Стефан Чолаков и най-големият официален банков обир в България

Стефан Чолаков
Стефан Чолаков

Колко тежат 181 млн. лева? Или по-скоро колко ли са тежали всички тези банкноти през далечната 1997 г., малко преди левът да бъде деноминиран. Стефан Чолаков знае отговора. Точно 998 кг.

Попаднах на историята му преди няколко години, когато я написах за вестник 168 часа. След това той попадна във фокуса на повечето национални телевизии. Казва, че страшно съжалява за кашата, която е забъркал в тези си

млади и луди години

Но в този материал няма да ви разказвам за него. А по-скоро за онова, което е направил. За обира, парите, машинацията. Сами преценете дали постъпката му е хитрост и интелигентност, обикновена кражба или елегантен подвиг? Дали е глупост… или игра с огъня?

Стефан Чолаков - днес
Днес животът на Стефан Чолаков е съвсем различен…

Преди 17 г. Стефан се обяснява в любов на бъдещата си съпруга в градинка срещу централен офис на Пощенска банка. Докато в това време трима души, инструктирани лично от него, изнасят две огромни палета с левове. Това е обир. Без маски, без оръжия и заложници. Без дори истинският обирджия да припарва до трезора на въпросната банка. Години по-късно

“мозъкът” на операцията Стефан Чолаков

разказва, че никой от “пионките” му, замесени в крупната кражба, не знае какво върши.

Виждах всичко, седейки отсреща. Наслаждавах се на това, което се случва. Изпитвах удоволствие, че надхитрям системата. Осъзнавах, че правя нещо, което не преживяват много хора. Участвах във филм, който ми е интересен. Не бях просто актьор, който играе ролята… на мен ми се случи това нещо”, повтаря като на сън българинът, обявен от списание Тайм за най-младия мошеник в света, успял да постави на колене банковата система в страната си.

Днес Стефан Чолаков твърди, че за него обирът е бил игра.  През 1997 г. 22-годишният тогава младеж живее охолно. Стопанисва няколко счетоводни къщи. Влюбен е и е заобиколен от приятели. Дните му са сбъдната мечта. Докато на сцената не се появява братовчед му Иван с молба за заем от 20 хил. долара. Стефан не иска да му даде пари, но предлага да му помогне да вземе пари от банката.

Малко преди това столичанинът вижда по телевизията реклама на една от родните банки, която привлича загубилите доверие във финансовата система заради масовите фалити с мотото –

Крепостта на вашите пари

Казах на баща ми, че всяка банка може да бъде обрана. Развих му 2-3 модела на взимане на пари и той не ми повярва. Нормално – учил съм животновъдство и ветеринарна медицина и това, което знам най-добре е как да се оправям с животните”, връща се назад в миналото Стефан.

Стефан Чолаков
“АЗ НЯМА ДА ДАМ 1 ЛВ. ЗА ХОРАТА В ХИТРИНО!! ЩЕ ИМ ПОМОГНА ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ДОСТОЙНО ЖИВОТА СИ!!!”, написа във Фейсбук профила си Стефан Чолаков.

12 месеца по-късно той ще изпробва на живо една от схемите си.  Главните герои на  продукцията са произволно избрани: Таксиметров шофьор от Хасково, който за кратко успява да се превърне в супер бизнесмен (поне в очите на банковите служители). Красивата блондинка Лили – в ролята на представител на футболен клуб ЦСКА. Братовчедът Иван – свързващо звено. Стефан пише сценария и режисира филма, в който трябва да изиграе сам себе си.

Сцена първа – откриване на фирма

Братовчедът избира да “назначи” за управител съученик от Хасково, работещ като таксиметров шофьор. Таксиджията придобива фалшива самоличност, след като Стефан случайно намира изгубен паспорт. Подменя снимката и върху нея, с помощта на стара монета с номинал 5 стотинки и менгеме, отбелязва герба и произвежда бъдещ ВИП клиент на Пощенска банка.

В предмета на дейност на фирмата освен стандартните неща записахме и спортно посредничество и менажиране – подходящо за младия човек, който е шеф на фирмата”, припомня си детайли Стефан Чолаков.

Банка
Офисът на банката, която е избрана да бъде обрана, е в центъра на столицата

Сцена втора – откриване на сметка

Стефан разполага с 20 хил. долара, които започва всеки ден да превежда на новата фирма, а “собственикът” да тегли. Използва и всички оборотни пари на клиенти и за 6 месеца успява да навърти симулативен оборот от над 2 млн. долара. Така фирмата на хасковския таксиджия става ВИП клиент на банката.

