Тъжната история на британската звезда Каролайн Флак

Или: защо да бъдем по-мили един с друг

Каролайн Флак
Заглавната снимка на Каролайн Флак във Фейсбук.

“В свят, където може да бъдеш всякакъв, бъди мил.” Тези думи вместо типичните предизвикателни снимки, които публикуваше, се появиха в Инстаграм профила на Каролайн Флак в началото на декември 2020 г. Мнозина от милионите ú последователи в социалните мрежи не обърнаха внимание на това послание. Не го разбраха. Фотографиите в секси бански или бельо, на които водещата на популярното британско предаване Love Island публикуваше редовно, привличаха много повече сърца и вдигнати палчета.

Признавам, че до 15 февруари 2020 г. не свързвах името на Каролайн Флак с физиономията ú. Трябваха ми няколко клика, за да разбера коя е тя, след като една от приятелките ми англичанки сподели във Фейсбук трагичната вест за смъртта на тв водещата. 40-годишната Каролайн беше отнела живота си няколко часа след Деня на влюбените.

Инстаграм пост
Публикацията на Каролайн, която тези дни отново превзе социалните медии.

След първия Фейсбук пост, последва втори и трети…. Други мои приятели споделяха шока от внезапната смърт на младата жена. И призоваваха да бъдем мили един с друг.

Не разбирах. Какво се случваше? Каква беше причината тази известна, красива и млада жена да посегне на живота си и не само всички да са шокирани, но и да призовават да бъдем добри и мили един с друг?

Започнах да се ровя в сайтовете и да сглобявам

пъзела на живота на Каролайн Флак

Коя беше тя?

40-годишната англичанка е тв и радио водеща, известна с участието си в предавания като X Factor, I’m a Celebrity, Get Me Out Of Here Now и Love Island. Едни от най-гледаните и популярни предавания на Острова. Любимка на местните папараци и таблоиди, името на Каролайн се свързва с романтични връзки със звезди от шоубизнеса като музиканта Хари Стайлс и друг негов адаш – принц Хари. През декември Каролайн е обвинена в това, че е нападнала и нанесла сериозни физически травми на половинката си – бившия тенисист и модел Люис Бъртън. Твърди се, че го е ударила с лампа по главата. Самият той отрича да е жертва на насилие. Въпреки това, прокуратурата налага забрана на Каролайн да доближава Люис.

Каролайн Флак
Каролайн Флак

Медиите имат новина. Британката е уволнена от Love Island. Медиите имат още една новина.

Коледа Каролайн посреща сама, без работа и без достойнство

Светът е категоричен – тя е грешница и заслужава всичко най-лошо.

Разбира се, това са същите тези жълти медии, които промиват мозъците на читателите си и преди време ги предупреждаваха как 30 милиона българи (и румънци) ще превземат Англия и ще източат социалната им система. Днес същите тези медии тъгуват по загубата на Каролайн Флак и припомнят апела ú – да бъдем мили един с друг.

Защо ви разказвам тази история? Защото в родните медии също беше отразена новината за смъртта на известна британска водеща, която в България никой не е чувал. И дотук. Никой не продължи темата. Защо, какво се случва в момента, защо британците са гневни? Защо пишат, че страната им никога не е била толкова жестоко място. Никога досега хейтърите не са имали пространство, където да се вихрят така безпощадно и безконтролно, както в социалните медии днес, казва с свой текст Стефано Хатфийлд от Inews.co.uk.

Каролайн Флак
Жълтите медии обичаха Каролайн.

Това не е само Англия

както знаем всички от опит в социалните мрежи – техните форуми и групи, където могат да те обявят за неграмотник, просто защото си избрал да четеш книга, която не се нрави на някого.

През октомври, отново в Инстаграм, Флак публикува следното:

“Исках да споделя нещо за Деня на психичното здраве, но бях затрупана от работа. В някои дни е трудно да пишеш за чувствата си, ако не си на правилното място… През последните няколко седмици бях на странно място… Трудно ми беше да говоря за това. Предполагам, че е от притеснение и натиска на живота. И когато всъщност потърсех някого, той казваше, че съм изцеждаща. Усещам, че това е причината някои хора да таят емоциите си. Определено не обичам да говоря за чувствата, а да съм в тежест е най-големият ми страх. Имам късмет, че мога да се вдигам на крака, когато се случват кофти неща. Но какво се случва, когато някой не може. Бъдете мили с хората. Никога не знаете какво се случва с тях. Никога…”

Флак беше заместена като тв водеща на Love Island от своята приятелка Лора Уитмор, която излезе със специално изявление по радиото ден след трагичната вест.

Каролайн Флак
Предизвикателните фотографии на Каролайн привличаха много харесвания.

“Няма да се преструвам, че тя беше перфектна, но има ли такъв човек? Тя преживя всичките си грешки публично, под строгия поглед на медиите. Каролайн обичаше да танцува, да сме смее…

Каролайн обичаше да обича

Това е всичко, което искаше.

Затова предаване като Love Island беше толкова важно за нея, то беше предаване за намирането на любов, за приятелството, за смеха. Проблемът не беше предаването. Шоуто… е обичащо и грижовно, сигурно и защитено място. Проблемът е, че светът навън не е. Всеки, който някога е сравнявал една жена с друга в Twitter, бил е груб с някого заради начина, по който той изглежда, навлизал е в нечие лично пространство, някой, който някога е правил гадни, ненужни коментари в онлайн форум – тези хора трябва да се погледнат”, казва Лора през сълзи.

Сега вече разбираме какво е искала да каже в онзи свой пост от декември Каролайн Флак. Припомняме си, че думите могат да нараняват. Онези думи, които пишем с лекота, скрити в комфорта на анонимността на екрана, могат дори да убиват. Ние можем да убиваме – с прибързани морални присъди, със злобни и често вулгарни коментари, с липса на време да потърсим, с липса на умение на изслушаме. С липса на желание да бъдем хора. С възможността да бъдем хейтъри.

Всички правим грешки, но всички имаме избор. И нека не забравяме:

“В свят, където може да бъдеш всякакъв, бъди мил”.


Прочетете още… Последната спирка на агресията

Отговор