Оферти с дребен шрифт, при които рядко печелиш

Ежедневието ни е пълно с оферти – Exclusive All inclusive Premium! Грабни сега офертата на живота си или… Е, няма да ти го кажем, но ако не се възползваш, ще изглеждаш в очите на всички останали като пълен глупак. Няма време да четеш дребния шрифт. Решавай – взимаш или не! Хайде, направи ни щастливи! Обещаваме да не те прецакаме… много. И

животът обича да ни провокира с такива оферти

– примамливи, обещаващи всичко срещу (почти) нищо, идващи “в подходящия момент”, за да решат “всичките ни проблеми”. Няма време за мислене – или приемаш, или гориш.

Да се възползваш или не? Туй е въпросът! По хамлетовски сложен. По хамлетовски прост. Отговорът – според зависи.

“Играя” е добра позиция. Неизвестното в задачата е можеш ли да играеш, без да се замислиш, въпреки всичко, на всяка цена. Защото не всяка цена е поносима. А неустойката за анулиране е жестока. Замислиш ли се за крачка назад, се оказва, че и да се откажеш, и да продължиш докрай – все губиш. Много. Съсипана психика и похабени емоции наред с всичко останало.

магазин - оферти
Офертите в живота не са като офертите в магазина. Снимка: Sebastiano Pitruzzello (aka gorillaradio) via Foter.com / CC BY-NC-ND

Тях като че ли най-трудно ги остойностяваме и никога не ги вкарваме в първоначалните сметки. И макар да знаем, че са безценни, защото нито могат да бъдат компенсирани, нито пък възстановени, най-лесно ги жертваме.

Безмилостни сме към себе си, когато става въпрос за “добри оферти”.

В живота обаче е като в шаха – първо мислиш, после местиш! Втори опит няма.

Затова “играя” е добра позиция, но не за всяка ситуация. Някои “възможности” е по-добре да бъдат пропускани. Нужна е хигиена, за да има смисъл в дългосрочен план и извън рамките на първичното. Умереното въздържание е здравословно – за да няма после

проблеми с дребния шрифт

Той никога не е в наша полза.

А истински изгодните (житейски) предложения… Те рядко са гръмки, шумни и красиво опаковани. Обикновено са неочаквани, тихи, без излишни фанфари. Не идват като по часовник преди великденските празници или в началото на лятото. За тях сезоните нямат значение, нито пък псевдоциклите, в които сами се вкарваме. С тях зимата може да бъде начало, не край.

Винаги идват в точния момент, за да покрият точните изисквания. Не притискат с решение. Решил си отдавна. Те просто влизат в живота ти като в калъп – без луфтове.
Дребен шрифт няма. Няма и хамлетовски дилеми. Отговорът е ясен от първата минута – играя.

Има само едно условие – да ги различиш.

Прочетете още: Какво е парализа на избора и защо многото възможности се оказват капан за мнозина от нас.

Отговор