Как да пием кафе: 4 съвета за по-добър кофеинов кик

0
кафе - кофеинов
Как да направим пиенето на кафе наистина ефективно?

Много хора обичат кафе, но колко знаят как да го пият така че да им въздейства максимално ободряващо? Днес Lifebites.bg ви предлага 4 съвета как да направите кофеиновата напитка още по-ефективна. Ето ги и тях:

1. Изчакайте поне 15 минути след събуждане

кафе
Как предпочитате кафето сутрин?

Като се има предвид естественото желание на тялото да получи повече сън, състояние известно като “сънна инерция”, е нормално да се събудите уморени. Това състаяние отшумява след около 15 минути, но ако вече сте изпили една чаша кафе, не сте усетили ефекта ú и можете да се изкушите да посегнете към втора, приемайки повече кофеин отколкото се нуждаете.


2. Направете час и половина (поне) почивка между кафетата

Много хора изпиват чаша кафе и не чувстват нищо. Това, което те не знаят е, че кофеинът се нуждае от около половин час, за да достигне максималната си ефективност. Всяка допълнителна чаша кафе изпита междувременно е излишна.


tumblr_ncq8uvTI9d1qa11wdo2_1280
Всичко хубаво е с мярка…

3. Не прекалявайте

Повечето чаши кафе с обем 35 мл. съдържат около 200 милиграма кофеин и това количество е достатъчно за повечето хора за около два часа, след което кофеинът бавно започва да напуска тялото. Всяка допълнителна доза кофеин приета в рамките на тези два часа увеличава риска от треперене, потене, учестено сърцебиене и безсъние.


4. Не пийте кафе по едно и също време всеки ден

Когато пиете чаша кафе по едно и също време на деня, мозъкът ви се научава да очаква дневната си дажба кофеин и започва да се настройва за нея. След известно време сутрешната чаша кафе не ви дава обичайната доза концентрация и сила, а просто поддържа това, което мозъкът е приел за статукво. Това означава, че се нуждаете от допълнително количество кофеин, за да изпитате ефекта му.

И нещо последно. Кофеинът е мек стимулатор, който може да подобри мозъчната активност и да повиши възбудимостта. Той е чудесно средство за преборване с умората и освен, че помага на концентрацията може да подобри и паметта ви. И все пак – използвайте го с мярка.


Вижте още… За сутрешните обещания

Отговор