10 еднакви панелки, 10 различни живота

0

Полските хип-хоп звезди пеят песни за тях, унгарците ги боядисват в цветовете на дъгата, а германците ги излагат в музеи. Българите пък сe чудят как да ги санират така, че да издържат още някое десетилетие. Познахте – става въпрос за панелните апартаменти, построени по времето на комунизма, в които и до днес живеят милиони хора. Легендарните панелки!

Giurgiului_1964
Панелни блокове в Букурещ, 70-те години.

Румъния, подобно на останалите социалистически страни има своето панелно наследство. То стои като мръсно петно върху лицето на Букурещ, някога наричан Малкия Париж или Париж на Изтока. Но

за румънския фотограф Богдан Гърбован една от тези бетонни душегубки е източник на вдъхновение

Проектът 10/1 представлява серия от десет фотографии, заснети в едностайни апартаменти в източната част на Букурещ, които показват как живеят хората на различните етажи.

Богдан Гърбован
Богдан Гърбован

“Избрах тази сграда, защото живея на десетия етаж и беше по-лесно да убедя съседите си да бъдат снимани”, обяснява Гърбован.

Блокът, който Гърбован избира, е построен през 1966 г. и жилищата в него са като по калъп. Но същото по никакъв начин не може да се каже за обитателите му. Фотографиите на Гърбован показват хора на различна възраст и от различни социални прослойки, които населяват един и същи блок, и съответно – еднотипни жилища. И макар фотографиите да показват обитателите на една-единствена панелка, според Гърбован те са представителни за около 70% от жилищния фонд на Букурещ.

Вижте снимките на панелни обитатели в галерията и повече от работата на Богдан Гърбован на сайта му.

 

Отговор