб. Това е моята работа и смятам, че когато си сложил ясни граници между нея и всичките си други взаимоотношения, не би трябвало да има проблеми.


Вижте още… Страховете, страстите и тайните на Джон Сноу

Отговор