Венета Райновска и нейният цветен обектив

 Светът изглежда по-цветен и по-весел от всички възможни страни и ъгли, когато зад фотоапарата е Венета Райновска.

Пълна с живот и жадна за приключения софийска фотографка, която след динамиката на работата във вестник и обиколките из цял свят с кораб, решава да се завърне на родна почва.

az

А иначе е ясно –  няма цветен обектив. Има пъстри и шарени случки, страни, хора, предмети, които се появяват и изчезват… Вени е поскитала доста по света – живяла е в Кипър, Гърция, Испания, Мексико, Карибите. Обича да снима от съвсем мъничка, но и учи точно това – „Художествена фотография” в Нов български университет. И още като студент започва работа в медиите.

kids-3

„Фоторепортерството е най-добрата школа за един фотограф, работата е свръхдинамична, изобщо не знаеш какво ще снимаш и къде ще си след час”, споделя Вени.

А също и кога ще те събудят, защото работното време е 24 часа в денонощието. Вени си спомня много безсънни нощи. Станало е нещо – убийство на подземен бос, инцидент, тайни кацания на летището… Не е броила заплахите, че ще й вземат или счупят фотоапарата, но са поне десетки.

„Жегата винаги е зад ъгъла, необходимо е да си подготвен за всичко, тъй като може да си мислиш, че ще снимаш в парламента, но да се окаже, че трябва да се изкачиш до Черни връх, тъй като премиерът е решил да докаже доброто си здравословно състояние пред журналистите”, спомня си Венета.

И така около 12 години всеки ден й носи изненади, а нейни снимки се отпечатват в национални вестници.

babi ot bansko

Докато работи в медиите, пред обектива на Венета попадат места и хора от цяла България. Снимки: VenyRay photography.

Медийната въртележка започва да се върти все по-монотонно и скучно. Вени решава да слезе от нея, за да се качи на… кораб, обикалящ Карибите. Обективът отново е цветен, тъй като пред него има екзотични гледки и интересни хора от цял свят.

taragonaСнимки: VenyRay

“Не е лесно да живееш 8 месеца на едно място, макар и движещо се, след като 12 години си тичал всеки ден”, разказва фотографката.

На палубата открива много весели млади хора и с носталгия си спомня за денонощните партита в Ямайка, където се слуша нон-стоп само Боб Марли.

Вени обожава традициите и културата на този нов свят, обича да говори испански и да танцува под звуците на мексиканските мариачи, които обикалят по улиците и плажовете с китари в ръка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Преминава и през магическия ацтекски ритуал темаскал, който се практикува от хиляди години.

“Дон Мартин завършва ритуала с думите “за всички жени” и при него е по-особено това, че се пие пейот – кактус с халюциногенно свойство и действие”, обяснява Вени. „Влизайки в шатрата, която символизира утробата на жената, изведнъж забравяш за външния свят и се потапяш в далечната епоха на индианците под шаманските песни на дон Мартин и лечебната отвара от билки, която се изсипва върху нагорещените до червено камъни”, описва древния ритуал тя. Чрез него индианците се пречиствали както физически, така и психически.

„Освен индианската култура на ацтеките и маите, по мексиканските земи има още хиляди впечатляващи неща, които могат да се видят, и веднъж стъпвайки на тази древна земя, човек се влюбва и не иска да я напусне”, споделя фотографката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Но въпреки това, след година Вени слиза и от кораба, за да пусне котва в центъра на София. С години не стояла на едно място за по-дълго време, решава да сбъдне още една мечта и да си има магазинче. Но не каквото и да е, а шарено и пъстро, където не просто се продават интересни нещица, а е и работилничка за идеи.

За това приказно местенце в центъра на столицата четете в продължението на материала.

Отговор