Как тялото променя съзнанието ни

0
body language
Езикът на тялото е част от нашата комуникация със света. Снимка: ValetheKid via Foter.com / CC BY-ND

Докато четете, отклонете поглед от екрана за малко и погледнете тялото си. Какво правите с него? Колко от вас са се “смалили”? Може би сте се прегърбили, кръстосали сте крака или сте усукали глезените си един около друг. Или пък сте се прегърнали, скръствайки ръце пред гърдите си. Обърнете внимание на това. На вашия език на тялото.

Той е част от вашата комуникация със света. Начин да взаимодействате с останалите. Какво им казвате? С този въпрос се занимава социалният психолог Ейми Къди. Тя дори твърди, че

езикът на тялото ни диктува кои да бъдем

Той кара околните да правят бързи оценки, които могат да предскажат важни решения. Изследователи от Принстънския университет установили, че преценките от лицата на политическите кандидати само за 1 секунда предсказват 70% от резултатите за изборите в американския Сенат. Дори емотиконките, използвани в преговори онлайн, влияят върху усещането ни дали ще имаме по-голяма полза от тези преговори.

езикът на тялото
Ейми Къди демонстрира поза на сила. Снимка: whiteafrican via Foter.com / CC BY

И още любопитни открития: когато незрящи хора (без значение дали са слепи по рождение или някога са имали зрение) печелят състезание, те вдигат ръце в

знак на победа

Някои от тях никога не са виждали други състезатели да правят така, но въпреки това отвътре им идва да демонстрират сила чрез езика на тялото си. Когато се чувстват беззащитни, правят обратното – смаляват се, не искат да се сблъскат с околните.

Също като студентите, които са неуверени. Те влизат тихомълком в залата и потъват в столовете си, а когато вдигат ръка, го правят половинчато, едва забележимо. Съответно – почти не участват в час.

Ейми Къди, която е и университетски преподавател, се вълнува от въпроса дали има начин тези студенти да станат по-уверени,

ако имитират езика на тялото

на демонстриращите по-голямо самочувствие.

Могат ли да се престорят и да започнат да участват повече в дискусиите? “Знаем, че невербалното ни поведение управлява това, какво другите мислят и чувстват за нас. Но дали то управлява това, което ние мислим и чувстваме за себе си?”, питала се Къди.


Вижте още… какво представлява японският метод на едната минута


Има доказателства, че то влияе. Усмихваме се например не само когато сме щастливи, но и когато държим химикалка между зъбите си. Това разтягане на устните в подобие на усмивка също ни кара да се чувстваме щастливи! Ейми Къди го доказва с

изследване на хормоните

Нейният малък експеримент установил, че ако хората възприемат за две минути пози на сила, хормоните им достигат нивата на тези при лидерите (висок тестостерон и нисък кортизол). И обратното.

език на тялото
Телата променят съзнанието ни! Снимка: aloshbennett via Foter.com / CC BY

Две минути водят до тези хормонални промени, които конфигурират мозъка ви да бъде агресивен, уверен и реагиращ на стрес или да се чувствате отхвърлени”, казва Къди. Тоест: телата променят съзнанието ни!

Къде можете да използвате това? Най-вече в оценителни ситуации – например когато попаднете в нова компания приятели, на място, гъмжащо от непознати, пред които искате да се представите добре – на родителска среща, на спорното игрище, на конференция

Или на интервю за работа

Просто постойте две минути в тоалетната/асансьора/някъде на затворена врата, заемайки поза с ръце на кръста например, и едва след това отидете в онзи „страшен“ кабинет.

“Някои хора се притесняваха от това, че имитирането на даден език на тялото ги прави измамници. Чувстваха се като самозванци, които не трябва да бъдат там”, спомя си Къди. Но идеята е, че вие се преструвате, за да извадите на повърхността

второто ви “Аз”

Нещо, което така или иначе сте. Просто ви е трудно да го покажете на другите. Ето защо, преди да участвате в следващата стресираща ситуация, в която ви оценяват, отделете си две минути. Само две минути! Без никакви други ресурси, освен собственото ви тяло.

Не за да лъжете. А за да повишите тестостерона си. Да намалите кортизола си. И да излезете от ситуацията, като покажете кои наистина сте.

Отговор