Остров Мияке – живот с противогаз

Мияке
Остров Мияке

Няма какво да ви лъжем! Остров Мияке изобщо не е място, което бихте искали да посетите. Сякаш природата упорито се опитва да изтръска това иначе райско място от всички човешки създания – сипе лава през няколко десетки години, люлее земята стотици хиляди пъти, трови въздуха… Но жителите, населяващи Мияке, не се предават. Продължават да упорстват – изселват се и отново се връщат по родните си къщи. Дори с цената на това ежедневно да носят противогази.

Миякозима
Сватба на остров Миякозима

Картинката на този остров може и ви изглежда като сцена от научно-фантастичен филм, но всъщност е съвсем реална. Затова – настанете се удобно и изчетете кратката история на това удивително странно място, което успява да възкръсне от пепелта, за да се превърне в туристическа атракция.

Няма данни

кога остров Мияке е заселен за първи път

но в миналото това късче земя, част от архипелага Изу, се използвало като остров за заточения. Явно изпращаните там са били истински грешници, защото Мияке започва да се бунтува и да гони хората от себе си по най-жестоките възможни начини, с които природата би могла да си отмъсти. Вулкан, който е изригвал шест пъти през последните стотина години.

Миякозима
Вулканичната дейност на острова гони хората, които го населяват… но те се завръщат отново и отново.

Но това далеч не е всичко, с което тези храбри японци се сблъскват от време на време. Другата опасност, която ги дебне тук е високата концентрация на вредни газове. Един от най-сериозните случаи е през 1940 г. Тогава изригва вулканът в планината Ояма. Загиват 11 души. Следват изригвания през 1962 г. и 1983 г.

За миналия век веригата от вулкани на острова е изригнала 6 пъти. Най-лошо било през юни 2000 г., когато след 17-годишен покой, Ояма се събужда отново. Следват 17 хил. земетресения (в рамките на по-малко от месец). По време на тези земетресения, островът е обгърнат от гъсти облаци от прах, достигащи 16 км височина, нагорещени газове, пирокластични потоци и тежка пепел от кратера.

Миякозима
Живот с противогаз…

Бедствието довежда до високо ниво на токсичен серен диоксид. 20% от острова става напълно необитаема. На 14 юли 2000 г. започва серия от нови изригвания. Това принуждава властите да вземат крайно решение. През септември Мияке е евакуиран изцяло.

3600 души са изселени

макар повече от тях да не желаят да напуснат домовете си. 2 години след изригването Ояма продължава да бълва между 10 и 20 хил. тона серен диоксид. 5 години Мияке се води негоден за обитаване остров – заради безплодността на земята, наподобяваща на пост-апокалиптичен свят — мъртви дървета, ръждясали коли, изоставени сгради.

Заради високите нива на сяра са прекратени и полетите до района за над 8 години. Смелчаци са тези, които решават да се върнат там. Това се случва на 1 февруари 2005 г., когато местните жители получават позволение да се завърнат обратно на Мияке. И така островът възкръсва за живот

като жерав от пепелта

а 2800 души са категорични, че ще сложат противогази, но ще живеят отново в домовете си.

Всъщност след като забраната за обитаване на острова е вдигната, всеки от завърналите се е задължен да носи газова маска със себе си през цялото време, но не й да я използва непрекъснато. А в случай, че нивото на сяра във въздуха се увеличи, се задейства аларма.

Миякозима
Семейна разходка

Според официалната статистика в началото на 2006 г. населението на острова е 2884 души. Въпреки опасността от натравяне в газове, остров Мияке се превръща в туристическа атракция. Подобно на град Припят до Чернобил, изоставените сгради и апокалиптичната картина на японския остров привличат търсачи на нетрадиционни преживявания. Специално за посетителите на Мияке са открити магазини, които предлагат еднократни маски и противогази.

Основна атракция е гмуркането в района. За него казват, че е изключително красиво преживяване заради коралови рифове и невероятната морска фауна, сред която са и делфините, плуващи във водите около острова.

Миякозима
Остров Мияке е красиво, но опасно място…

Една част от него наистина е изключително живописна и гостоприемна за хора. Островът е дом на необикновено богата флора и фауна с няколко редки видове птици и животни, които

могат да се видят само тук

Днес до този странен остров може да се стигне с ферибот, който тръгва от Токио всеки ден в 22.30 ч. и пристига на Мияке сутринта в 5 часа. До острова има и полет, който трае около 50 минути. (Възстановен след въпросната 8-годишна забрана през 2000 г.) А ако разполагате с повече пари, може да наемете хеликоптер.


Още по темата: Селища в нищото

Отговор