Лигата на Пренебрегваните: 13 Senses

Музика, която звучи като поглед вперен в безкрайното звездно небе, космическа въздишка и много деликатна ефирност

13 Senses
13 Senses

Всеки познава такива хора. Пренебрегвани. Директно, индиректно. На принцип красота-грозота, здраве-болест, София-провинция, богат-беден, умен-неумен.

Има хора, които се раждат и умират и за които никой никога не узнава.

Има хора, които правят изкуство, което умира с тях.

Не искам, отказвам това да се случи с музикантите, които предстои да ви представя.

13 SENSES
13 Senses
13 Senses

Има ги – това трябва да се знае. Дори един човек повече да отключи сърцето си за това, което правят те, мисията ми е напълно изпълнена.

Музика за Сетивата

Нека започнем още веднъж: Колко сетива имаме? 5?

Отскоро 6 –  в това число зрение, слух, обоняние, вкус, осезание и равновесие.

Ами, ако имахме 13? 13 сетива са необходими да усетим първата група, която ще ви представим в рубриката Лига на Пренебрегваните.

Четири е вълшебна съставка:

Уил Саут 
Том Уелам 
Адам Уилсън
Брендън Джеймс

Още в училище, Уил, вокалът, формира групата Soul Magician. Той пише песни, показва ги на Адам Уилсън, който се влюбва в тях, напуска тогавашната си банда и посреща Том, третият от екипа. Скоро стават четирима. Но не просто четиримата от запаса, четиримата от групата, а приятели.

Те се слушат в тесен световен кръг, не заради липса на качество. Просто мястото на подобни групи е винаги в ъгъла. Вероятно и затова са такива каквито са – малки, меланхолични, тихи, тъжни, различни.

Но все се намира ценител, който да си разтвори сетива за тях и никога да не ги пусне да си идат отново.

13 SENSES – когато вратата на музиката се затваря. Или На Прощаване

Какъв е този свят, в който комерсиалната музика има милиарди гледания, а групи като тази, с която ще ви запозная, няколко хиляди. 

Трудно се живее в подобен несправедлив свят…

След като ги чуете, вероятно ще подкрепите това ми твърдение.

Ето го най-големия им хит:

Според основния източник на световна информираност, това са стиловете, в които тези момчета от Англия с 4 албума и десетина сингъла, творят:

Dream pop
Indie rock
Alternative rock
Piano rock
Post-Britpop
Art rock

Интригуващо начало.

Освен всичко друго, тяхната музика ни е трогвала в сюблимни моменти на фона на филми и гледива  като : Анатомията на Грей, Малки Сладки Лъжкини, Шампионска Лига, Спешно Отделение, Наградите на МТВ и още доста други.

13 Senses пуснаха своя четвърти албум. A Strange Encounter – когато искаш музиката да говори сама за себе си, просто пускаш албум. Без промо, шум, видео, турне, сингли, реклама. Един ден албумът просто вече е роден. Звучащи като Coldplay и Travis в началото, прогресивни в края си.

Последен, вероятно наистина последен. Музикална точка. Медиите го нарекоха Лебедовата им песен. Толкова добър и толкова смъртоносен… краят беше поставен.

Когато няма какво да губиш, с кого да се съобразяваш, а само правиш музика, няма как да не се получи толкова изпипан продукт.

Сърцето си знае работата.

Всеки меломан за когото нежността е търсен елемент ще каже мощно „да” на това сбогуване. Защото никога преди това не съм чувала толкова лична изповед, такова пиршество на мелодията – с поръсенка от Foreigner, Moody Blues , Beatles , Mike Oldfield, от космоса, нещо за душата, която е търсеща, а и намираща.

  • Какви са основните теми на албума?

„Всеки път, когато погледна към небето нощем усещам вдъхновение, което е безкрайно. Тук, ние се намираме върху гигантска въртяща се топка от камък, която бръмчи  из космоса, на средата на нищото. Защо? Кой знае… вероятно не и аз. Но поне мога да направя музика затова.”

  • Не е ли несправедливо, че музиката ви така и не достигна голям успех? Вероятно това, от друга страна ви дава свобода… няма нужда да доказвате нищо на никого.

„Вероятно, ако имахме по-голям успех, щеше да има натиск да предлагаме същата формула на слушателите. Наистина не искаме да доказваме нищо на никого. Правим това, което чувстваме като правилно в настоящия момент.”

Последно, какво ви хрумва, когато чуете тези два елемента „надежда” и „страст”? Две много важни съставки за щастлив живот…

*В материала е ползвана малка част от интервюто на Уил Саут за онлайн изданието Nothing but Hope and Passion.

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕдинственият Левски – Апостола на свободата
Следваща статияВ оковите на тялото: Историята на Ейнар Вегенер
Антония Атанасова
Преподавам, уча се, обичам хората, пука ми. Идеалист и скромен тип съм. Ведра и лъчиста, дружелюбна и търсеща. Кучетата са любимите ми хора. Животните са ми слабост. Обичам съзидателността, доброто, Земята, красивото, изкуството. Ценя ретрото във всичките му измерения, хубавата литература, хубавите истории. Обичам ръчно изработени вещи, вдъхновяващи хора и места, особено села. Музиката ми е двигател. Пиша и кървя.

Отговор