Линда Крисчън – първото момиче на Бонд

0
Линда Крисчън е първото момиче на Дгеймс Бонд.

Spectre, двадесет и четвъртият филм от поредицата за Джеймс Бонд, ще излезе по кината в началото на ноември.

И както винаги медиите ще погледнат към историята на франчайза с класации от рода на “Най-запомнящите се злодеи”, “Най-емблематичните моменти”, “Най-добрите коли”, “Най-модерните оръжия” и т.н. А когато стане въпрос за емблематичните момичета на Бонд, от Пуси Галор през Мери Гуднайт и Строубери Фийлдс, всяка класация неизменно ще започва с Урсула Андрес – актрисата, която през 1962 г. изиграва ролята на Хъни Райдър в Доктор Но, първия филм от поредицата…

Annex - Andress, Ursula (Dr. No)_03
Урсула Андрес в ролята на Хъни Райдър в Доктор Но(1962) – първия филм от поредицата за Джеймс Бонд.

Малцина обаче знаят, че Урсула Андрес далеч не е първото момиче на Бонд. Това е американската актриса Линда Крисчън, която изиграва ролята на Валери Матис, в телевизионна адаптация на Казино Роял – първия роман от поредицата за Джеймс Бонд на британския писател Иън Флеминг. Годината е 1954-та, или цели осем години преди появата на Доктор Но, и ролята на злодея Льо Шифр се изпълнява от не кой да е, а от Питър Лори, който предизвиква международна сензация с ролята си на сериен убиец в немския експресионистичен филм М от 1931 г. Ролята на Бонд е поверена на не особено впечатляващия американски актьор Бари Нелсън.

78299624
Бари Нелсън – първият Джеймс Бонд.

Линда Крисчън е родена през 1923 г. като Бианка Роза Уелтър в Тампико, Мексико. Тя е откритие на легендарния актьор Ерол Флин, който става неин любовник и я убеждава да се премести в Холивуд. Там Крисчън се омъжва за актьора Тирон Пауър. Бракът им продължава седем години – от 1949-а до 1956-а и от него се раждат две деца.

Линда Крисчън и Тирон Пауър.
Линда Крисчън и Тирон Пауър.

Пауър умира две години по-късно от инфаркт, едва на 44 години. Линда Крисчън продължава да се снима, предимно в чуждестранни и не особено добре приети от критиката филми. Крисчън умира през 2011 г. в Палм Спрингс, Калифорния на 87 г.

Вижте снимки на Линда Кристиян като Валери Матис в галерията.

 

Отговор