Бог е на един клик разстояние, според свещеник

Отец Петър, който проповядва Божието слово и чрез Фейсбук

В интернет може да гледаш порно. Може да си поръчаш пица. Или момиче, с което да се забавляваш срещу заплащане. Възможно е да си измислиш фалшива самоличност и да живееш различен живот във виртуалния свят свят. Какво друго? „Може и да откриеш Бог и това да промени живота ти”.

Това казва свещеник Петър Василев. Той служи в столичния храм „Свети Мина” и е председател на Църковното настоятелство към храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в село Расник. Започва да публикува във своя фейсбук профил материали, свързани с православните традиции, празници, молитви преди шест години.

„В началото за мнозина това изглеждаше странно – признава отец Петър. – Приемаше се несериозно… Но вече почти всеки храм има страница в социалните мрежи. И свещениците разпространяват Божието слово по този начин.”

Профилът на свещеник Петър Василев във фейсбук е като виртуален православен календар. Той публикува информация за църковните празници, части от житиета на светци, молитви… В чата съветва приятелите си, които искат от него поучение. Най-често то е свързано с вярата или тежък момент в живота. Често го питат дали ако човек чете молитви от екрана на своя фейсбук профил,

това би му помогнало за връзката с Бог?

„Всяка една молитва изречена с вяра ни свързва с Бога”, казва отец Петър.

бог отец
Отец Петър Василев по време на литургия.

Ето какво разказа пред Lifebites.bg българският свещеник, който проповядва Божието слово и чрез Фейсбук.

“За мен няма значение откъде ще бъде прочетена. Дали ще е от православния молитвеник, или ще е от електронен носител. Важното е да се обърнем сериозно към молитвата. Тя е общуване с Бога.

Убеден съм, че модерните технологии могат да помогнат на Православното християнство. Така то ще стигне до повече хора. С един клик твоето послание отива на хиляди километри.  От това църквата може да се възползва.

Всяко време ражда своите начини за разпространяване на православната вяра

Раждат се и хора, които да се възползват от тях. Виждаме колко мръсотия има в интернет пространството. Защо да няма и обратното?

бог храм
Храмът “Св. Мина”, в който служи отецът. Снимки: Личен архив

Православната вяра е противоположното нещо на мръсотията. Точно това е и моята идея. Да се възползвам от тези технологии, за да може народа ни да се ограмотява духовно. Да може да се докосне поне малко до православната ни вяра и да вижда плодовете на тази вяра в лицето на светиите. Имам много последователи във Фейсбук, но нямам за цел да ги броя.

Виждам, че доста хора се интересуват от вярата и това ме радва. Показва, че народът ни жадува за познания. Но много хора се обръщат към църквата и Бог, едва когато нещо в техния живот се обърка почти непоправимо. Лошото, е че малцина си задават въпроси като: “Защо съм стигнал до тук? Защо съм в това положение? Какви са причините?”

Много често обвиняваме други хора за собственото си положение

А някой дори обвиняват и Бога. Много рядко са хората, които винят себе си за трудностите в живота. А то е точно така. Всичките лоши неща стават поради нашите грехове.

Бог не наказва човека. Той го изправя. Бог изпраща тези трудности, за да може човека да се обърне към Твореца си. Бог е баща на всички. Както родителите възпитават децата си, така и Бог възпитава нас по различни начини. Ние погрешно разсъждаваме за трудностите в живота ни. Тези трудности ни предпазват от нещо по-лошо.

Аз съветвам хората, които са в трудно положение първо да търсят проблема в себе си. Да потърсят собствените си грехове спрямо Бога. Какво са съгрешили към Него или към свой близки. И дано да се покаят. Защото Бог това търси в човека. Неговото покаяние. Покаянието е дъщеря на надеждата и отричане от отчаянието.”

Следва продължение. В  него ще разберете какво трябва да знаят децата за Коледа и коя е болестта на нашето съвремие.

Отговор