Кирил Василев: Българинът, който нарисува Хари Труман

В края на 30-те години на миналия век българинът се превръща в един от най-известните портретисти в Америка

2

Обикновено, когато стане въпрос за български художници, прочули се в чужбина, в съзнанието ни изникват имената на Жул Паскин, Жорж Папазов, Николай Дюлгеров и Кристо. Малцина обаче са чували за Кирил Василев, който в края на 30-те години на миналия век се превръща в един от най-известните портретисти в Америка.

Пред Кирил Василев застават прочути личности 

като цар Борис III, Хари Труман, Джак Демпси и папа Йоан XXIII.

Кирил Петров Василев е роден на 24 май, 1908 г. в българско семейство в Русия. Баща му е инженер в армията, а майка му е от известен възрожденски род. Бъдещият художник започва да рисува, когато е на 3 години. Когато е на шест, българинът прави първата си изложба, на която продава 200 рисунки, а парите дарява за подпомагане на сънародниците си, пострадали от войните в началото на XX век. Интересът към рисуването обаче му създава много главоболия.

“Родителите ми бяха много против и настояваха да стана доктор или адвокат”, спомня си художникът в интервю през 1977 г. Въпреки това той не се отказва от призванието си и когато е на 17 г. рисува портрет на известния генерал Велизар Лазаров. После учи известно време философия и политически науки в Софийския университет.

lazarov
Кирил Василев рисува портрета на ген. Велизар Лазаров, когато е на 17 години.

През 1927 г. Кирил Василев е избран да нарисува официален портрет на цар Борис III, а две години по-късно пред него позира папския нунций Анджело Ронкали, който по-късно ще стане папа Йоан XXIII. Срещата на 21-годишния тогава Василев с

бъдещия папа

ще се окаже съдбоносна за живота и кариерата на художника, но за това по-късно.

Кариерата на Кирил Василев като портретист у нас се развива повече от успешно. Сред клиентите му са югославският цар Петър II Караджорджевич и румънският крал Михай I и съпругата му. Но Василев има една мечта – да види Америка. “Не исках да умра преди да съм видял Америка”, казва Василев в интервю пред американската преса през 70-те.

Kiril-Vasilev
Кирил Василев в началото на 30-те години.

През 1937 г. Василев събира част от платната си и се качва на кораб за Америка заедно със съпругата си Маша. През 1939 г. той показва част от платната си по време на Световното изложение в Ню Йорк, на което показва и портрета на бъдещия папа Йоан XXIII. В същото време избухва Втората световна война и

Кирил Василев
никога повече 
не се връща в България

През април, 1939 г. художникът открива първата си американска изложба в Синята зала на хотел  Macfadden-Deauville в Маями Бийч, Флорида. В нея, с лично позволение е изложен и портрета на Борис III.

12915-01
Портрет на Хелън Рич, 1940 г.

Василев е определян като “артистичната сензация на Палм Бийч” и често присъства в светската хроника, където освен като художник е представян и като “бивш шампион по табла на България”.

В края на 1939 г. Василев се премества в Палм Бийч, Флорида заедно със съпругата си Мария (Маша) Попова и двамата заживяват в студиото на известния американски архитект Адисън Мизнер (1872-1933), построено през 1918 г. в испански колониален стил. По същото време Кирил Василев се превръща в

един от най-търсените художници

във висшето общество на Флорида

като създава множество портрети на богати хора. Българинът работи както с живи модели, така и по снимка.

12915-10
Кирил Василев подписва картините си с Kyril P. V.

През август, 1941 г. Маша Попова и Кирил Василев се развеждат. Василев заживява сам заедно с двадесет бели гълъба.


Прочетете още… историята на българина, станал един от най-добрите винари в Америка


Българинът често пие с приятели до сутринта, после заспива, а два часа по-късно се събужда и започва работа в студиото си.

collage 1
Портрет на Маша Попова, първата съпруга на Кирил Василев и на боксьора Джак Депмси.

“Станах приятел с Хемингуей, не защото е голям писател, а защото е чудесен човек, който обича риболова”, казва Василев в интервю през 1977 г.

През 1948 г. Василев рисува един от най-известните си портрети – този на тогавашния американски президент Хари Труман. Портретът е поръчан от градската управа на Маями специално за откриването на Националния парк Евърглейдс.

59-130
Кирил Василев рисува американския президент Хари Труман през 1948 г.

Впоследствие Василев и американският президент се сприятеляват. Българинът обича да разказва как на една от сбирките на Американския легион Труман го предизвиква да се бори с професионалния кечист Ман Маунтийн Дийн.

Frank_Leavitt_wrestler
Труман предизвиква Василев да се бори с професионалния борец Ман Маунтийн Дийн.

Това, което американският президент не знае е, че бащата на Кирил Василев от малък го тренира в борбата.

“Сграбчих този здрав мъжага и го повалих на земята.”

– спомня си Василев в интервю през 1977 г. Портретът на Хари Труман остава незавършен. През 1950 г. Василев е принуден да го продаде за $700, за да покрие част от дълговете си.

