Атанас Вълков – българинът, композирал музика за Европейската космическа агенция

0
Атанас Вълков
Атанас Вълков

Атанас Вълков e български композитор, инструменталист и музикален продуцент, роден в Бургас. Той завършва националното музикално училище Карол Липински в Люблин, както и Музикалната академия Карол Шимановски в Катовице, Полша със специалност джаз пиано, вибрафон, маримба и перкусии.

500x500
Обложката на саундтрака към филма Ambition

През 2015 г. Вълков беше ангажиран от Европейската космическа агенция да напише музика към късометражния филм Ambition на полския режисьор Томек Багински. Филмът представя мисията на Rosetta – космическа сонда, която беше изпратена на кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko през номври 2014 г. Главната роля в него се изпълнява от ирландския актьор Айдън Гилън, познат у нас с ролята на агент Бил Уилсън от Черният рицар: Възраждане.

Вълков не само приема предложението, но толкова се запалва от него, че решава да композира цял албум, вдъхновен от историята на Rosetta.

“Албумът е уникално звуково пътешествие в открития космос, което комбинира царствата на музиката, киното и науката. Това, което води хората в постигане на велики неща е амбицията. Почувствах, че наистина трябва да отдам почит на невероятния успех на мисията Rosetta, така че в саундтрака комбинирах библиотеката от звуци на Европейската космическа агенция и моята музика, за да продуцирам този албум”

казва Вълков.

Atanas-Valkov-at-The-Concert-Hall-of-The-Fryderyk-Chopin-University-in-Warsaw
Българският музикант Атанас Вълков

Освен на саундтрака към филма Ambition, Вълков също така е и автор на музиката към филма Brief Chronicles of the Time, режисиран от легендарния полски режисьор и носител на Оскар за цялостно творчество Анджей Вайда. Вълков също така е носител на наградата Berlinale Score Competition Award за музиката към филма La Sangre Brota (2009).


Прочетете още… коя е българката в екипа на Боинг


Чуйте саундтрака на Атанас Вълков в Soundcloud.

Отговор