Истината за програмата за защитени свидетели в САЩ

0
защитени свидетели
В книгата си WITSEC: Inside the Federal Witness Protection Program Джералд Шур разкрива тайните на програмата за защитени свидетели.

Американската програма за защитени свидетели (WITSEC) е разработена от служителя на Департамента по правосъдието на САЩ Джералд Шур. От 1971 г. тя е осигурила нова самоличност на повече от 18 хил. ключови свидетели и семействата им в замяна на техните показания. Благодарение на WITSEC мнозина крупни престъпници се опълчват срещу босовете си.

Този своеобразен бунт води до ареста и осъждането на някои от най-големите американски мафиоти като Джон Готи и част от членовете на клана Лукезе – една от Петте фамилии, които контролират организираната престъпност в Ню Йорк.

Джон Готи
Мафиотският бос Джон Готи е “сгащен” благодарение на програмата за защитени свидетели. Снимка: AP

Програмата за защитени свидетели 

не излиза никак евтино на американския данъкоплатец. Според някои изчисления правителството на САЩ харчи над $10 млн., за да я поддържа, но делата с участието на защитени свидетели са с рекордната успеваемост от 89%. Разбира се, голяма част от информацията за програмата е засекретена.

Завесата е повдигната през 2002 г., когато Джералд Шур издава книгата WITSEC: Inside the Federal Witness Protection Program. В нея той разкрива някои интересени подробности от историята на щатската програма за защитени свидетели.

Ето 12 любопитни факта, които биха представлявали интерес за всички почитатели на криминални истории.

1. Защитените свидетели минават през обучителни курсове

В много от случаите защитените свидетели от WITSEC чакат в продължение на месеци, за да се сдобият с нови свидетелства за раждане и социален номер. За да улесни процеса, през 1988 г. WITSEC създава център за най-новите защитени свидетели от района на Вашингтон. The WITSEC Safesite and Orientation Center може да приюти до шест семейства наведнъж, а посетителите са превозвани в автомобили със затъмнени стъкла. Сградата е масивна и може да издържи на бомбена експлозия.

Свидетелите, които трябва да се разделят със стария си живот, са подложени на значителен стрес и при желание могат да използват помощта на психолози. Две седмици след приемането им в центъра им показват видео на мястото, на което ще бъдат изпратени да живеят в бъдеще.


Джералд Шур - книга
Книгата на Джералд Шур WITSEC: Inside the Federal Witness Protection Program.

2. Повечето от защитените свидетели са престъпници

Филмовото клише на невинния мъж или жена, случайно забъркани с престъпния свят е истинска рядкост в реалността. Според статистиката по-малко от 5% от защитените свидетели са невинни. Останалите са закоравели престъпници, чиято цел е да избегнат последиците от действията си като натопят съучастниците си и в същото време избегнат тяхното отмъщение.


3. Понякога свидетелите запазват първото си име

Това е честа практика. Някои от защитените свидетели запазват дори инициалите си, за да бъде улеснен процесът по адаптирането им към новата им самоличност. Така, когато някой се обърне към тях по име, те биха реагирали естествено. Когато в програмата са включени деца, те често пишели новите си фамилии, докато ги запомнят.


4. Родителите искат по-добри оценки за децата си

WITSEC издава нови социални номера, шофьорски книжки и свидетелства за раждане на защитените свидетели и семействата им. Променени биват и оценките на децата, така че учителите да могат да имат достъп до успеха им от предишни години, без това да послужи като следа за разкриване на самоличността им. Някои защитени свидетели искат оценките на децата им да бъдат завишени, но от WITSEC отказват да сторят това.


 Аладена Фратиано
Бившият поръчков убиец Аладена Фратиано – в средата.

5. В миналото са получавали екстри като силиконови гърди, например

През 70-те и 80-те години WITSEC постига невероятен успех в борбата си срещу мафията. Най-големите играчи свидетелстват срещу босовете си, знаейки, че могат да започнат живот на чисто. Това им позволява да настояват за някои екстри.

Така например бившият поръчков убиец Аладена Фратиано успява да накара САЩ да платят за силиконовите гърди и фейслифтинга на жена му. Друг си изважда епикриза от психолог, според която има проблеми със самочувствието и си издейства трансплант за увеличаване размера на пениса.


6. Децата на разведени родители са скривани от тях

В началото на 70-те години американецът Томас Леонард завежда дело, след като бившата му жена се омъжва за защитен свидетел и на него му е забранено да вижда дъщеря си, въпреки че има право на това. И макар че печели делото за пълно попечителство, WITSEC отказват да разкрият къде живее дъщеря му. Случаят предизвиква широки дебати. Той води до промяната на условията, при които защитени свидетели или техните бивши половинки могат да виждат децата си.


7. В даден момент парите секват

WITSEC обикновено плаща за жилището, мебелировка и осигурява “заплата” на защитените свидетели, базирана на реалните им разходи. Сумата е около $60 хил. на година. След този период свидетелите трябва да си потърсят работа и да започнат да се издържат сами в следващите шест месеца. Оказва се, че в определен момент Департаментът по правосъдие на САЩ изплаща по около 1 млн. на година на защитени свидетели, които участват в програмата дълго време. Тази сума явно се превръща в проблем за бюджета на департамента.


8. Защитените свидетели, които са престъпници, отново нарушават закона

Много често, когато защитени свидетели с престъпно минало попаднат в нова, непривична за тях среда, те се изкушавали да нарушат закона, знаейки, че заради специалния си статус не биха понесли никакви последици. Много често натрупвали огромни дългове. След това лъжели, че са били разпознати от враговете си и настоявали за ново име и самоличност с една-единствена цел – да избегнат кредиторите си.


Хенри Хил
Хенри Хил

9. Защитените свидетели трябва да лъжат половинките си

Да се ожениш, докато си в програма за защитени свидетели означава, че трябва да правиш нещо, което най-малко се очаква от половинката ти – да лъжеш. И то през цялото време.

WITSEC съветва членовете си да не разкриват истинската си самоличност в случай, че бракът не провърви и се стигне до развод. Известният гангстер Хенри Хил се жени за Шери Андерс през 1981 г. По това време той е в програмата, а тя няма идея, че Хил, който е известен като Мартин Луис, е отговорен за множество убийства. Както и че все още е женен под старата си самоличност.


10. Всеки щат има своя собствена програма за защитени свидетели

WITSEC е федерална програма, която се занимава с големи дела. Но държавата рядко се намесва в случаите на хора, станали свидетели на убийства, извършени от банди или на престъпления от уличен характер. Вместо това много щати имат локални програми. Те предлагат преместване на защитени свидетели в месеците след съдебния процес, като някои от тях дори са частно финансирани.


11. Някои от защитените свидетели все пак лежат в затвора

Докато WITSEC намалява присъдите на престъпници станали защитени свидетели, някои от тях все пак трябва да лежат в затвора. Въпреки това се ползват с някои екстри, недостъпни за останалите им съкилийници. През 1996 г. става ясно, че затворници, които са и защитени свидетели са хапвали лобстери и печени прасенца в столовата на затвора.


12. Защитените свидетели могат да напуснат програмата, но това е опасно  

Нито един член на програмата за защитени свидетели не е бил убит или наранен в последните 30 години от съществуването ú. Някои от тях обаче напускат програмата доброволно и по този начин се превръщат в мишена за враговете си. Така например Даниел ЛаПола се завръща у дома за погребение на един от близките си и домът му е взривен в момента, в който влиза обратно в него.


Вижте още: Последните думи на 9 души, осъдени на смърт

Отговор