Кирил Василев през 80-те.
Кирил Василев през 80-те.

Приятелството между Василев и Труман

продължава до смъртта на американския президент през 1972 г. През март 1944 г. Кирил Василев се жени за американката Хелън Роджърс, дъщеря на презвитериански свещеник от Чатануга, Тенеси. Двойката е венчана от свещеника Пол Велков от руската църква Сейнт Джон в Тампа, Флорида и заживява в студиото на Василев в Палм Бийч. Този брак също не продължава дълго и завършва с развод през 1953 г.

През 1958 г. Василев е интервюиран от Роза Туса, кулинарен критик от в. Milwaukee Sentinel. Пет години след първата си среща, на 17 август, 1963 г. двамата се оженват и заживяват в Милуоки, Уисконсин.

b99271093z.1_20140527160042_000_g7u6arnt.1-1
Роза Туса, третата съпруга на Василев.

Роза Туса е колоритна личност. Родена в Милуоки, в семейство на емигранти от Италия, тя готви от ранна детска възраст. През 1953 г. Роза започва работа в местния вестник Milwaukee Sentinel, а през 1962-ра става завеждащ на кулинарната му рубрика. Сред по-екзотичните ú постижения са

опитът да сготви

нос на мишка с доматен сос

както и участието ú в корида в Испания.   

На 28 октомври, 1958 г. Анджело Ронкали става папа Йоан XXIII. Няколко месеца по-късно Кирил Василев получава оферта от колекционер в Чикаго, който иска да купи портрета на Ронкали за $250 хил.

Василев отклонява предложението. Българинът пази и друга реликва от Ронкали – шапката му, която бъдещият папа му подарява в знак на признателност за нарисувания от портрет.

1959
Василев пред портрета на Анджело Ронкали, бъдещия папа Йоан XXIII.

“Не съм католик, но бях доста близък с Анджело Ронкали, който навремето беше само папски нунций в България. Той позира за мен в продължение на шест месеца и през това време беше като баща за мен. Знаех, че един ден ще стане папа. Научих много от него. Той винаги казваше – “Търпение, търпение, търпение…”, спомня си Кирил Василев в интервю през 1959 г.

След като заживява в Милуоки, Василев е далеч от обичайната си клиентела, но поръчките за портрети не секват. През януари, 1961 г. Асоциацията на ветераните инвалиди от войната в Милуоки му поръчва

портрет на Джон Кенеди

който току-що е избран за президент на САЩ. Самият Кенеди одобрява начинанието и дори се съгласява да напише – “Желая всичко най-добро на ветераните инвалиди от войната”. Портретът е отпечатан в 10 млн. копия и се продава на цена от $2. Парите се използват за подпомагане на членовете на организацията.

Screen Shot 2015-05-20 at 15.26.03
Casa de Lago е копие на италианска вила на брега на езерото Комо.

След като се оженват, Кирил Василев и Роза Туса купуват огромна къща в градчето Уайтфиш Бей, Уисконсин. Имението, известно с името Casa de Lago, е копие на италианска вила на брега на езерото Комо.

Screen Shot 2015-05-20 at 16.03.55
Ателието на Василев в Casa de Lago.

Архитектът на Casa de Lago Армин Франк построява къщата за майка си през 1927 г. Франк участва в Първата световна война и след като е

тежко ранен

прекарва известно време в Европа, главно в Италия, откъдето идва и вдъхновението за Casa de Lago.

През 1971 г. Василев и Роза Туса се връщат обратно в Палм Бийч, Флорида. Те заживяват в къща, която Кирил Василев построява в покрайнините на града върху 35 акра земя, която е купил през 60-те.

Screen Shot 2015-05-20 at 16.36.32
Къщата в Палм Бийч, Флорида, в която Василев и съпругата му Роза Туса живеят в последните години от живота си.

Едно от нещата, които двамата обожават да правят е да готвят, като Василев учи съпругата си да прави таратор, татарски кюфтета, кьопоолу и горещ компот Хан Кубрат. Или както пише един журналист – “Понякога двамата нямат нищо за ядене, чието име можете да произнесете”.

Роза Туса и Кирил Василев нямат деца, но живеят с дванадесет кучета от породата датски дог, които както отбелязва един местен вестник, “също се хранят изключително добре”.

В последните години от живота си Кирил Василев

страда от влошено зрение и спира да рисува. Той умира на 23 юни 1987 г. в Уелингтън, Флорида от инфаркт, на 79 години. Същата година Роза се пенсионира от поста кулинарен редактор във в. Palm Beach Post. Тя умира няколко години по-късно, през 1992-ра, на 73-годишна възраст.


Вижте още… Историята на гения Панчо Владигеров

2 КОМЕНТАРА

  1. Имам въпроси относно тази статия. Може ли по някакъв начин да се свържа с Вас?

  2. Имате доста обширна информация за Кирил Василев. Но имате ли информация къде се намират картините му, в кои обществени или частни колекции и галерии?

Отговор