Как да се справим с психическото неразположение, ако не можем да си позволим терапевт

Депресия, стрес, панически атаки, различни разстройства, посттравматичен стрес – това са малка част от психическите проблеми, които в наши дни засягат все повече и повече хора.

Tова сочи статистиката и, за съжаление, никой от нас не е застрахован срещу тези „вредители“ и може неочаквано да попадне в капана им.

Двата основни проблема, които срещат хората, засегнати от подобни състояния са (1) срамът, че това им се случва и (2) финансовата невъзможност да работят със специалист, който да им помогне да се справят с проблема. Поради гореспоменатите две причини много често състоянието на пациентите се задълбочава и излиза извън контрол.

За да не се случи това с вас или някой ваш близък ви предлагаме няколко варианта, чрез които, ако нямате възможност да наемете терапевт, можете да си помогнете сами.

psiho

Мобилните приложения. Вече съществуват приложения, които показват стъпка по стъпка какво трябва да се направи, за да се преборим със състоянието, в което сме изпаднали. Всяко от тях е направено за точно определен проблем, за да бъде най-ефективно за потребителите. Такива например са: ACT Coach (за справяне с негативните мисли), AETAS (за обсебващи и натрапчиви мисли), Breathe2Relax (за преборване на негативните ефекти, които причинява стресът), Depression CBT Self-Help Guide (в случай на депресивни състояния), PTSD Coach (при лечение на посттравматичен стрес) и т.н. В някои от приложенията има лог, който съхранява ежедневните мисли и тревоги на пациентите, за да могат с течение на времето да проследят прогреса, които са постигнали от началото до настоящия момент.

Уеб сайтове, Он-лайн подкрепа и Форуми. В интернет пространството могат да бъдат открити отговорите на всички важни въпроси, както и техники за справяне с всеки проблем. В групите за подкрепа и във форумите се срещат хиляди хора с една и съща диагноза. Това прави разговорите помежду им полезни, разпускащи и до голяма степен терапевтични, тъй като споделянето е съществена част от лечението. В интернет всеки може да сподели своя опит, както и да почерпи знания от опита на другите хора, изпаднали в същото положение като него.

o-TALKING-ON-CELL-PHONE-facebook

Горещи линии и Call-центрове. Когато положението е наистина сериозно и проблемът стане неконтролируем (при мисли за самоубийство например) най-добрият вариант е да се свържете с компетентни и обучени хора, които знаят какво трябва да направят, за да ги разсеят. Ако познавате някого, който има психически проблем или вие самите страдате от такъв, запишете на лист номера на горещата линия и го оставете на видно място за всеки случай.

Групи за взаимопомощ. Такива групи съществуват както в реалния живот, така и във виртуалното пространство. Когато хора с един и същи проблем си помагат един на друг се създава терапевтичен ефект и той е двустранен. Ето защо групите за взаимопомощ са един от най-добрите методи при лечение на психологическите разстройсва, както и на различни фобии и зависимости (алкохол, цигари, наркотици и т.н.)

Безплатни консултации с психолог или психиатър. Гореспоменатите техники наистина дават добри резултати, но работата със специалист винаги е най-ефективното решение. Ако нямате финансова възможност да работите с такъв за постоянно, то поне можете да се възползвате от безплатните прегледи, които се предлагат в различните кабинети и клиники.

Не забравяйте, че колкото по-рано започне битката срещу проблема, толкова по-бързо ще настъпи и желаното подобрение. Идеята е, ако наистина някой „неканен гост“ посети вас или ваш близък да не се преструвате, че всичко е наред, а незабавно да предприемете мерки за справяне с него.

Прочетете още:

18 признака, че сте в криза

Отговор