6 категории, които няма да откриете в първото издание на Рекордите на Гинес

Книгата за рекордите на Гинес е най-често крадената книга от обществените библиотеки в САЩ. Този факт едва ли ще ви учуди, като се има предвид колко ценна информация е събрана в нея.

На 27 август 2015 г. се навършиха 60 години от пускането в продажба на първото издание на справочника за световни рекорди. До края на 1955 г. книгата се превръща в тотален бестселър в родината си – Англия.

Постепенно Световните рекорди на Гинес били издадени в още много страни. САЩ (1956 г.), Франция (1962 г.), Германия (1963 г.) и така нататък, докато окончателно завладяват целия свят.

Сега книгата се издава ежегодно. Ключът за нейната популярност и вечна младост е това, че

рекордите, записани в книгата

се променят спрямо времето, в което живеем.

Ето 6 категории, които не са присъствали в първото издание на книгата с рекорди от 1955 г.:

1

Социални медии

(Tweeter, Facebook, селфита и др.): „Най-много туитове в секунда“ – рекордът е 143,199, „Най-харесваният човек във Фейсбук“ в момента е колумбийската певица Шакира, която има 107,142,986 „Like”-а (към 15 юни 2015г.). На второ място е португалският футболист Кристиано Роналдо с 102,782,118 „харесвания“.

Дигитална музика:

Приходите от дигиталната музикална индустрия са нараснали от 400 млн. долара – преди 10 години до рекордните 6 милиарда долара през 2014 г., идващи основно от платени сваляния, но напоследък все повече нарастват приходите от направени платени абонаментни услуги. Най-голямата дигитална музикална услуга е iTunes, която има близо 800 млн. регистрирани потребители за 2014 г.

Бионсе
В Книгата с рекордите на Гинес има и такъв за продажбата на дигитална музика.

Най-бързо продаващото се заглавие в iTunes е едноименният албум на Бионсе, който излезе без предупреждение през декември 2013 г. – от него са продадени феноменалните 823 773 копия само за 3 дни след пускането му в продажба. Рекорда за най-продаван дигитално изпълнител държи Кейти Пери, към 2014 г. тя има продадени над 72 млн. дигитални парчета, само в рамките на САЩ.

Океанско гребане:

Първият човек, прекосил с гребане сам, който и да било океан, е Джон Феърфакс от Великобритания. Той плавал от източната и до западната част на Англия по Атлантическия океан в “Британия” от 20 януари до 19 юли 1969 г. – 14 години след първото издание на Гинес. Феърфакс бил също първият, който предприел тихоокеанско гребане, заедно със Силвия Кук в „Британия II“- между 26 април 1971 и 22 април 1972 г. Рекордът за океанско гребане в 2 различни океана също е негов.

рекордите
Лунното ходене също е сред рекордите на Гинес.

Лунно ходене / пътуване в Космоса:

През 1961 г. Юрий Гагарин е записан като първия човек, осъществил пътуване в Космоса, а 8 години по-късно Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин станали първите мъже ходили по Луната.

Колекции:

В първите издания на „Рекордите“ колекциите не се смятали за достойни, за да бъдат поместени в тях. Първите рекорди за колекции били ограничени до събирането на марки, като първият от тях се появява в изданието от 1960 г. И въпреки че броят на марките не е отбелязан, стойността им била 2,89 млн. долара. Собственикът се казва Алфред Каспъри.

От 1962 г. от Гинес наблюдават колекции от цигарени кутии и карти и вече има над 400 различни рекорда, поставени в тези категории.

Промени по тялото:

Татуировките и пиърсингите не намирали място в „Книгата с рекорди на Гинес“ до 1969 г., когато канадският татуист Вивиан „Джо Моряка“ Симънс бил записан с рекордния брой татуси, които притежавал – 4 831. В наши дни рекордът вече не е за брой татуировки, а за покритие върху кожата. Най-татуираният човек в света е австралиецът Lucky Diamond Rich. Неговото тяло е изцяло покрито с черен цвят, заради безбройните картини изрисувани с мастило по него. Сега той прави бели татуировки върху черния пласт, за да продължи да „разкрасява“ тялото си.

Пиърсингът се появява на страниците на престижния справочник доста по-късно. През 1997 г. белгиецът Алекс Ломбрещ е записан в него с рекорд от „137 пиърсинга по лицето и тялото“. Настоящият рекордьор има 453 пиърсинга по тялото си, като 158 от тях – около неговите устните.

Отговор