ЛЮБЭ: Уникална музика между живота и смъртта

ЛЮБЭ
Група ЛЮБЭ в най-новия си състав.

Те са наистина уникални. Като стил, като възможности и като изпълнение. А най-важното от всичко е, че момчетата от популярната руска група ЛЮБЭ здраво са стиснали сърцата на милиони свои фенове. Както в Русия, така и в България. И не само.

Мъжката формация е създадена в началото на 1989 г. по идея на продуцента и композитор Игор Матвиенко. Около 2 години по-рано той написва музиката за дебютните песни на групата. Още в самото начало като лидер и солист на ЛЮБЭ се изявява Николай Расторгуев. Той е и един от участниците в състава, които са в него и до днес. Въпреки политическата си кариера Расторгуев така и никога не изоставя голямата си любов – музиката.

ЛЮБЭ
Вокалистът на ЛЮБЭ Николай Расторгуев, който е от самото начало в групата.

Постепенно популярността на групата нараства и тя започва да свири както в цяла Европа, така и в САЩ, Канада и Израел.

Стилът на ЛЮБЭ е трудно да бъде определен

с една дума. Защото е нестандартен, различен и уникален. Странна смесица от руски фолклор, рок, поп и военна музика. Издадените студийни албуми на руската група са 10. Като не броим записите и презаписите на концертите и изпълненията им на живо. Последният студиен албум на ЛЮБЭ – За тебя, Родина-мать!, излиза през миналата година и е посветен на 25-годишнината на формацията.

ЛЮБЭ
Група ЛЮБЭ.

Мелодичните им и доста трогателни парчета са любими на много почитатели и ценители на хубавата музика. Те са леко националистически и патриотични, но не прекалено. Точно толкова, колкото трябва да бъдат. Точно толкова, че да се харесват и да докосват сърцата на слушателите им дори отвъд пределите на руската държава.

Но въпреки голямата любов на феновете, усмивките и щастието на лицата на членовете на група ЛЮБЭ често биват помрачавани. В годините от своето създаване до настоящия момент бандата губи цели четирима души, които са били част от състава ѝ. Не едновременно, разбира се, но това едва ли облекчава болката по тежките раздели. След последния трагичен случай в пресата дори започнаха да се спрягат заглавия от сорта

дали пък някакво проклятие не тегне над ЛЮБЭ

ЛЮБЭ
Павел Усанов. Снимка: http://lubeh.matvey.ru/

И не без основание. Най-скорошната загуба на член на бандата е съвсем прясна. На 19 април 2016 г. групата се раздели със своя басист Павел Усанов. Той изпадна в кома, от която не се събуди, вследствие на жесток побой и удар по главата, нанесен му в гръб, докато седял в заведение. Според близки приятели на загиналия причина за фаталния удар е разговор относно конфликта в Украйна, в който той бил участник. Това е тема, която живо вълнувала Усанов и приятелите му и която често обсъждали.

ЛЮБЭ
Анатолий Кулешов. Снимка: http://lubeh.matvey.ru/

На същата дата – 19 април, но през 2009 г. ЛЮБЭ се разделя с друг свой член – беквокалиста Анатолий Кулешов. Именно на него формацията дължи хоровото звучене и фолклорните мотиви в лиричните балади. Той загива в тежък пътен инцидент, в който мерцедесът му (управляван от личния му шофьор), след като става неуправляем, се врязва челно в камион Волво. Също в катастрофа си отива и басистът на групата Александър Николаев. Този трагичен инцидент се случва на 7 август 1996 г.

Но връщайки се назад в историята на мъжката банда, трябва да кажа, че трагичният списък не свършва тук. Само 4 години след създаването на ЛЮБЭ, този свят напуска китаристът на групата Вячеслав Терешонок. Като причина за смъртта му е сочена злоупотреба с наркотици и съответно свръхдоза, довела до фаталния край. Но тази информация остава непотвърдена и до днес.

ЛЮБЭ
Група ЛЮБЭ.

И въпреки ударите на съдбата

които руската група понася, членовете ѝ не се отказват. Продължават смело и неуморно напред. Макар и в променен състав всеки път след тежка загуба на обичан приятел, колега и съмишленик. ЛЮБЭ продължават да творят и да създават прекрасната си музика, за да носят още и все повече усмивки на почитателите си. Да ги топлят и радват с омайните звуци на хитовете си.

В България феновете на мъжката банда са наистина многобройни. Дали заради близкото звучене на езиците ни, дали заради братската любов между народите ни или по някаква друга причина, никой не може да каже със сигурност. Факт е обаче, че всеки път, когато ЛЮБЭ имат концерт у нас, залите или стадионите са пълни, а почитателите на бандата винаги доволни, усмихнати и много развълнувани. Същото се очаква да се случи и на 10 декември 2016 г. в зала Арена Армеец в София, където най-известната руска група ще изнесе най-мащабния си концерт пред българска публика. Меломаните ще чуят на живо както Комбат, Солдат и Там за туманами, така и Песня о звёздах, Позови меня тихо по имени и много други култови композиции. В грандиозното събитие ще се включи и Хора на Българската армия.

Вижте още кой е крадецът на сърца и традиции Горан Брегович

А на едно от най-силните изпълнения на ЛЮБЭ можете да се насладите тук:

Отговор