Как да превърнем гледането на деца в забавление

Дете рисува
Забавлявайте се заедно...

Родителите винаги сме заети и много често повечето от нас третират гледането на деца като досадно задължение и го превръщат в рутина, която по-скоро тежи, отколкото да носи удоволствие. Иска ни се да свършим нещо друго, което виси в графата “неотложно”.

Истината е, че тази графа винаги ще бъде препълнена. Дори и да имаме цялото време на света. А това, отделено на децата ни, е ограничено. Всяка минута ги променя, превръща ги в други по-големи хора и често ги отдалечава от нас. Затова вместо да умуваме как да се скатаем, за да свършим някое и друго досадно задължение, по-добре да се концентрираме върху гледането на малките – задължение и отговорност, която не бива да претупваме и оставяме да чака.

Ето няколко идеи как да превърнем

времето за гледане на деца не само в забавление

но и в спомени, които ще ни карат да се усмихваме години, след като малките вече са станали големи!

Рисуване
Децата обичат да рисуват. А ако и ние сме с тях – още по-хубаво

Рисувайте

Когато децата са по-малки, рисуването всъщност е мацане. Да, за възрастните може и да е изнервящо, досадно и леко отегчително да бършат цветните поражения на малчуганите, но за тях това е истинско удоволствие.

Те не само се забавляват, а създават и учат. Виждат как собствените им ръце правят нещо и усилията, които полагат, дават резултат. Научават се да разпознават цветовете не просто като ги наизустяват, а виждат конкретното им изражение върху белия лист. Откривателстват – разбират, че ако смесят синьо и жълто ще получат напълно нов цвят – зелено.

Гответе заедно

Сандвич
Произведение на изкуството

Колко пъти ви се е случвало да трябва да гледате малките, а същевременно да приготвяте и вечеря? Те са любопитни, мотаят се в краката ви, надзъртат и завират носове в тенждерите. Вместо да ги гоните пред телевизорите, дайте им по една престилка и им поставете безопасна задача.

забавление
Няма нищо по-вкусно от собствената творба

Така ще са заети пред очите ви, ще са щастливи, че участват във важна дейност като приготвянето на храна и ще се научат да ценят труда ви.

Защото не е толкова лесно да се обели скилидка чесън, да се намачка масло с брашно или да се разбият яйцата!

Включвайте ги в почистването

Когато беше по-малък, синът ми изпитваше страхотно желание да чисти с прахосмукачка, да събира прах от мебелите и да изхвърля боклуци в кофата. С годините ентусиазмът да помага в домашната работа намалява и започва да изчезва. Затова поощрявайте децата си, когато изразяват готовност да се включват в къщните задължения.

Докато все още ги вършат на игра, като забавление, може да успеете да изградите у тях навици, които да се запазят нататък във времето, когато вече малчуганите ще намират за интересни съвсем различни занимания.

[Вижте още: Уроците, които научих след като станах родител]

 

Забавление
Песни, танци – всичко може да е забавление

Пейте и танцувайте

Малко са децата, които не харесват музика. Може много да ви се иска да погледате телевизия, да почетете книга или да свършите работа, но децата усещат липсата на желание да контактувате с тях и това ги кара да търсят вниманието ви повече. Така че вместо да се чудите как да се скътаете, по-добре си направете дискотека.

Пуснете любими песни, допитайте се какво харесват малките. Танцувайте, скачайте, правете смешни чупки и забавни движения. Така децата ви хем ще се раздвижат, хем ще се посмеят, а едновременно с това ще затвърдят мнението си, че родителите не са скучни и могат да се забавляват с тях.

Играйте със солено тесто

Евтин начин за забавление, с който може да направите страхотни предмети за декорация. Рецептата е лесна – смесват се равни количества вода и сол и двойно повече брашно. С полученото тесто може да направите топчета за обеци, гривни и колиета, с които да се накипрят малките дами или да изненадате ваши близки с ръчни произведения.

Може да вложите повече изобретателност и да изрежете кораби, сърца и звезди, по-късно да боядисате, украсите и залепите, а след това да наредите в дома си като прекрасна тематична декорация. Ще се изненадате не само от постигнатите резултати, но и от удоволствието, което ще изпитате, докато създавате вашите творения.

Четене
Четенето е полезно и приятно за малчуганите.

Четете

Може да ви звучи банално, но е толкова полезно! И за вас, и за децата. Освен, че възпитавате у малките любов към книгите, им откривате други светове, стимулирате въображението и прекарвате ценно време заедно. Четете по всяко време и навсякъде. Не позволявайте това забавление да се превърне в рутина преди лягане.

Спортувайте заедно

Карайте колело, тичайте, ритайте топка. Детето ви трябва да се движи. Така ще му създадете ценен навик. Доказано е, че спортът разтоварва, прави хората по-щастливи и подобрява физическото им състояние. Този тип натоварване на тялото е важно, тъй като мускулите трябва да са укрепнали до момента, когато малките започнат да използват химикал, за да пишат в училище, обясняват педагози.