Това момче, което нямаше сметка в банка и дори до този момент не беше влизало в такава, го посрещаха като голям бизнесмен”, разказва “мозъкът” на операцията. Стефан работи с банки ежедневно и постепенно опознава организацията на работа. Забелязва пропуск: в централата на набелязаната Пощенска банка ВИП клиентите се обслужват не в обществения салон, а в зала на различен етаж. Там документите се попълват от служител, докато клиентът се освежава с напитка. Звучи невинно, но столичанинът е измислил как да се възползва от тази организация.

Сцена трета – акция!

За половин година фирмата е легализирана чрез достатъчно голям генериран оборот, така, че да не бие на очи, ако “шефът” ú изтегли повече пари. Стефан решава, че е време ударът да бъде направен. Никой от участниците не знае какво предстои да се случи.

В действието влиза и шармантната блондинка Лили. Сервитьорката мечтае да открие свое кафене, а младият бизнесмен ú обещава да осигури необходимото финансиране, ако му направи малка и безобидна услуга – да внесе известна сума пари в банка.


Прочетете още… една история, която не само заслужава, но и е филмирана – тази на уличната котка Боб, която спаси човешки живот


Само по себе си това не е престъпление. Нито таксиметровият шофьор, нито Лили знаеха, че ще участват в такова, а братовчедът беше наясно, че ще вземе едни пари от банката, но не и откъде ще дойдат”, усмихва се Стефан Чолаков.

Стефан Чолаков
Стефан Чолаков прави обир от класа. Днес обаче готви и раздава безплатно храна на пенсионери.

22-годишният столичанин атакува банковия офис на 30 май 1997 г. Датата е добре подбрана. По това време държавната все още Пощенска банка обслужва пенсионните фондове – в последния работен ден на месеца от БНБ превеждат в централата сериозно количество пари и

трезорът е зареден до пръсване

Преди да бъдат изтеглени, парите трябва да бъдат внесени. Като привърженик на футболен клуб Левски, Стефан решава да си направи шега и да захрани сметката на фиктивната фирма от името на вечния противник ЦСКА. По това време част от счетоводството на отбора минава през негова близка счетоводна къща и софиянецът се сдобива без проблем с реалните данни на клуба.

На 30 май 1997 г. красивата Лили и братовчедът Иван прекрачват прага на централата на Пощенска банка с три чувала натъпкани с дребни банкноти. На гишето подават две вносни бележки – за 700 хил. лв. и за 83 млн. лв.

Бележките ги бях написал аз, но умишлено бях допуснал грешки и бях удебелил сумите. Служителката вижда проблема и попълва нови бележки. Подава ги на Лили и тя се подписва като вносител – от името на клуб ЦСКА, който превежда трансферна сума”, обяснява схемата Стефан Чолаков. – Пропускът в организацията на работа е, че след заверката тези документи стават вътрешно-банкови документи и нямат място у клиента. Вместо това тогава служителката му даваше вносните бележки и го пращаше на преброителна каса. На практика заверяваше сметката, още преди да са внесени парите.”

Най-често счетоводителят, които приема и обработва документите, се намира непосредствено до касата. Като ВИП клиенти Лили и братовчедът трябва да се качат на горния етаж. Докато се качват по стълбите, те прибират

бележката за милионите

и остават с другата за малката сума, както са инструктирани от Стефан. Повече от 15 минути броят дребните банкноти на гишето, след което напускат банката. Без да предизвикат и капка съмнение, че скоро от трезора ú ще бъдат източени милиони. През цялото време Стефан Чолаков наблюдава развоя на събитията от пейка в градинката срещу офиса.

currency-163476_960_720
Историята на Стефан Чолаков е точно като история от холивудска продукция… Пари, красиви жени и лоши момчета.

Когато видях, че Лили излиза, се обадих на братовчеда Иван и му казах да звънне на неговия приятел таксиметровия шофьор да изтегли парите, защото е дошъл превод от Австрия”, разказва столичанинът.

Сцена с бронирани джипове

Такава всъщност няма, но директорът на банката веднага предлага два джипа, които да транспортират десетте чувала с банкноти. Управителят-таксиджия е инструктиран да откаже “екстрата”.

“В момента, в който му казват, че ще изнесе пари, но трябва да е с охрана, той се паникьосва и мисли за живота си. Това бяха мутренски години. Не знаеш дали, ако излезеш с толкова пари, няма да те гръмнат навън”, припомня си ситуацията банковият обирджия, който решава проблема, като звъни на брат си Васил.

Предлага му да охранява бизнесмен за десетина минути срещу добро възнаграждение от няколко хиляди марки. Транзакцията, която е заявена 3 дни по-рано, минава безпроблемно шест нива на одобрение.

