12-те апостола на австралийското крайбрежие

12-те апостоли
12-те апостоли е една от най-големите туристически атракции в Австралия.

Не знаем дали 12-тимата Апостоли от Библията някога са били в Австралия и – ако да, какво са правили там. Но днес няма да търсим отговор на този въпрос. Днес в Lifebites.bg ще ви разкажем за 12-те апостола, които са целите от камък и величествено допълват и без това безкрайно красивия и необятен австралийски бряг.

Какво всъщност са 12-те апостола?

Наричат ги природен феномен. 12 варовикови скални къса с височина около 50 метра, формирали се чрез ерозия. Под влияние на климатичните условия, водите на Южния индийски океан започват да дълбаят пещери в скалите. Те постепенно се превръщат в огромни арки, а накрая се откъсват и образуват титаничните 12 скалисти къса. Всичко това се случва преди около 26 млн. години.

12-те апостола се намират в Национален парк Порт Кембъл, щата Виктория, Австралия. Разположени са на самия бряг на границата с Индийския океан, в непосредствена близост един до друг.

Great Ocean Road е магичният път, който ще ви отведе до 12-те апостола.
Great Ocean Road е магичният път, който ще ви отведе до 12-те апостола.

Апостолите са популярна туристическа дестинация в Австралия.

Били са 12, но в момента са 8

Четири от тях са изчезнали под въздействие на природните условия. Последният се срива драматично през юли 2005 г. Въпреки намалелия брой на апостолите, името си остава със своето сакрално значение и не се променя с годините. Преди това скалното образувание било наричано Свиня и прасенца. Каква огромна трансформация в звученето и значението само!

До 12-те апостола може да ви отведе прословутият панорамен път – Great Ocean Road. Той е дълъг 243 км. Строен е в продължение на 13 години от хиляди човешки ръце. Направен е в чест на загиналите по време на Първата световна война австралийски войници.

Това е най-големият военен паметник в света

От него могат да се видят всички онези чудни форми на природата, които са намерили мястото си на тези географски ширини. А те са си направо приказни. Тази брегова ивица е известна като Брега на корабокрушенеца. Звучи интригуващо, нали?!

Фурната на пекаря е друга забележителност, която можете да наблюдавате в паека Порт Кембъл.
Фурната на пекаря е друга забележителност, която можете да посетите в парка Порт Кембъл.

Освен апостолите, има и други интересни забележителности, които можете да откриете в парка Порт Кембъл. Сред тях са Gibson steps или Скалата на часовоя. Друго уникално скално чудо е Loch ard gorge или Фурната на пекаря. Това е яма, в която водата се стича на 400 м навътре по издълбан от вълните тунел. Там където покривът е пропаднал, посетителите могат да погледнат надолу и да видят забързаните непокорни води.


Вижте още: 5 приказни места в света, които спират дъха


Близо до Фурната на пекаря се намира Гръмотевичната пещера. А може би най-атрактивното за туристите  образувание е скалата, известна като Лондонския мост. Името му изобщо не е случайно. Той ужасно прилича на оригинала в британската столица.

Най-хубавото от всичко е, че ако имате късмета да посетите Австралия, да попътувате по очарователния Great Ocean Road и да завършите обиколката си, разглеждайки 12-те апостола (макар и вече 8), можете да го направите

“от птичи поглед”

Обиколка с вертолет на това харизматично място е страхотното приключение, което от сърце желаем на всички, които в този момент четат тези редове!

Отговор