Скоро ходих на гости на един приятел и видях, че има грамофонни плочи.

Не е единствен, разбира се. Доста хора си ги пазят и с умиление си спомнят как са слушали любимите си тийнейджърски групи на грамофона. Дори думата грамофон е много готина дума. На мен много ми харесва. Като бяхме тийнейджъри дори се срещахме на грамофона (огромна статуя на грамофон има в центъра на Бургас, откъдето съм родом).

Та, с моя приятел Калин се заговорихме за плочите. Чудесни спомени – на безгрижие и огромно уважение към плочите, песните, които се леят от тях и към любимите ни групи. Никога няма да забравим яките парчета, които сме слушали. В разговора той ми каза, че звукът на музиката от плоча е много по-добър откъдето и да е другаде. Много по-чист. Не знаех това и го запомних.

What-can-Jack-White-and-vinyl-records-can-teach-small-business-about-customer-loyalty

Три дни се чувствах като тийнейджър заради тези плочи и хоп, преди няколко дни чета – британската Official Charts Company, която съставя музикалните хит паради в страната, реши да възобнови класациите на музикални плочи. Всяка седмица компанията ще прави класации на 40-те най-добри музикални композиции и албуми, издадени на грамофонни плочи.

„Класацията ще помогне на новото младо поколение да осъзнае удоволствие от слушането на плочи,” заявява представителят на British Phonographic Industry Дженаро Касталдо.

Vinyl-records-iStock

На музикалния пазар в момента доминират цифрови записи и само 0,1% от този на Острова през 2007 година е бил отреден на „добрата стара плоча“. Тъй като цифровият звук никак не е като грамофонния – в момента музикалните плочи са станали много популярни, което е причина да бъдат възродени за нов живот. Продажбите на винилови албуми отново са започнали да растат, затова и новата класацията на музикалните плочи е съвсем логична.

Много се изкефих. Ще кажа и на Калин!

Отговор