Последните думи на 9 души, осъдени на смърт

0
осъдени на смърт - електрически стол
Електрически стол за екзекуция.

Казват, че хората са най-искрени, когато гледат смъртта в очите. И наистина – какво имат да губят? В случаите с осъдените на смърт обаче последните им думи най-често са – “Невинен/невинна съм”, независимо дали това е истина или не. Някои от хората, осъдени на смърт, които осъзнават, че е прекалено късно да пледират за своята невинност, решават да напуснат този свят с някои наистина запомнящи се реплики. Ето едни от най-оригиналните

последни думи на 9 души, осъдени на смърт:


Винсент Гутиерез
Винсент Гутиерез

Винсент Гутиерез (2007) 

Преди да бъде екзекутиран с отровна инжекция в Хътсвил, Тексас за убийството на 40-годишен мъж, 28-годишният Гутиерез, който страда от биполярно разстройство казва:

“Къде е дубльорът ми по каскадите, когато най-много ми трябва?”


Карл Панцрам
Карл Панцрам

Карл Панцрам (1930) 

Американски сериен убиец, подпалвач и взломаджия. През 1928 г. като невменяем е осъден на 25 години затвор за убийството на 22-ма други души.  Панцрам обаче убива надзирател и е осъден на смърт чрез обесване. Последните му думи са:

“Побързайте, тъпаци! Мога да обеся една дузина души, докато се мотаете наоколо!”


Джеймс Д. Френч (1966)

james-french
Джеймс Д. Френч – един от хората, осъдени на смърт, които остават в историята с последните си думи.

Френч е осъден на доживотен затвор за убийство и решава да се самоубие, но е твърде страхлив и затова убива един от съкилийниците си. Преди да седне на електрическия стол Френч казва:

“Какво заглавие само! Пържени картофки!”

Репликата е игра на думи с фамилното му име French и fry – изпържвам.


Мария Антоанета
Мария Антоанета

Мария Антоанета (1793)

След Френската революция кралската фамилия е гилотинирана. Мнозина се събират да наблюдават екзекуцията на Мария Антоанета, но тълпата е изненадана от хладнокръвието, с което кралицата се изкачва на ешафода. Говори се, че тя настъпва без да иска екзекутора по крака и последните ú думи са:

“Извинете, мосю, не беше нарочно.”


Прочетете още… Елина Златанова: Последната жена, екзекутирана в България


Джими Глас (1987)

Джими Глас
Джими Глас

Убиец, осъден на смърт чрез електрически стол в Луизиана, който се превръща в знаменитост след като завежда дело против екзекуциите с елекричество, които нарушават осмата и четиринадесетата поправка на Американската конституция,защото са жестоко и необичайно наказание. Последните му думи гласят:

“По-скоро бих отишъл за риба.”


Гари Гилмор (1977)

Гари Гилмор
Гари Гилмор

Обвинен във въоръжен грабеж и две убийства през 70-те, Гари Гилмор става първият човек, екзекутиран в Америка след 1967 г. Присъдата му е изпълнена през 1977 г.,  чрез разстрел в затвора в Дрейпър, Юта. Твърди се, че последните му думи

“Нека го направим!”

са вдъхновили прословутия слоган на компанията за спортни стоки Nike – “Just Do It.”


Джордж Апел (1928)

Джордж Апел е осъден на смърт чрез електрически стол за убийството на полицай през 1926 г. Твърди се, че последните му думи, отправени към властите на затвора са:

“Е, господа, сега ще видите печена ябълка.”

(игра на думи с фамилното име Appel и apple – ябълка на английски).


Томас Д. Грасо (1995) 

Томас Д. Грасо
Томас Д. Грасо

Преди да бъде екзекутиран с отровна инжекция за две убийства, Томас Д. Грасо иска спагети SpaghettiOs с кюфтета, сервирани на стайна температура. В кухнята на затвора обаче не обръщат внимание на тази подробност и затова последните думи на Грасо са –

“Не получих моите SpaghettiOs, дадоха ми просто спагети. Искам пресата да знае това.”


Джефри Матюс
Джефри Матюс

Джефри Матюс (1994)

След като изважда невероятния късмет екзекуцията му да бъде отложена три пъти, Матюс, който е осъден на смърт чрез отровна инжекция за убийството на 77-годишния си чичо, най-после се изправя лице в лице със смъртта. Последните му думи са:

“Мисля, че телефонът на губернатора е повреден. Още не е звъннал.”


Вижте още: Последните думи на 15 знаменитости

Отговор