Отвориха първия супермаркет за храни с изтекъл срок на годност

0
The Daily Table се намира в бостънското предградие Дорчестър.

Тази седмица в предградието на Бостън Дорчестър отвори врати един необичаен супермаркет.

В The Daily Table жителите на Дорчестър ще открият богато разнообразие от отлежали храни и напитки. Не, тук не става въпрос за изискани вина или екзотични сирена, а за храни, чийто срок на годност е изтекъл скоро или които са с т.нар. “нарушен търговски вид”. Откриването на първия магазин от веригата  отнема около година и половина, но мениджърът му Дъг Раух се надява в най-скоро време да открие супермаркети от веригата в цяла Америка.

wiggs_DailyTable_339213[1]
Мениджъра на The Daily Table Дъг Раух.
Дъг Раух е бивш президент на американската верига супермаркети Trader Joe’s. Раух казва, че целта му е да предлага същото разнообразие от храни, които могат да бъдат открити в Trader Joe’s, но на чувствително редуцирани цени, като продава продукти с изминал срок на годност или излишъци. Когато чуят “изминал срок на годност” повече хора инстинктивно сбръчкват вежди, но Раух твърди, че храната, която продава е напълно годна за консумация. Нещо повече – Раух твърди, че редовно пие мляко няколко седмици след срока му на годност.

11377260_919173534806826_4793899173430958955_n
Дузина яйца в магазина струва само 99 цента.

Снимки на продуктите, публикувани на страницата на магазина във Facebook, показват пликове с дълбоко замразена бамя на цена от 29 цента. Дузина яйца в The Daily Table струва 99 цента. За сравнение, горепосочените продукти биха стрували съответно $1,28 и $2,79 във веригата супермаркети Star Market. The Daily Table също така предлага моркови и салата, които изглеждат напълно годни за консумация и които в повечето супермаркети биха свършили на боклука. Според радиото NPR, пазаруващите плащат средно около $30 и напускат магазина с достатъчно продукти, за да изхранват семействата си в продължение на седмица. Освен всичко това The Daily Table, както много супермаркети по света, използва продукти, чийто срок на годност е на изтичане за приготвяне на храна в т.нар. “топла точка”.

11393095_919990924725087_5008141661310417458_n
Повечето храни, в това число и зеленчуците, изглеждат и са напълно годни за консумация.

Критиците на новия магазин смятат, че той експлоатира бедните клиенти, но Раух смята, че идеята не е да се помогне на гладуващите, а да се редуцира колосалното количество годна за употреба храна, която се изхвърля всяка година. Според статистиката годишно 1/3 от храната в света свършва на боклука. Средностатистическото американското 4-членно семейство пък разхищава по над половин тон продукти на година.

Неотдавнашно проучване на Съвета по охрана на природните ресурси на САЩ показа, че голяма част от етикетите на храните, продавани в страната, са доста объркващи и хората често изхвърлят продукти напълно годна за консумация. Раух казва в интервю пред в. Бостън Глоуб, че повечето евтини храни много често са нездравословни и веригата супермаркети The Daily Table ще се опита да привлече клиентите с по-малки покупателни възможности в района на Бостън.

Прочетете още за разхищението на храна в света.

 

Отговор