 

Направете свой куклен театър

Страхотна забава! Ако детето ви обича анимационни филмчета, би трябвало да се заинтересува и от куклен театър. Включете го в общ етюд и наблюдавайте как променя гласа си, влизайки в чужда роля, слушайте диалозите и наблюдавайте отношението му към куклата, с която играе.

Куклите може да използвате и за нов вид комуникация. Ако детето се притеснява да ви каже нещо, въплъщавайки се в чужд образ, то може да се отпусне и да ви сподели информация за себе си, която пази от другите или която не може да съумее да ви съобщи по друг начин. Синът ми кръсти една готварска ръкавица Сам и често я използва, за да ми разказва истории от живота си.

 

Дете в градината
Градинарството е супер забавление!

Използвайте годишния сезон

Ако е есен – отидете в парка, събирайте листа, обсъждайте цветовете и коментирайте промените, които настъпват в природата. Така ще комбинирате приятното с полезното. Децата ще използват повече думи, ще научат нови, ще станат и по-наблюдателни.

След разходката може да използвате събраните материали, за да напарвите картина или колаж. Оцветете листата с боя за пръсти и ги отпечатайте върху картон или лист хартия. Напишете имената на авторите им със стикери или оставете оптечатък от пръстите или ръцете си.

Пролетта берете цветя, рисувайте, търкаляйте се и се ровете в тревата, разглеждайте животните, играйте с мравки. Зимата превърнете в забавление всичко, свързано със снега, а лятото наблегнете на игра с вода, пикници на прохладно и пясъчни кули.

 

Пазарувайте заедно

Това е друга дейност, в която може не да пренебрегвате, а да включвате децата си. Когато са съвсем малки, децата нямат интерес към дрехите и не предявяват предпочитания какво да облекат.

С годините постепенно започват да формират собствен вкус и дават израз на теми, цветове и дизайн, които харесват. Дори и това да са тениски с любимите им анимационни герои, пижами с Йода и джедаи или шапки със Спайдермен.

лего
Креативност с моментални резултати

Играйте с лего

Купете им лего. Показвайте им какви форми могат да създават. Измислете си игра. Постройте си град, пристанище, ферма, паркинг с коли, летище, армия от роботи. Този тип игри са особено полезни, тъй като развиват не само двигателните способности, но и мисловните процеси и въображението.

За вас също ще е забавно да установите колко добри строители може да бъдете и дали детето ви всъщност няма да се окаже по-добро от вас в тази дисциплина.

 

Картичка
Картичка за баба

Правете заедно картички

Обещавам ви, че това ще разтопи бабите. Дори и да е отпечатък от ръка, няма да има по-красива честитка за рожден ден, Коледа или Първа пролет. Вие също ще уплътните интересно времето си, без да влагате много средства, да се налага да водите децата си на детски център или да се ядосвате, че отново искат да играят на таблета.

Лепете, мажете и режете с тях

Показвайте им нови форми и ги учете, че отделенето време и специалното отношение са най-добрият  подарък, който могат да направят на свой близък.

Фотосесия

Зареждащо, вдъхновяващо и разтоварващо занимание. На това му се вика забавление, наистина. Снимайте вкъщи. Снимайте навън, независимо от времето. Запечатвайте усмивките, киселите им физиономии, сълзите. За момента това ще е забавно занимание, а след време – сладък спомен. Децата се променят толкова бързо, че след време самите те често не могат да се разпознаят. Запазете им лица, които да ги разсмиват, разнежват и карат да се чувстват добре.

Къща
Да си построим още една къща заедно

Бъдете архитекти

Възглавници, одеяла, столове, маси, кошове за пране! Превърнете ги от обикновени вещи в строителни материали.

Постройте гара, къща, магистрала, капан за маймуни! Каквото и да означава това, синът ми умира да го прави поне два пъти седмично. Нарежда си своя къща, кани на гости сестра си, пият чай и си говорят колко уютен дом има. На следващия ден срещата е в ракетата му. Идва ред на палатка от одеяла, на състезателната писта с препятствия и на спортната зала. Децата строят с предмети от бита и отиграват житейски ситуации, подобрявайки социалните умения и развивайки езика си.

 

Пуснете ги в гардероба си

Споделете с тях вещите си. За тях това ще бъде един изцяло нов свят. Нещо като заминаване за приказната страна Нарния. Да се докоснат до аксесоарите ви – слънчеви очила, гердани, шалчета, шапки и обувки, които в повечето случаи са забранена територия. „Отваряйки” личното си пространство за малките, ще им покажете, че им имате доверие. И ще намерите поредното забавление. Ще ги дегизирате. Ще се посмеете. И след това не забравяйте да си преберете вещите обратно на място, където не могат да бъдат открити и приватизирани от малчуганите.

Прочетете още: 17 златни принципа на Мария Монтесори

Отговор