Парите са натоварени

и складирани на сигурно място. Всеки получава своя дял и заживява щастливо. Поне през следващите няколко дни. Лили пазарува скъпи дрехи, а Стефан и 17-годишната му бъдеща съпруга напускат страната, скрити в камион.

Денят на машинацията е петък. В неделя излизат вестниците с огромни заглавия – Обраха Пощенска банка. Баща ми прочита, че от трезора на банката е изчезнала огромна сума, която по документи трябва да е там, но я няма в наличност. Задържана е главната касиерка на банката, с 30-годишен стаж и за това време не ú е изчезнала нито стотинка, а изведнъж – две палета пари. Баща ми се сеща за мен. Вдига телефона и казва: “Тази жена няма нищо общо. Синът ми е разказвал как може да стане това. 80% съм сигурен, че е негово дело.”  Изобщо не ми е звънял да ме пита дали е така”, обяснява Стефан Чолаков.

Стефан Чолаков
Стефан Чолаков

Службите носят снимки на всички, влизали в банката в деня на обира. Бащата не разпознава големия, но вижда малкия си син и племенника си. “Да знаете, Стефан е човекът, който е направил нещо. Доколкото го познавам, тези момчета даже не знаят в какво са участвали”, категоричен е родителят.

От момента, в който осъзнах какво се случва, оцених, че

това е сериозна грешка

която ще ми коства страшно много. А това беше малко, след като взех парите. Тогава започнах да съжалявам. Осъзнах, че трябва да променя живота си завинаги”, преосмисля случилото се Стефан Чолаков и се връща няколко години назад във времето: “Бях в Гърция и прочетох в 24 часа, че са задържали брат ми и шофьора ми, който ми е много добър приятел. Двама души, на които страшно много държа, без да имат вина. Обадих се вкъщи и казах на баща ми да ми даде хората, които са около него.”

От другата страна на линията отговаря тогавашният шеф на НСБОП Кирил Радев. Полковникът е категоричен, че ще пусне останалите единствено, когато Стефан разкаже какво се е случило пред следователите в София. “Баща ми взе телефона. Каза, че има два варианта. Или да бъда беглец цял живот и да не видя семейството си повече, или да се прибера и да върна парите. След разговора чисто емоционално реших да се върна”, признава столичанинът.

Освен ченгетата, след обира започват да го издирват и мутрите. Този, който “достави” мозъка на операцията при шефовете на една от групировките, трябвало да получи 50 хил. марки. По делото свидетелстват 28 банкови служители и всички са категорични, че не може той да стои зад обира от 30 май.

Стефан Чолаков
Днес много хора се възхищават на благотворителните акции на Стефан Чолаков. Докато други продължават да виждат в него единствено мошеник.

Присъдата му

от 4 г. и 10 месеца за организиране на престъпна група е базирана на собствените му самопризнания. Стефан е принуден да застане пред детектор на лъжата, за да докаже не, че лъже, а че казва истината.

Беше нетрадиционно изживяване. Адреналинът беше несравним. В никакъв случай не ставаше дума за парите и съм съжалявал страшно много. 2,6 месеца съм прекарал в затвора следствен и всеки един от тези дни съм съжалявал, че съм го направил. 30 май не ме промени. Промени ме след това престоя в затвора. Станах сантиментален, станах много добър. Затворът ме направи по-добър. Когато видиш насилие, започваш да се замисляш. В затвора няма хора, на които да попаднеш и да станеш човек. Това го има само в стихотворението”,  въздиша Стефан Чолаков години, след като е излязъл на свобода.

Хубавата Лили лежи 9 месеца в Сливенския затвор, но и до днес остава приятелка с него. Таксиджията-бизнесмен е осъден заради използването на фалшив документ. Братовчедът се отървава най-леко, а братът Васил лежи 2 г. и 3 месеца, след което е обявен за невинен. Към момента Стефан Чолаков се занимава с производство и изкупуване на ядки. Организира благотворителни акции в цялата страна под мотото Ако си дал – като дарява храна на пенсионери и нуждаещи се хора.

2 КОМЕНТАРА

  1. Интересна статия, но моля ви, препрочитайте текстовете си преди да ги публикувате. Пълни са с правописни и граматични грешки. Как се пише “съжалявам”? При това два пъти в текста. Направо си е излагация за журналист, който от 14 години пише статии…

    • Е се намира точно над А на клавиатурата по БДС, тази печатна грешка е от най-често срещаните. Все пак, думата се появява в текста повече пъти правилно написана, отколкото сгрешена. Все пак благодарим, че обърнахте внимание, че сме пропуснали да отстраним всички печатни грешки. Това е важно, безспорно. Поздрави! Кристина

Отговор