Джоди Фостър: Малката Алиша, която стана голяма звезда

Джоди Фостър
Джоди Фостър се нарежда в някои от най-престижните класации за най-красивите актриси на Холивуд, макар и не на първо място.

Кариерата ѝ започва, когато е едва 2-годишна. А на 3 вече може да чете. Смела е и не се колебае да действа решително, независимо дали става въпрос за работата или за личния ѝ живот. Като малка е нападната от лъв по време на снимките на Napoleon and Samantha (1972), но се държала изключително мъжки. А през 1988 г. астероид е кръстен на нейно име. Тя е прекрасна. Тя е Джоди Фостър.

Сигурни сме, че сте гледали не един и два филма с нейно участие. Както сме сигурни и че никога няма да забравите това в Мълчанието на агнетата (1991). Не само защото именно за ролята си в него

Джоди Фостър
Мълчанието на агнетата е един от шедьоврите в кариерата на Фостър.

Джоди Фостър получава най-престижното кино отличие

Оскар, както и наградите БАФТА и Златен глобус. И не защото си партнира с един от гигантите в актьорското поприще – сър Антъни Хопкинс. Но и защото този филм е един от най-големите шедьоври в историята на киното въобще. Талантливата актриса признава, че по време на снимките му била истински изплашена от Антъни Хопкинс. Както и че по време на целия  снимачен процес двамата не са обелили нито една думичка помежду си, тъй като тя съвсем съзнателно избягвала срещите си с него.

Истинското ѝ име всъщност е Алиша Кристиан Фостър.

Родена е на 19 ноември 1962 г. в Лос Анджелис. Няколко години преди това да се случи, родителите ѝ Евелин и Лушъс Фостър се развеждат, след като вече са станали родители на 3 деца. Но не след дълго възобновяват отношенията си и в резултат на това една от най-талантливите холивудски актриси на всички времена се появява на бял свят.

Двете ѝ по-големи сестри и брат ѝ Бъди ѝ измислят прякора Джоди. А тя решава да го използва вместо истинското си име в професионалния си път. Така Алиша става популярна по целия свят като Джоди Фостър.

Джоди Фостър
Джоди Фостър се превръща в телевизионна звезда още от най-ранна детска възраст.

От съвсем малка тя започва да се снима и става лице на множество телевизионни реклами. 6-годишна, но вече с огромен опит пред камера, е избрана за роля в сериала Mayberry R.F.D. В него се снима и по-големият ѝ брат – Бъди Фостър, който също е популярен актьор. Постепенно Джоди Фостър изгражда сериозна кариера и

става известна още в тийнейджърските си години

Вниманието на критиците и всички кино любители обаче успява да грабне с участието си в класиката на Мартин Скорсезе Шофьор на такси (1976). По това време тя е едва 13-годишна. Партнира си с неповторимо талантливите Робърт Де Ниро и Харви Кайтел. Именно прословутата лента става повод за първата номинация за награда Оскар на актрисата.

Човек рядко има възможност да работи с Мартин Скорсезе като режисьор и Робърт Де Ниро като партньор, а той репетира и репетира, докато не ти създаде усещането, че през времето, в което си с него той е самият образ. Толкова е истинско, че чак е плашещо.” – казва в свое интервю Фостър по повод работата си в Шофьор на такси.

Години след появата на филма (през 1981 г.), нещата буквално излизат извън контрол. Джон Хинкли Джуниър, страстен почитател на Джоди Фостър извършва покушение срещу американския президент Роналд Рейган

с единствената цел

да впечатли актрисата

Президентът Рейгън е прострелян в гърдите, в областта под лявото рамо. Ранени са и още трима души. За щастие всичко завършва благополучно и всички успяват да се възстановят след атаката.

По това време Фостър е студентка в Йеил. През 1985 г. се дипломира със специалност Литература. А актьорската ѝ кариера е в застой. Но това не продължава още дълго. След няколко по-ниско бюджетни и не чак толкова известни проекта,

Джоди Фостър
Джоди Фостър в “Шофьор на такси”.

Джоди Фостър се завръща с гръм и трясък на екрана

с ролята си в Обвинената. Следва поредица от много добри филми, сред които се нареждат Мълчанието на агнетата, Нел, Контакт, Паник стая, Човек отвътре и много други. Паралелно с бляскавата си актьорска работа, Джоди започва да се изявява и като продуцент и режисьор.

Интересно ми е да режисирам филми, които разглеждат ситуации, които аз самата съм преживяла. Така че това са почти лични истории, отразяващи нещата, до които вече съм достигнала.” – споделя Фостър.

И за разлика от повечето си колеги, които еднакво обичат да се изявяват както на сцената, така и пред камерите, тя открито заявява, че харесва театъра, но не и да играе в него. Причината е, че всичко в него ѝ се струва много “разхвърляно”, както и че театърът ѝ създава комплекси за малоценност.

В личен план

Това едва ли е най-важната характеристика за нея в личен план, но все пак не можем да я подминем. Тя е гей. И ако преди години ревностно пазеше сексуалната си ориентация настрана от любопитните погледи и обективите, то към настоящия момент Джоди Фостър е щастливо женена за своята дългогодишна приятелка – фотографката и актриса Александра Хедисън. Целият свят стана свидетел на свързването им в свещен съюз през 2014 г.

Предишната ѝ доста сериозна и дълга интимна връзка беше с колегата ѝ Сидни Бернард, с която се запознават по време на снимките на Съмърсби (1993). Двете звезди бяха заедно в продължение на цели 14 години. В този период Джоди Фостър забременя ин витро 2 пъти и роди 2 деца – Чарлз и Кит Фостър. Но кой е донорът и биологичен баща на синовете ѝ си остава тайна и до днес. Носят се слухове, че това е самият Мел Гибсън, който от години освен колега е и много близък приятел на актрисата. Но дали е така, само можем да гадаем.

Като човек, Джоди Фостър е изключително енергична и обожава спорта. Пада си по кикбокса, йогата, каратето, аеробиката, ските и др. И макар да е пословична със своята смелост, и тя си има един много голям страх, а като всеки нормален човек вероятно и повече. Талантливата актриса има фобия от змии и бъдете сигурни, че ако ѝ предложат да се снима във филм с участието на такива – тя по всяка вероятност ще откаже!

Другото нещо, от което Фостър се страхува най-много е провалът. Именно това сподели тя наскоро пред The New York Times. Но, както вече знаем, пред каквато и трудност да се изправи – Джоди се държи мъжки и я преодолява. Независимо дали е страх от змии, неуспех или страховитият поглед на Антъни Хопкинс.


Вижте още историята на усмихнатата романтичка на Холивуд
Джулия Робъртс

Отговор