10 храни и напитки, които да избягваме преди сън

0

Късно вечер е и сте уморени до смърт. Лежите в леглото, затворили очи, в очакване да заспите. Въртите се, пробвате различни пози, в които обикновено заспивате, броите овце, но сънят така и не идва. Каква е причината за това? Твърде вероятно е да сте яли или пили нещо преди сън, което ще ви държи будни през по-голямата част от нощта или ще ви кара да се будите често.

Ето списък на 10 храни и напитки, които е

добре да избягвате преди сън

освен ако не искате да си докарате перманентно безсъние…

ШОКОЛАД

шоколад преди сън
Шоколад преди сън? Лоша идея…

Шоколадът, особено черният, е пълен с кофеин. Съдържа се в какаовите зърна, използвани за приготвянето му. Кофеинът стимулира нервната система и ни прави по-енергични и живи. Все неща, които не искате да ви се случат точно преди заспиване. Кофеинът не е единствената съставка в шоколада, която ни държи будни. Теоброминът на свой ред забързва сърдечния ритъм и прави заспиването трудно. Единственият шоколад, който можете да ядете преди сън е белият – той не съдържа теобромин и в него има малко или никакъв кофеин.


къри пикантно преди сън
Пикантните храни също не са за препоръчване непосредствено преди лягане.

ПИКАНТНА ХРАНА

Добре известен факт е, че храносмилането се забавя по време на сън. И понеже организмът ни преработва пикантната храна по-трудно, консумирането ѝ може да доведе до проблеми със съня. Пикантните храни също така повишават температурата на тялото, което от своя страна също влияе негативно върху качеството на съня. Според професора от университета на Монреал Торе Нилсен, пикантната храна е една от причините за появата на кошмари. Ето защо ученият препоръчва избягването ѝ поне три часа преди сън.


кафе преди сън
Това едва ли е изненадващо и все пак да си припомним защо не е добре да пием кафе преди сън.

КАФЕ

Както всички знаем, кафето съдържа солидни количества кофеин. Една чаша еспресо съдържа средно 250 мг от стимулиращата съставка и първите ефекти от нея се усещат на 15-ата минута след изпиването ѝ. Ето защо кафето е една от най-неподходящите напитки преди сън. От друга страна, ако смятате, че безкофеиновото кафе ще ви предпази от безсъние, сте в грешка. Някои хора са чуствителни дори към малки количества кофеин и това може да ги накара да останат будни през нощта. Все пак можете да пиете кафе до шест часа преди лягане, без да се тревожите за съня си.


алкохол преди сън
Алкохол преди сън – навик за мнозина.

АЛКОХОЛ

Изпиването на бира или две или 1-2 чаши вино преди сън със сигурност ще ви приспи по-бързо. Но научни изследвания показват, че консумирането на алкохол преди сън всъщност може да ви накара да се будите през нощта и драстично да влоши качеството на съня. Ето защо приемът на алкохол трябва да се ограничи до 1-2 питиета от 4 до 6 часа преди сън. А най-добре е алкохолът да бъде избягван като цяло.


холестерол преди сън
Мазни храни – враг на добрия сън.

МАЗНИ ХРАНИ

Вкусната пица или сочният хамбургер може да звучат примамливо, но най-добре е те да бъдат избягвани преди сън. Учени от Университета на Минесота са установили, че плъхове, които са на “мазна” диета, страдат от повече нарушения в съня, в сравнение с тези, които се хранят нормално.


червено месо преди сън диета
Червеното месо съдържа твърде много протеин и това може да доведе до смущения на съня.

ЧЕРВЕНИ МЕСА

Някои храни като мляко, фъстъчено масло и сирене, съдържат здравословни количества протеин, който допринася за здравия сън. Червените меса обаче съдържат твърде много протеин и ако не бъдат комбинирани с храни, съдържащи въглехидрати, могат сериозно да нарушат качеството на съня. Те също така съдържат тирозин – аминокиселина, която стимулира мозъка и която ни държи будни.


зърнени закуски преди сън
Зърнени преди сън? И на това не може да се гледа като нещо “полезно”.

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ 

Свикнали сме да ги ядем предимно на закуска под формата на мюсли. Комбинирането им с мляко вечер подпомага съня, основно защото млякото съдържа протеини и триптофан – една от осемте т.нар. незаменими аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. Но повечето зърнени храни са с добавени прости захари, които лесно се абсорбират от тялото и рязко повишават нивото на кръвната захар, което ще ви държи будни задълго.


пресни плодове и зеленчуци преди сън
Ето това може и да ви изненада….

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Плодовете и зеленчуците безспорно са едни от най-полезните храни за човека. Но някои от тях, като карфиола и броколито могат да влошат сериозно качеството на съня. Те са груби храни, богати на фибри, които трудно се смилат от стомаха. Други плодове и зеленчуци, които трябва да бъдат избягвани преди сън са зелето, целината, бобът, белите гъби, портокалите и малините. Сред плодовете, които помагат на съня са бананите, както и черешите, които съдържат мелатонин, който предизвиква сънливост. Марулята на свой ред пък съдържа лактукариум – вещество, което въздейства на мозъка подобно на опиума.


вода преди сън

ВОДА

Водата е от жизнено важно значение за организма. Тя помага за регулирането на телесната температура, улеснява циркулацията на кръвта и засилва метаболизма. Човешкото тяло съдържа от 50 до 75% вода. Ето защо се препоръчва да пием по 2,6 и 2,1 литра вода дневно съответно за мъжете и жените. Но в същото време пиенете на вода вечер може да наруши качеството на съня ни и да ни принуди да посещаваме тоалетната няколко пъти през нощта. Ето защо е хубаво да избягвате консумацията на вода два часа преди лягане.


газирани напитки преди сън

ГАЗИРАНИ НАПИТКИ

Те са врагове на добрия сън по две причини – съдържат огромни количества захар и кофеин. Все неща, които, както споменахме дотук, е добре да избягваме. Газираните напитки имат средно pH 2,5. Стомахът произвежда солна киселина с pH 2, която разгражда храната така, че хранителните вещества да могат да бъдат абсорбирани от червата. Фосфорната киселина, която се съдържа в газираните напитки увеличава секрецията на солна киселина в стомаха, което на свой ред води до лошо храносмилане. Така че, ако конкумирате тежка храна с газирана напитка късно през нощта, това е сигурна рецепта за проблеми със съня.


Вижте още за изкуството на дрямката

Отговор