Хулио Иглесиас: Футболистът, станал музикална легенда

Хулио Иглесиас
Хулио Иглесиас е един от десетимата най-продавани изпълнители в историята.

Да, вярно е. През 2013 г. Хулио Иглесиас официално бе провъзгласен за най-продавания латино изпълнител в историята. Макар че това вече беше ясно много по-рано. Но това не е единственото НАЙ в неговия път. Блестящата му музикална кариера е еталон за това какво означава да си наистина успешен, обичан и мега известен по целия свят. Освен от грандиозни музикални постижения, животът на испанеца е белязан и от още много други любопитни събития.

Хулио Иглесиас се ражда на 23 септември 1943 г. в Мадрид. Баща му Хулио Иглесиас – старши е лекар, който впоследствие става един от първите гинеколози в Испания. Славата на испанския доктор е голяма и заслужава похвала, но нито той, нито някой от близките му може да си представи колко по-мащабен и всепоглъщащ ще е един ден триумфът на неговия новороден син.

Хулио Иглесиас
Макар и да е странно не музиката, а футболът е първата страст в живота на Хулио Иглесиас.

Докато изучава право в Университета Сан Пабло, бъдещият певец

Хулио Иглесиас активно се занимава

с професионални тренировки по футбол. Той играе на вратарския пост в резервния отбор на испанския гранд Реал Мадрид – Реал Мадрид Кастиля. Пред него по това време има две възможности за професионална реализация. Да продължи да работи или като адвокат, или като професионален футболист. В този момент музиката въобще не е част от плановете му. Случва се обаче голямо нещастие, което слага огромен отпечатък върху пътя му занапред.

Претърпява тежка автомобилна катастрофа

Последствията от нея са меко казано ужасяващи. А прогнозите на лекарите – доста мрачни. Те твърдят, че вратарят на Реал Мадрид Кастиля никога повече няма да може да ходи. Камо ли да продължи спортната си кариера и да се занимава отново професионално с футбол.

Причината е премазаният му при сблъсъка гръбначен стълб. Слава богу, очакванията на лекарите се опровергават от фактите, но това става ясно чак две години по-късно. Години, в които той наистина остава на легло, без каквато и да било възможност да се изправи и да върви.

С много усилия, вътрешна сила и усилена рехабилитация испанецът все пак успява полека-лека да възстанови нормалните процеси на своето тяло. Като част от упражненията за засилване, координиране и подобряване на сръчността на ръцете му, Хулио Иглесиас започва да се упражнява да свири на китара. С първите акорди, музиката тайно, но и трайно прониква в душата и съзнанието на бъдещия знаменит изпълнител. А той самият за първи път открива музикалния си талант. След като

възстановява здравето си напълно

Иглесиас решава да продължи академичното си образование. Заминава за Англия и учи английски език в Кеймбридж в продължение на три месеца. След това се завръща в родината си, за да получи дипломата си по право. Но запалената вече страст по музиката така и не отшумява. Другите квалификации, които има, далеч не изглеждат толкова пленителни като професия за испанеца.

През 1968 г. печели първа награда на Международния песенен фестивал в испанския град Бенидорм. Веднага след победата в конкурса певецът подписва договор с Discos Columbia, дъщерна фирма на Columbia Records. Издава първия си студиен албум Yo canto (Аз пея) и той се оказва повече от успешен. Задържа се цели 15 седмици  под номер 3 в испанските музикални класации.

Хулио Иглесиас
Иглесиас е най-продаваният латино изпълнител в историята.

Две години по-късно Хулио Иглесиас представя Испания в престижния конкурс Евровизия. Класира се на четвърта позиция. Много скоро след това, певецът става изключително

популярен в цяла Европа

Причина за неочакваното му признание на Стария континент (и не само) става песента Un canto a Galicia (Една песен за Галиция). Тя е изпята на галицийски език и е посветена на баща му, който произхожда от този край на испанската държава. Само в Германия са продадени над 1 млн. копия на парчето.

Постепенно славата на Хулио Иглесиас нараства още повече и достига освен до всички европейски кътчета и отвъд океана. Заслуга за големия интерес към творчеството му има както красотата и изящността на изпълняваните от него сингли, така и фактът, че певецът ги записва и изпълнява на над 14 различни езика. Сред тях – английски, френски, немски, италиански, португалски и др. Така хитовете му стават

достъпни и разбираеми за хората по целия свят

независимо от тяхната езикова и национална принадлежност. В един момент Испания вече се оказва прекалено тясна, за да побере огромния талант на Хулио Иглесиас. През 1979 г. той се мести да живее в Маями, Флорида и подписва договор с продуцентската компания CBS International.

Следват години на още по-голям успех и покоряване и на американските музикални сцени и класации. В биографията му се натрупват и много концерти, записи и издадени албуми. Един от най-популярните му хитове по това време е превърналият се в номер 1 сингъл To All the Girls I’ve Loved Before (За всички момичета, които съм обичал), който Хулио Иглесиас изпълнява в компанията на не по-малко харесвания и талантлив музикант Уили Нелсън.

Кариерата на Хулио Иглесиас

се развива все по-добре. В резултат на работата му се появяват още дуети с някои от най-популярните световни музикални величия, сред които неподражаемият Стиви Уондър. Няколко номинации и една статуетка Грами. Както и всевъзможни други музикални отличия, спечелени в различни точки на земното кълбо. Една от тях е за най-популярен международен творец на всички времена в Китай.

За да обобщим професионалните успехи на Хулио Иглесиас, ще приложим още някои факти и цифри. Певецът има над 5 хил. изнесени концерта и 77 издадени албума. Доста от които станали златни и платинени. Печели титлата най-продаваният латино изпълнител в историята. Освен това е сочен като най-успешния европейски изпълнител в света и един от десетимата най-продавани в историята, с над 350 млн. продадени копия.

Енрике Иглесиас
Енрике и Хулио Иглесиас -младши решават да тръгнат по стъпките на именития си баща.

В личен план

Хулио Иглесиас също може да се нарече доста успешен. Има два брака и цели 8 наследници – трима сина от първия брак и още трима сина и две дъщери – близначки от втория. Двама от синовете му от първия брак решават да тръгнат по стъпките на знаменития си баща. Сигурни сме, че вече добре познавате имената им – Енрике Иглесиас и Хулио Иглесиас-младши.

С такъв баща, няма какво друго да им пожелаем, освен да са поне толкова популярни, обичани и добре реализирани като самия него. Защото той наистина е един от най-големите изпълнители на нашето съвремие, а и в историята изобщо.


Вижте още: Ерик Клептън: Когато животът те поваля, а ти крещиш, че си щастлив

Отговор