10 причини да започнете да тренирате бокс

Колко причини ви трябват, за да запомнете да спортувате? Ами, за да тренирате бокс? Добре, нека започнем от малко по-далече.

Яж, моли се и обичай! Изобщо няма да оспорваме книгата, нито нейната екранизация. Джулия Робъртс е прекрасна и една от онези благословени жени, които изглеждат изключително красиви, докато поглъщат огромно парче пица, облизват пръстите си, говорят с пълна уста и по всякакъв начин отчаяно се опитват да се набутат в по-малък номер джинси.

Всички знаем, че да вкараш наедрялото си тяло в номер 36 никак не е красива гледка – от изкривената физиономия до придобилото странна форма тяло, което е набутано в друго такова. Само си помислете, ако на мястото на хубавата жена беше една не особено привлекателна средностатистическа американка.

бокс
Снимка: Rob King Photography on Trendhype / CC BY

Хм, какво ли става с магията?!

Ако възприемем буквално заглавието Яж, моли се и обичай, което като комбинация от трите би трябвало да води до онези най-бленувани хармония и щастие, нищо добро не ни чака. За да се чувстваме добре в кожата си, не само физически, но и да усещаме силата на ума и съзнанието си, трябва и борба. Спортът е борба.

Не става дума да се превърнете в олимпийски шампион и да вземете златен медал! Но бъдете сигурни, че всяка тренировка, за която сте дали душата си и доброволно от мазнините си, за вас е като златен медал – от едната страна на медала е написано щастие, а от другата увереност. Не рискувате, която и страна да обърнете на медала. Дами, боксирайте се!

Причините да тренирате бокс са безброй, ето ви само 10 от тях!

1.  Боксът развива изключително хармонично тяло

Една тренировка с продължителност 1 час и 30 минути натоварва комплексно всички мускулни групи, дори и такива, за които не подозирате, че съществуват, но след това сте щастливи, когато започнете да ги забелязвате. Този спорт включва силови, както и кардио упражнения, а това е перфектната комбинация за оформяне на красиви крака, стегнато дупе, перфектен корем, изваяни рамене, както и добра стойка.

2.  В този спорт няма еднообразие и скука

Тренировките комбинират най-разнообразни упражнения, които са заимствани и от други спортове, включително и йога, която тонизира и успокоява тялото.  Всяка тренировка по бокс започва с цялостно загряване – тичане /обиколки на залата/, като в същото време се прилагат упражнения, които да ни раздвижат и активират напълно – от глезените до главата.

3. Треньорите са готини

Повечето треньори напълно осъзнават, че не искате да станете професионален боксьор, но са достатъчно строги и надъхващи, а имат и чувство за хумор. Вашият успех е успех и за тях! Те са бойци и знаят, че дисциплината и усилията дават резултати не само в залата, а и в реалния живот. Няма да ви хвалят всеки път,  но ще го забелязват, а вие ще усещате тяхната подкрепа.

4. Оттървете се от негативната енергия

Негативната енергия, която е обладала като дявол тялото и съзнанието,  си има един много силен противник – боксовият чувал!  Крушата е като рицар в залата. Винаги ще ви спаси и благодарение на нея ще си тръгнете като пречистени. Представете си човекът, който ви е ядосал, излъгал, пренебрегнал  или просто не харесвате, залепен върху чувала. Удряйте, колкото искате, можете да го смачкате от бой без проливане на кръв, без хематоми и без той дори да подозира какво му причинявате в този момент. И не забравяйте, че отрицателната емоция все пак си върши работата – не спирате да топите мазнини!

5. Болката е мит

Забравете за това, че ще бъдете с посинено око или разбита уста, ако правите спаринг. Това нека си го причиняват мъжете /стига да искат, разбира се/. Вие изобщо не е необходимо да прилагате сила, ударите много често са свързани с отработване на техниката и не причиняват болка. Понякога, докато се надлъгвате, може и да се отпуснете и да ударите по-силно, но това няма да причини травми. Нещо важно, на което треньорите държат, е уважението към партньора, тактика, стратегия и залъгване, но кварталните побойнически номера не минават.


Вижте още… Три истории за Мохамед Али и голямото му сърце


6. Ще се научите да скачате на въже

Това е уникално удоволствие, но ще ви е необходимо време, за да го усвоите. В началото ще ви е трудно, но постепенно тялото ви само ще усети движенията. Загубата на мазнини е гарантирана, както и подобряване функциите на вестибуларния апарат. Когато не тренирате в залата, можете да скачате на въже, където си пожелаете. Това е уред, който не заема място, но е много полезен и ефективен!

7. Ще учите и ще развивате волята си

Човек винаги може да се научи, вярвайте в това и полагайте усилия. Мудни сте, некоординирани, изморявате се бързо, лесно се отказвате, липсва ви ловкост, точност… Нещата са поправими! Състезавайки се с другите в залата, вие се състезавате и със самите себе си, придобивате издръжливост, бързина, подвижност, гъвкавост, развивате състезателен характер.

8. Чистите не само ума, но и тялото си

Мократа тениска след тренировка е като трофей, дори и да не ви се вярва. Когато влезете в съблекалнята и се погледнете в огледалото ще видите усилията, които сте положили върху екипа и косата си. Сещате се, че по този начин изхвърляте и токсини, пречиствате тялото и отвътре, което помага за кожата и цялостното състояние на организма.

9. Самозащита!

Да тренираш бокс помага, но дано не се налага. Всички удари, които прилагате върху боксовия чувал, могат да влязат в употреба и върху тялото на недоброжелател.

10. Боксът ще ви направи по-мъдри

“Знам къде отивам и познавам истината, не трябва да бъда такъв, какъвто искате от мен да бъда. Свободен съм да бъда такъв, какъвто искам да бъда.”

Мохамед Али

Боксът ще ви направи по-мъдри /колкото и да не ви се вярва/. Ще започнете да гледате по друг начин на ударите в живота, които нанасяте и които поемате. Запознах се с един мъж, който ми разказа историята си. В нея присъстват следните думи – тежка автомобилна катастрофа, 6 месеца на легло, обездвижване, операции, пирони в тялото, възстановяване, вяра, усилия, бокс, упоритост и щастие. Треньорът веднъж го похвали и каза: “Той се справя по-добре от много други, само го виж. Всичко е възможно.”

И накрая цитирам жена треньор – Мария Димитрова /боксов клуб Национал/:

“Всеки път, когато излизаш от залата си по-знаещ, по- можещ и на практика по-добър и като личност. Да не говорим, че не е задължително да се състезават или да правят спаринги в залата. Може да се боксират с чувала, който със сигурност няма да им отвърне. Дамите не трябва да се притесняват от мъжкото присъствие в групата. В залата никой не пречи на другия и не го притеснява. Може само да си помагат взаимно. Освен това е място за истински контакти. Може да бъде и забавно.”

1 КОМЕНТАР

  1. Абсолютно невярно за треньорите, неправилен подход към това бойно изкуство, смисъла на тренировката и начина на трениране. Тези, които не развиват сила на удъра, не го изпълняват правилно и това не е въобще тренировка и бокс. А с това, може само да се случат травми, неправилно заличаване в мускулната памет, никакви умения за самозащита-самозалъгване, а и такива леки докосвания от дами, които се “боксират” с чувала – те са подигравали и съжалявам от всички в залите. Истинско посмешище..! Боксът е бойно изкуство, както карате, например. Няма как да тренирате карате или да отидете, само заради кардиото в него! Там има бой, агресия, техника, сила, прецизност, спортни хъс и злоба и нараняване.
    Тази статия е абсолютно невежа и не обективна.

Отговор