С ръка от “Междузвездни войни”

0

7-годишният Лиъм Портър живее в Аугуста, Джорджия. Роден без част от лявата си ръка, Лиъм започва да носи традиционна протеза, когато е малък, но тя се оказва твърде неудобна в ежедневието му. Само преди няколко дни момчето се сдоби с нова ръка, която е много по-функционална и по-лесна за ползване. Малко след като слага протезата Лиъм бързо успява да сграбчи пластмасова чаша с нея.

 

liam-porter-435
Лиъм с новата си ръка на стормтрупър.

Освен, че е по-лека и лесна за използване, новата ръка на Лиъм наподобява тази на стормтрупърите – войниците от армията на Дарт Вейдър от “Междузвездни войни”. Протезата е изработена от e-NABLE – онлайн общност, специализирана в проектирането и изработването на изкуствени крайници от пластмаса. Изработването на новата ръка на Лиъм отнема около 3 месеца, а крайната и цена е около $300. Това е значително по-ниска цена от тази на традиционните протези, някои от които струват десетки хиляди долари.

Sydney Kendall
13-годишната Сидни губи дясната си ръка в инцидент, когато е на шест. Тя се научава да пише с лявата си ръка, но новата й 3d принтирана ръка е много лесна за ползване.

Само в Щатите има над 2 млн. души с ампутирани крайници, като броят им нараства с около 185 хил. всяка година. В 90% от случаите засегнати са долните крайници, което води до намалена мобилност. В същото време традиционните протези са изключително скъпи. Това донякъде обяснява бумът на 3d принтираните протези в последно време. Те са по-евтини за изработка, по-леки, по-здрави и по-красиви. Ниската им цена също така позволява те да бъдат принтирани периодично, с порастването на човек.

Kylee Wicker
9-годишната Кайли е родена без пръсти на лявата ръка. Благодарение на новата си 3d принтирани пръсти тя най-после ще може да кара колелото си.

Дизайните на 3d принтираните протези са свободни за ползване, така че всеки може да ги изтегли от интернет и да ги използва както намери за добре.

3d принтираните протези отскоро са достъпни и в България. Сайтът Shapeforger е създаден от българи ентусиасти, запалени по новата технология. Shapeforger е част от доброволческата мрежа на E-Nable и с радост биха помогнали на всеки българин, който има нужда от нова протеза.

 

Отговор