Животът ú е огън и огънят е нейният живот. 

Запознайте се с Лилия Йотова, или просто Лили. Тя е млада, красива и много енергична. Управител е на спортен клуб за огнено изкуство Дивинитас, който е наследила от неговия създател – Йордан Лилов.

Въпреки че e завършила висше образование в областта на икономиката в СУ, а преди това е била в НФСГ София със специалност предприемачество и мениджмънт, хобито и професията на Лили от доста години насам е работата с горящи предмети.

Когато човек се занимава с нещо любимо, времето лети” – споделя пред Lifebites.bg тя по повод това, че вече дори няма представа колко на брой години са минали, откакто е започнала.

Лили обича спокойствието, хармонията и добрите взаимоотношения с хората. Друга нейна страст, освен огъня, са животните и цветята.

Трудно ли е да въртиш огнени предмети и опасно ли е да си играеш с огъня ни разказа Лили.

lili2
Огненото момиче – Лили Йотова

– Как се запали по огненото изкуство?

Всеки има различна история за това. Аз лично започнах след като гледах едно видео в интернет. Много ме впечатли още от първия път, след което го изгледах, може би, хиляди пъти. На самото видео едно момче въртеше огнен пой. Усетих нещо по-специфично докато наблюдавах, нещо, което ми се искаше да усетя на живо, в мое собствено преживяване.

DivinitasFireShow (4)
Част от артистите в клуб Дивинитас

– Откъде идва името на клуба ви?

Името Дивинитас идва от латински и означава „божественост“, „съвършенство“. То е дадено на клуба от неговия основател господин Йордан Лилов, от когото го наследих аз. Самото име може да се тълкува по няколко начина. От една страна самото съвършенство на огъня, на неговата сила, на неговата митичност. От друга страна стремежа към съвършенство, към пълно сливане със стихията.

– Колко време е необходимо, за да се научиш и да станеш добър в работата с огън?

Първо, за да запалиш за пръв път огън не е необходимо някакво високо ниво. За около месец и половина-два всеки може да научи основните движения с тренировъчни уреди, след което да ги изпробва с огън. След първата година може да се почувства уверен с уреда, който върти. Докъде може да стигне човек? Това вече е безгранично. От една страна, защото комбинациите между различните движения са наистина много, от друга, че уредите, с които може да върти огън са доста на брой.

lili4
Огненото шоу винаги е изключително впечатляващо за зрителите

– Трудно ли е това изкуство?

Ами не мога да кажа, че е лесно, от гледна точка на това, че е необходима техника. Но не мога да кажа и че е трудно, защото

всяко нещо може да се научи

Моята лична рецепта беше да релаксирам по време на въртене и да изпробвам голямо

разнообразие от движения.

^9680BB5861422EA63E929E8496218736F25A6A301800BFA5FE^pimgpsh_fullsize_distr
Лили Йотова е управител на клуб “Дивинитас”, който наследява от неговия създател преди години.

– Имат ли много изгаряния „огнените“ артисти?

Относно хората, които аз познавам – не. Лично аз имах изгаряния като начинаеща, които представляваха драскотини по ръцете. Но в момента като си правя равносметка, това беше по-скоро, защото уредите, които въртяхме преди не бяха толкова качествени, колкото са сега.

– Често ли се случват инциденти по време на огнено шоу?

Моят личен инцидент е, когато веднъж, преди много време, още със старата ни технология, ми се запали дръжката на огнения уред и се наложи да изляза от сцената. Разбира се, не беше нищо сериозно. Един мой приятел си опърли веждата веднъж, беше много смешен.

А най-сериозният инцидент, който сме имали, беше един запален шал, увит около кръста, на едно от нашите момичета – Вики. Разбира се, отново всичко беше наред, в крайна сметка.

Хората правилно имат страх от огъня, защото ако се подценява, може да се случат всякакви сериозни инциденти.

IMG_0710
Огънят е нещо сериозно и не бива да се подценява, когато се работи с него

Какви качества трябва да притежава човек, който иска да се занимава с огнено изкуство?

Няма някакви определени изисквания, нито за ръст, нито за пол, нито за възраст. Единствено предимство може да даде способността на човек за добра координация на ръцете. С желание, обаче, всичко се постига.

DivinitasFireShow (3)
Огнените шоу-програми са едно от най-предпочитаните забавления по света и у нас

Ако искате да разберете повече за клуб Дивинитас или дори да станете част от него, посетете официалния им сайт.

Отговор