Време за поезия: Атанас Далчев – Към родината

0
Атанас Далчев - византийци
"И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта бранна сила, а зарад туй, че съм безсилен да забравя за ослепелите бойци на Самуил", пише Атанас Далчев.

Към родината от Атанас Далчев


Атанас Далчев
Атанас Далчев

Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.

И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.

Да търсим, който ще, във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.

1965 г.

Атанас Далчев е сред българските творци, с които няма как да не се срещнем в даден момент от живота си. Не само прекрасен поет, чиито произведения са включени в учебните училищни програми, но и изключително активен преводач. Работи с няколко езика и прави творчеството на редица френски, испански, италиански, немски и руски писатели достъпно за българските читатели.

Атанас Далчев е роден на 12 юни 1904 г. в Солун. Баща му Христо Далчев е юрист, работи като адвокат и преподавател по турски език в българската мъжка гимназия Кирил и Методий в Солун. През 1908 г. групата на Яне Сандански предлага Христо Далчев за народен представител на Серския санджак в османския парламент. Същата година

семейството на Атанас Далчев се мести в Цариград

където бъдещият поет завършва местното българско училище.

6 години по-късно, след много перипетии, фамилията се заселва в София. Тук през 1921 г. младият Далчев пише първите си поетични редове, които публикува в ученическия вестник Фар. Образованието си продължава в Софийския университет със специалност философия.  По-късно посещава лекции по история на изкуството в Рим.

Основен интерес за него остава литературата. 1927 г. е годината, в която Атанас Далчев заедно с Димитър Пантелеев, Чавдар Мутафов, Константин Гълъбов, Светослав Минков издават вестник Стрелец. Именно с това издание групата поставя началото на известния литературен кръг Стрелец.

Вижте още: Димчо Дебелянов – Да се завърнеш в бащината къща

Отговор