Приключение с лодка: Вятър в косите, щастие в сърцето

Наръчник на начинаещия турист-моряк: 13 съвета и правила, които да спазвате на лодката, за да изпитате пълното удоволствие от това пътешествие

лодка
Снимки: Боян Колев

“Едно от най-вълнуващите пътешествия в живота ми”, “Невероятно изживяване”, “Това трябва да се опита, не може да се обясни”, “Aбе, ще ти е лошо, няма как …” – това са само част от нещата, които мои познати от тук и оттам чувах да казват за пътешествията си с ветроходна лодка.

лодка
Преживяването е повече от невероятно…

Не съм си мислела, че ще опитам, защото малко се страхувах и не бях сигурна, че това преживяване е именно моето. Обичам рискове и пътешествия, но смятам, че не всичко е за всеки. Но моите приятели ме изненадаха и ми подариха пътешествие с яхта по гръцките острови за рождения ден.

Бях готова да повръщам,

да се обръщаме с лодката

да се побъркам от затвореното пространство толкова дълго време. Страхувах се от всичко, но тръгнах. И се оказа едно от най-яките приключения в моя живот. На всички вас, които искате да опитате от насладата да се носиш по вълните и вятърът да вее косите ти, пожелавам леко плаване. Прибавям и няколко съвета и правила, които да спазвате на лодката, за да изпитате пълното удоволствие от това пътешествие.

лодка
Преди да си отговорите на въпроса дали сте готови за пътуване с ветроходна лодка, първо прочетете съветите по-долу…

1. Не ходете боси по палубата.

2. Тръгнете с хора, които познавате и харесвате. Пътуването с непознати си има своя чар, но на лодката е хубаво да сте си с познатите муцуни. Да, може да се изненадате, но все пак…

3. Вземете си бански, слънцезащитен крем, дълъг панталон и топло яке, подходящо за вятър и дъжд. Може да ви се наложи да използвате всичките неща в разстояние на пет минути. Вятърът и морето имат странно чувство за хумор.

лодка 4
Почивката на лодка не е за всеки.

4. Морската болест ще ви застигне. Може да премине лекичко или доста кофти, но с хапче, алкохол и малко храна всичко се понася. Плюс това не сте единственият на лодката с този проблем. Споделеното нещастие си е чуден повод за смях.

5. Ако сте решили, че това е почивка, на която ще смъкнете килограми, ще пиете по една чаша вино на ден и ще се върнете с перфектен тен, това не е за вас. Ще се върнете с най-щастливите два килограма отгоре, изгорели на очила и с доста промили алкохол в кръвта.

лодка 7
Ще ви се наложи да връзвате въжете, а не само да се излежавате на палубата.

6. Слушайте инструкциите на капитана. Така ще останете върху лодката през цялото време.

7. Бъдете готови да връзвате въжета, да спускате кранци и при най-силния вятър да спасявате гумената лодка да не излети.

8. Уважавайте капитана и се грижете да не е жаден и гладен. Все пак той кара лодката.

лодка 5
Смях, красоти, морска болест и плажове.

9. Ако сте стеснителен човек, който не говори с другите за физиологичните си нужди, това пътуване не е за вас. Тази тема става основна от началото до края на пътуването. Табутата падат с пълна сила, както и моралът на екипажа. Няма лошо. Това сближава хората и е повод за ужасно много смях.

10. На лодката се връщаш няколко века назад. Кутията мляко и бутилката ром стават разменна монета. И повод мъжкарите да влязат в схватка с харпуни и въдици. И естествено по-силният побеждава. Или по-жадният.

лодка - гледки
Изненадите дебнат зад всяка скала и изкачен връх. Снимки: Боян Колев

11. Въпреки начертания маршрут и доброто желание на всички да го спазват, понякога времето се променя в последния момент и се налага курсът да се промени. Ще пропуснете един два диви плажа, но не е болка за умиране. Никога не знаете каква изненада ви очакват на следващото пристанище. Или на върха на някоя планина, или при онзи приказен водопад, скрит зад скалите.

12. Вземете си яка музика. Песните и танците на лодката са препоръчителни. Особено когато вали дъжд. И винаги ви остава една песен като химн на пътуването, която да си пускате след това и да се усмихвате.

лодка 6
Споделеното приключение е най-красиво.

13. Отпуснете се, насладете се на изгревите и залезите, на гледките, и на всички нови места, на морето, слънцето, вятъра. Вгледайте се в очите на вашите приятели и без думи си кажете: “Аз съм тук и сега, благодаря ти, че преживяваме това приключение заедно”.


Вижте още… Пет вечни класики при караваните

СПОДЕЛИ
Предишна статияБил Кънингам: Който търси красота, я открива
Следваща статияЕдна среща – толкова много места!
Цветелина Цветкова
Завършила съм психология. Обичам да си говоря с хората. Гледам да търся доброто в тях и Слава Богу доста често го намирам. Поработих малко в телевизията, малко в киното и сега по малко пиарствам. Обичам морето, котарака Джанго, семейството си и приятелите, които ми дават всичко. Обичам и Депеш Мод, и миризмата на книга. Затова бойкотирам киндъла. От малка си пиша някакви неща в едни тетрадки, но не ги показвах на никого. Събрах смелост и се оказа, че май имам какво да кажа. Та поради тази причина ще ви разказвам разни неща, защото животът е толкова шарен. Ама много.

Отговор