Столетница плете пуловери за дървета и пейки

0
столетница плете
Английската столетница Брет Грейс , която разкрасява улиците с плетивата си.

Когато си помислим за баби, които плетат, обикновено си представяме, че те изработват пуловери или чорапи за внуците си. Не това е случаят с една британска столетница. 104-годишната англичанка Брет Грейс е част от група, която използва плетаческите си умения, за да разкрасява улиците в няколко шотландски града.

Грейс е част от неформална група възрастни жени, които използват

улиците като изложбена зала

за творенията си. Неотдавна те участват в арт фестивал в Шотландия, по времето на който изплитат дузина “одежди” на една кука. Сред тях са покривка за пейка, както и за класическа британска телефонна кабина. “Обличането” на различни публични обекти в прежда, известно още като yarn bombing, е вид улично изкуство, подобно на графитите, което се заражда преди около десетина години в САЩ. В този смисъл Брет Грейс вероятно е най-възрастният уличен артист в света в момента.

“Хареса ми да видя плетивата си заедно с тези на другите жени и мисля, че градът изглеждаше прекрасно с тях. Мисля, че е отлична идея да декорираме улиците по този начин и се радвам, че плетивата ми на една кука бяха част от разкрасяването им”, казва Грейс.

Днешната столетница се научава да плете на една кука като тийнейджърка

и оттогава не е спирала да прави това, като най-често плете различни изделия за децата си и внуците си. Други запалени по плетенето възрастни хора също използват уменията си за благородни каузи. По-рано тази година ви разказахме за 109-годишния австралиец Алфи, който плете пуловери за пингвини, чийто живот бил застрашен заради разлив на петрол.

Вижте някои от творенията на Брет Грейс в галерията по-долу.

Вижте още: Най-старият актьор в Холивуд

Отговор