Диетите в живота ни – за или против

Почти няма жена, която да не е пазила диета поне веднъж в живота си! Но освен да помогнат хранителните рeжими могат и да ни навредят...

диетите
Няколко думи за диетите. Снимка: Thrice 18/3 / Foter.com / CC BY-NC

Има няколко основни типа хора. Някои не пазят никакви диети, но и нищо не им се „лепи“. Други се хранят здравословно (с леки ограничения) и така поддържат килограмите си в норма. Третият тип са тези, които цял живот спазват хранителен режим и все не са доволни от теглото си. В Lifebites.bg се опитам да обобщя голяма част от съществуващата информация относно диетите, влиянието им върху нашето физическо и психическо здраве, както и най-новите тенденции и открития във вечната битка с излишните килограми.

диетите
Кое да си забраня сега? И знам ли как да не си навредя? Снимка: Helga Weber / Foter.com / CC BY-ND

От съвсем малки момичетата започват да се подлагат на всевъзможни диети, за да са по-слаби и привлекателни. Подобни  нездравословни режими на хранене могат да се окажат наистина разрушителни за психиката и тялото на тези „още деца“. Но тийнейджърките не са единствената застрашена от неприятни последствия група.
Всеки от нас трябва да подхожда изключително разумно и внимателно към методите, които възнамерява да използва за свалянето на излишните килограми. Специалистите съветват това да се извършва само под наблюдението и преценката на лекар или диетолог, но въпреки препоръките им всички го правим сами – вкъщи.

От една страна диетите могат да засегнат психиката ни и от друга страна тялото ни, на чисто физическо ниво

В по-голямата част от случаите когато сме на диета, ние се чувстваме нещастни и неудовлетворени от живота. Никой не обича да спазва ограничения, независимо от това дали са му наложени от някой друг или той сам си ги налага. Хората обичат свободата. Това е и причината да имаме лабилен или недостатъчен контрол над храненето си. Най-честите „прегрешения“ са две.

  1. Да си хапваме „съвсем мъничко парченце“ от някоя забранена храна, по време на диетата.
  2. След като стриктно сме изпълнили диетата, на която сме се подложили, да се наядем зверски още на следващия ден. Това, разбира се, задължително включва опустошаването на поне един цял шоколад, 1-2 сладоледа, пица, хамбургер, кола и всички останали забранени храни и напитки.

Диетите и манията за отслабване могат да доведат и до други тежки физически и психически разстройства. Сред най-често срещаните са гастрит, язва, колит, анорексия, булимия и други. Последните две заболявания се развиват на психическа основа и са свързани със страх от напълняване, който е толкова голям, че води до абсолютна липса на контрол при болните.

При анорексията те са с много понижена телесна маса и имат нереалистична представа за това как изглежда тяхното тяло. Булимията е заболяване свързано с поглъщането на огромни количества храна за кратък период от време и незабавно желание на болния да се отърве от нея веднага след приемането й. Най-често това става чрез повръщане, изхождане по голяма нужда или правене на физически упражнения до изнемогване, което отново е свързано със страха от качване на килограми.

диетите
Има хора, които цял живот спазват някаква диета и все не са доволни от тялото и килограмите си.

Срещат се и два други специфични модела на държание, свързани с човешката психиката. Първият е т.нар. „фобия от килограмите“. При нея дори много слаби жени се смятат за „твърде дебели“. Във втория случай се наблюдава автоагресия, при която човек съзнателно се подлага на абсолютен глад, с цел самонаказание, търсене на внимание, съпричастност, съжаление от останалите хора.

Повечето болести, физически и психически, свързани с теглото засягат основно женската половина от обществото. Жените са по-уязвими и податливи на вредните влияния от пазенето на диети. Потърпевшите са най-вече млади жени, които се стремят да подражават на изградения „модел за стройна фигура“.

Един от основните проблеми е, че много често свалените от поредната диета килограми се възвръщат веднага след приключването й. Понякога дори стават повече, отколкото са били преди това. Явлението, което се наблюбава е известно като „йо-йо ефект“.

Истината, която много хора не подозират или изобщо не се замислят за нея е, че както гладът, така и изразходването на енергия са процеси, контролирани от нашия мозък. Ако гладуваме известно време, а после започнем да се храним нормално има по-голям риск да напълнеем, отколкото да отслабнем. Когато гладуваме, тялото ни изпада в шок и започва да „складира“ всяка попаднала в него хранителна частица. Съответно центърът в мозъка ни, който отговаря за това теглото ни да е винаги стабилно и безопасно за здравето, му диктува да изразходва възможно най-малко енергия , за да има в запас за следващият случай на гладуване! Ето защо лекарите и диетолозите съветват да се храним често и по малко. Това ще рече между 4 и 6 пъти на ден.

Изследвания показват, че при „травма от гладуване“ (дори тя да е била еднократна), мозъкът ни помни това в продължение на поне няколко години и през цялото това време продължава да трупа запаси в тялото, под формата на мазнини. Това обяснява причината да качваме килограми, дори ако сме започнали да се храним здравословно и разумно. Специалистите твърдят, че са нужни поне няколко години правилно хранене, за да се отърси подсъзнанието ни от вече несъществуващата заплаха от глад и да спрем да качваме килограми. Повече информация по този въпрос можете да откриете в лекцията на Сандра Аамод за TED по-долу.

 

Ако все пак решите да се подложите на някоя от съществуващите диети, трябва да знаете, че те могат да са опасни и да ви навредят. Ето защо не бива да продължават повече от указаното време. Важно е и да подберете диета, която е съобразена с вашите индивидуални потребности.

Например: Нашумялата в последно време и една от най-използваните е диетата на Дюкан

Тя дава изключително добри резултати и освен това не разчита на гладуване, а напротив – можеш да ядеш колкото си искаш от позволените храни. Тази диета обаче е противопоказна за хора с бъбречни проблеми. Така че проучете добре диетата, която възнамерявате да започнете преди това да се случи.

За никого вече не е тайна, че много по-лесно и трайно можем да свалим излишните килограми не с диета, а чрез някой от режимите за здравословно хранене. Успоредно с тях се препоръчва и увеличаването на движението, както и редовното практикуване на спорт, който ни допада и ни доставя удоволствие.

Здравословното хранене влияе положително не само на килограмите ни, но и на всяка друга част, система или орган в нашето тяло. Най-големите врагове на здравословното хранене и хубавото тяло са пакетираните и пържените храни.

Диетите
За диетите и хранителните режими. Снимка: zsoolt / Foter.com / CC BY-NC

Всеки от режимите разчита на различно нещо. Но всички те препоръчват приготвянето на менюто ни да става вкъщи, за да сме сигурни в състава и качеството му. Вече ви разказахме за Отвъд диетите и за Безглутеновата диета, но това е една нищожна част от съществуващите школи, относно правилното хранене.

НЕ ВСИЧКИ ДИЕТИ СА ЛОШИ. Напоследък все по-често се говори за диети, чрез които можем да лекуваме или да контролираме определени болести или здравословни проблеми.. В тези случаи диетата може да бъде не просто полезна, но и животоспасяваща. Много полезни според някои хора са и периодичните детоксикации. Те също са най-разнообразни, но в основата им лежи твърдението, че ако няколко дни приемаме само течности (вода, фреш, чай) или плодове, тялото ни се освобождава от натрупаните в него токсини.

Независимо на кой точно режим за отслабване, за здравословно хранене или лечение решите да заложите, не забравяйте, че най-важно е постоянството.

Отговор