В главната роля: Ален Делон

Ален Делон
Ален Делон, есента на 1965 г.

Той се казва Алѐн Фабиа̀н Морѝс Марсѐл Дело̀н. Но светът го знае като Ален Делон – емблема на световното кино и мъжкия чар. Артист, режисьор, сценарист, продуцент, певец… Когато си побрал толкова голям талант в себе си, очевидно няма проблем да се справиш с всяка роля, както в киното, така и в живота.

А това, което вероятно не ви и минава през ум е, че преди да се качи на сцената,

Ален Делон е бил френски пехотинец

и е участвал в Индокитайските войни. Като малък искал да стане касапин, също като доведения си баща. Работил е като сервитьор, продавач и портиер в магазин. Несъмнено обаче още тогава е печелил симпатиите на клиентите и е получавал доста добри бакшиши.

Ален Делон и Жан пол Белмондо в "Борсалино".
Ален Делон и Жан пол Белмондо в “Борсалино”.

Дебютът му в киното идва през 1957 г., когато е 22-годишен, а първото заглавие в кариерата му е Quand la femme s’en mêle. Световноизвестен става 3 години по-късно с участието си в Роко и неговите братя. Неслед дълго Ален Делон основава своя собствена продуцентска компания. Кариерата му се развива все по-успешно, но както винаги – не може всичко да е наред. През 1968 г. кинозвездата попада под ударите на закона. Името му е замесено в

убийство, секс скандал и наркотици

Макар и косвено, той е обвинен заедно с други известни личности, представители на политиката и шоубизнеса. Скандалът, който става известен като Аферата Маркович, е наистина грандиозен. Всичко започва, когато френската полиция открива захвърлен на бунище в покрайнините на Париж мъжки труп. Оказва се, че това е един от бодигардите на Ален Делон – сърбинът Стефан Маркович.

За извършител на престъплението е посочен гангстерът Маркантони. В случая е замесен и тогавашният министър-председател, по-късно избран и за президент на Франция – Жорж Помпиду. Делон в крайна сметка е оправдан напълно по всички обвинения.  

Актьорската му кариера процъфтява. Ролите, в които се превъплъщава са най-вече на млади, енергични, често дори цинични мъже. Изиграл е много роли и като страстен любовник или романтичен джентълмен или друг вид положителни герои. Но не само. Криминалните филми също често се превръщат в сцена за таланта на френския актьор.

Бързо и сигурно Ален Делон се превръща в тотален секссимвол и изключително харесван киноактьор. Продуцентската му кариера, също като актьорската, е в разцвет, но той не се задоволява и с това. През 1981 г. прави своя първи режисьорски проект – За кожата на едно ченге (1981).

Ален Делон е обявен за секссимвол на XX век.
Ален Делон е обявен за секссимвол на XX век.

Ален Делон е заснел над 100 филма

И винаги е в главната роля, разбира се. Повечето от тях се превръщат в любими за кинозрителите, а за част от тях актьорът е награден с престижни награди и отличия. Една от най-големите награди сред тях е Сезар (френският еквивалент на американските награди Оскар) за най-добра мъжка роля във филма Нашата история (1984).

Роденият на 8 ноември 1935 г. във Франция бъдещ прочут актьор има доста бурно детство. Родителите му се развеждат, когато е съвсем малък. Той е даден за отглеждане в приемно семейство и в резултат на всички тези събития, малкият Ален става доста непокорен, своенравен и неконтролируем. Това е и причината често да бъде

изключван от училище

и преместван в друго, където обаче се разиграва същият или поне подобен сценарий. И така цели 6 пъти. Малко след като завършва средното си образование решава да се пробва в киното и то постепенно се превръща в смисъл на живота му.

В личен план актьорът има доста богата биография. Особено по отношение на своите интимни връзки и любовни взаимоотношения. През 1958 г. по време на снимките на филма Кристин, Ален Делон се запознава с австрийската актриса Роми Шнайдер. Двамата се влюбват и започват бурна връзка.

Вижте още: Забравените икони от Златната ера на Холивуд

След година вече са сгодени. Но по време на любовните отношения между Роми и Ален, той се впуска в паралелна любовна авантюра с немската певица и фотомодел Нико. Нико ражда дете, за което твърди, че е син на френския актьор, въпреки че Делон категорично отрича. През 1963 г. след близо 5-годишна връзка Роми Шнайдер и Ален Делон се разделят.

Ален Делон с първата си съпруга Натали Делон.
Ален Делон с първата си съпруга Натали Делон.

Според официалната информация,

Ален Делон е баща на 3 деца

Един син от първия му брак с известната френска актриса и модел Натали Делон – Антони Делон. Антони следва стъпките на баща си и участва в няколко филма. Има и син и дъщеря от втория си брак с холандската манекенка Розали ван Бреемен, с която прекарват близо 15 години заедно, преди да се разведат през 2001 г.

Делон с една от най-близките си приятелки - Бриджит Бардо.
Делон с една от най-близките си приятелки – Бриджит Бардо.

Името на големия френски актьор обаче е спрягано във връзки с много жени, част от които остават непотвърдени и до днес. Но според слуховете не защото не са истина, а просто защото е по-добре да си останат в тайна. Говори се, че и децата на Ален Делон далеч не са само 3, но тъй като не знаем със сигурност се въздържаме от по-нататъшни коментари по темата.

Една от най-добрите приятелки на френския актьор с ослепително сини очи е небезизвестната му колега и сънародничка Бриджит Бардо. След оттеглянето си от актьорското поприще, Ален Делон създава успешен личен бизнес и създава собствена модна марка – АD. Вече е и горд дядо на цели 5 внучета.

Отговор