Уникална географска колекция показват във Враца

Уникалната географска изложба беше открита на 2 май в Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца.

Датата на събитието е съобразена с провеждането на националния кръг на олимпиадата по география и икономика в града.

„Географията в българското училище” е изложба на стари учебници и пособия, свързани с обучението по география у нас. Карти, атласи, стари учебници, помагала, глобуси, компаси, бусола – това са нещата, с които можете да се запознаете, ако посетите изложбата.

6

Едно от най-интересните неща е огромна по размери и стойност сбирка от снимки на географски обекти.

Експонатите са част от личната колекция на Георги Павлов – дългогодишен учител по география в местната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ и виден планинар, турист, краевед и общественик.

Нещата са събирани от Георги Павлов в продължение на десетки години.

4

Христина Христова – уредник в отдел „Най-нова история” при РИМ – Враца е човекът подредил експозицията.

Тя разказа специално за LifeBites.bg, че това е една много красива, ценна и нетрадиционна сбирка от предмети.

Поради ограниченото пространство за излагане били подбрани около 200 предмета, което е едва половината от изключително богатата колекция, състояща се от 400 артикула.

Някои от експонатите вече са библиографска рядкост и имат антикварна стойност. Такъв е например френският атлас от 1894 г.

5

Ако посетите  „Географията в българското училище”, можете лично да проследите и развитието при отпечатването на учебниците и помагалата по география през годините.

Най-старите са от края на XIX век.

1

Изложбата можете да посетите във всеки работен ден – до началото на месец юни. Тя е подредена в преддверието на Голяма зала на Художествената галерия при РИМ-Враца.

СПОДЕЛИ
Предишна статияДа си играеш с огъня
Следваща статияНомофобия: Зависими ли сте от телефона си?
Екатерина Ангелова
Завършила съм Езикова гимназия с английски и испански. След това НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ - със специалност актьорско майсторство за куклен театър. Няколко години бях водеща на детско предаване по БНТ. Обожавам изкуството, особено театъра, киното и музиката. Харесвам интересни хора и малки деца. Писането е моя страст от малка. Вярвам в чудеса и в Дядо Коледа!

Отговор