Ясмин Леви: Певицата, която вдъхна живот на ладино музиката

Ясмин Леви
Ясмин Леви е нестандартна и много обичана изпълнителка.

Ясмин Леви не прилича на нито една своя колежка. Да, певици бол, но тя е наистина много различна. Нетрадиционна, автентична, вдъхновяваща. Космополитна в творчеството и изпълненията си, тя създава уникална смесица между различни музикални стилове, езици, инструменти и похвати. От древните позабравени ритми, през тангото и чувственото фламенко, та чак до модерните и актуални в момента музикални тенденции. Всичко това е тя – очарователната Ясмин Леви. Но не това е всичко, което може да бъде казано за нея.

Сещате ли се за онова чувство, когато думите сякаш не ви достигат, за да опишете нещо или някого. Точно така се чувствах и аз, сядайки пред белия лист, с идеята

да разкажа за Ясмин Леви

Толкова е голям гласът ѝ, творчеството ѝ и всичко, което прави, че е трудно да се започне разказът за нея – просто защото се чудиш откъде да тръгнеш. И все пак, ще се опитам да ви въведа в дебрите на света на уникалната израелско-испанска певица и нейните магичествени, докосващи всяка сърдечна струна, песни.

Ясмин Леви се ражда на 23 декември 1975 г. в Израел. Тя е потомка на прогонените през 15-и век от Испания сефарадски евреи. Израства в столицата на страната – Йерусалим, който самата тя години по-късно описва като

интересна спойка от различни хора и култури

Ясмин Леви
Ладино песните са запазената марка на Ясмин Леви.

По време на детските и младежките си години бъдещата певица е заобиколена от звуците на турски версии на мароканска музика, класическа, шансонова, джаз, европейска, мюсюлманска и църковна музика. Това многообразие от стилове изгражда у нея силна музикална култура, познания и завиден музикален вкус. А в песните, които създава по-късно, се усеща израелско, турско, испанско, иранско, арменско и арабско влияние.

В началото на кариерата си Ясмин Леви се посвещава на позабравените ладино ритми. Много от тях изпява на древния ладински език, в стила на юдео-испанските песни. Тази страст нестандартната певица наследява от своя баща – Ицхак Леви. Той е популярен израелски композитор, изпълнител на ладино и изследовател, който отдава живота си на търсенето и

събирането на стари еврейски песни

и текстове. И макар че умира, когато Ясмин е още съвсем малка, всички събрани от него артефакти и издадени книги по-късно се оказват в нейните ръце. И успяват да я вдъхновят. Както и да се превърнат в нейна отличителна марка, редом с тангото и испанското фолклорно фламенко. Самата Ясмин Леви споделя:

Започнах като ладино изпълнител, преди тази музика да бъде позната за света. Никой не слушаше ладино песни. Но някак си успяхме да вдъхнем нов живот в тях и днес този стил вече е лесно разпознаваем.”

Ясмин издава цели 5 албума, посветени на автентичната староеврейска ладино музика в периода от 2004 г. до 2009 г. По един албум всяка година с изключение на 2008 г. Следва

Ясмин Леви
Ясмин Леви създава нестандартна музика с оттенъци от арабска, испанска, израелска, турска, иранска и др. култури.

кратка пауза в кариерата на музикантката

Но не защото талантът или силите ѝ са намалели, а защото в живота ѝ се случва едно от най-големите събития за всяка една жена. Тя става майка на момченце, а това събитие дава нов тласък на личния ѝ и професионален път. През 2012 г. излиза дългоочакваният нов албум на Леви – Libertad (Свобода). Заглавието, както се досещате, не е избрано никак случайно. Ясмин Леви се фокусира върху авторските си парчета. В свободното изразяване на мислите, чувствата, мелодиите и ритмите, които я вълнуват.

Без да подценяваме проектите ѝ до този момент, сме длъжни да кажем, че с Libertad и последвалите Tango (2014) и Rak Od Layla Echad (2017)

Ясмин Леви направо избухва

Прекрачва всички познати до този момент граници в музиката. Както стилово, така и езиково, ритмически и емоционално. Прави невъзможни (или по-точно смятани за такива) комбинации, които обаче я отвеждат до непознати върхове и истински радват слушателите ѝ по целия свят. Израелската певица споделя, че сред любимите ѝ изпълнители, от които черпи творчески заряд и свежи нови идеи са: Лучано Павароти, Били Холидей, Хулио Иглесиас, Едит Пиаф и др. Както и автентичните турски и гръцки песни. Ясмин Леви не крие:

“Аз харесвам тъжни песни. Майка ми – Кочава, е имала тежък живот. Аз наследих тъгата ѝ, въпреки че съм щастлив човек. Творя чрез тъгата. Късметлийка съм, че имам музиката, за да изразя тази тъга.”

Ясмин Леви
Освен с гласа си, Леви печели симпатиите на феновете си и с нестандартната си визия.

Но не тъгата, а любовта е истинската движеща сила в творчеството на Ясмин Леви. Любовта, която тя поднася чрез гласа си и песните, които създава и която щедро раздава на своята публика. По нейни думи когато раздаваш любов – ти несъмнено и получаваш такава. Емоцията, вложена във всяко изпълнение на харизматичната Ясмин Леви, е наистина уникална и дълбоко разтърсваща. Заради автентичния си стил на пеене и начина на поднасяне, израелската певица успява да завоюва множество

престижни световни музикални награди

и то още с първите си творения, излезли на бял свят. Но и сърцата на всички свои верни почитатели.

С концертите си Ясмин Леви докосва всеки, който слуша музиката ѝ. Независимо дали той самият го иска или се опитва да се съпротивлява на силната емоционална провокация, произтичаща от звуците на творенията на еврейското момиче. Някои слушатели дори определят певицата като стряскаща и твърде драматична. Но когато в едно изпълнение е вложена толкова много страст, емоция и истинско чувство, кои сме ние, че да съдим човека, излял душата си на сцената пред нас?!

И все пак повечето посетители на концертите ѝ много добре знаят с какво си имат работа. И всички те отиват именно заради това – за истинското, драматичното, тъжното и нежното, веселото и смиреното,

буйното и разтърсващото…

На 21 октомври Ясмин Леви за първи път ще изнесе концерт в София. Певицата споделя в свое интервю, че няма търпение да се срещне очи в очи с българските си фенове и изразява благодарността си по повод спасените преди години нейни събратя-евреи в България. Повече подробности за събитието можете да научите като цъкнете тук. А за да се уверите сами в написаното по-горе, насладете се на песните на Ясмин Леви от албума ѝ Libertad.

 

Отговор