Най-красивата библиотека в Европа

0
Снимка: Sean Yan

Ако книгите са богатство, то това е една от най-прекрасните съкровищници на света. Става дума за Националната библиотека на Чехия и комплекса Клементинум, където повече от 200 години се съхранява голяма част от книгите във фонда ú.

Снимка: Olivier Martel Savoie
Снимка: Olivier Martel Savoie

Преди да приюти библиотеката, Клементиумът е бил йезуитски колеж. Той всъщност е

третият най-голям

йезуитски комплекс в света

След като пристигат в Прага по покана на крал Фердинанд I Хабсбургски, монасите от знаменития орден се захващат с просветителска дейност. Основават гимназия, която през 1616 г. получава статут на висше учебно заведение.

С времето, влиянието на ордена расте, а заедно с него и ролята на Клементинум. Една след друга се появяват нови и нови постройки, които постепенно поглъщат 32 околни къщи и прилежащите им градини.

На върха на славата си, Клементинум е своеобразен град в града. Участие в изграждането вземат най-именитите строители на времето си като Карло и Франческо Лураго, Джовани Орси и Франтишек Канка.

Снимка: klementinum.com
Снимка: klementinum.com

Днес този внушителен по размери и красота комплекс е сред най-впечатляващите библиотеки в света с великолепните си фрески, дървени колони и атрактивна колекция от ценни глобуси. Според официалните данни

тази библиотека притежава общо около 6 млн. документа

а читателите ú са приблизително 60 хиляди. Освен книги на чешки, тук могат да се намерят автентични старинни текстове от турски, ирански и индийски автори.

Чешката национална библиотека
Една от най-красивите и богати библиотеки в Европа.

Сред забележителностите в Клементинума са Огледалната зала и Астрономическата кула, украсена със статуя на титана Атлас, носещ небесната сфера. До върха ú водят 172 стръмни стъпала като асансьорът стига едва до средата.

Повече за Клементинума може да намерите на неговия официален сайт.


Още по темата… За книгите, които вдъхновяват

Отговор