Европейски пътеводител за тотални романтици

0
места за тотални романтици
Соренто в Италия и едно от онези места за тотални романтици, което няма да разочарова и всички останали.

Каква е първата асоциация, която ви идва наум, когато стане дума за романтични дестинации в Европа? Вероятно Париж или Венеция. Но истината е, че на тези места романтиката отдавна е отстъпила място на огромните тълпи туристи, в които няма нищо, ама нищо обаятелно. Затова днес в Lifebites.bg ще се разходим до няколко по-малко популярни, но буквално приказни местенца за тотални романтици. Там, където наистина можете да се насладите на красотата на околността в тишина и спокойствие. Където може да се чуе как бие сърцето на любимия човек, за да се усети по най-истинския начин любовта…

Тази класация е на едно швейцарско онлайн лайфстайл издание. За жалост в нея не е намерило място нито едно романтично местенце в България. Но ние си знаем, че имаме изобилие от омайни красоти и просто така не може да се избере една или дори две само. И все пак това не ни пречи да се насладим на някои от най-романтичните местенца в Европа – от далечния север на Норвегия и Шотландия до топлия юг на Италия и Гърция.

10 страхотни местенца в Европа за тотални романтици:

Амалфийското крайбрежие в Италия

тотални романтици
Амалфийското крайбрежие в Италия – магнит за тотални романтици.

Южният бряг на италианския полуостров Соренто от 1997 г. е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Там са някои от най-красивите панорамни пътища в света. И това не е случайно. Обаянието на скалистия бряг, в чиито извивки са скътани множество живописни градчета, оцветени в най-меките пастелни тонове, е абсолютно уникално.

А в центъра на полуострова има изключително красив природен парк, от който се разкрива прекрасна гледка към Салернския залив, вулкана Везувий и тюркоазносиньото море. Наистина спиращи дъха гледки! Наблизо има и още една туристическа съблазън – живописният остров Капри. Най-доброто време за посещение на тези места: през пролетта и есента. През лятото от една страна е доста горещо и от друга – препълнено с туристи.

Гитхорн в Холандия

Гитхорн за тотални романтици
Като извадено от приказките – селцето Гитхорн в Холандия.

Малко приказно селце, в което няма автомобили, а хората паркират пред домовете си… лодките си. Да, прилича на Венеция. Неслучайно дори е наричано “северната Венеция”. Но разликата е, че тук липсват тълпите туристи. Това прекрасно местенце абсолютно успява да омагьоса всеки посетител. Изглежда буквално като в приказките. Сламени покриви, подредени градинки, малки канали с дървени мостчета. Може да се наеме лодка и с нея да се направи една наистина романтична обиколка на селището. Най-доброто време за посещение: пролетта и есента.

Лофотенските острови в Норвегия

Лофотен тотални романтици
И зиме, и лете, Лофотенските острови в Норвегия могат да спират дъха.

Ако мечтаете да видите северното сияние, тогава това е най-доброто място през зимата. Феноменът тук може да бъде съзрян буквално в най-вълшебния си вид. А за да е незабравимо преживяването допринася и мекият и влажен климат през зимата. Селцата в този норвежки архипелаг са малки и много живописни. Плажовете са тебеширено бели. А планинските върхове са величествени. Естествена красота на максимум. През лятото, макар и без северно сияние, мястото е също толкова омайно, благодарение на среднощното слънце – т.е. там то не се скрива под хоризонта.

Чешки Крумлов в Чехия

Чешки Крумлов тотални романтици
Шармантният Чешки Крумлов – идеален градски уикенд за тотални романтици.

Само на няколко часа с кола от чешката столица се намира това изключително шармантно ренесансово градче. Тук е перфектното място за градски уикенд, отдалечен от шума и суетата на днешното време. Малки криволичещи улички, великолепен замък с прекрасен парк, елегантни къщи, истински средновековни механи. Всичко това с право му отрежда място в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Северношотландските планини, известни като Highlands

тотални романтици Шотландия
Планините в Шотландия – красота и мистика.

Страхотна смес от прекрасни гледки, култура, история, архитектура и много гостоприемни хора. Това предлага пътешествието през Северношотландските планини. Но и още – впечатляващи морски пейзажи, меки планини и мистични замъци и дворци. Покрай морето не е трудно да се зърнат делфини и други морски бозайници. А в планините е пълно с ждрела, където рафтингът в бурни води е първокласен. Изобщо, отличното място както за романтично преживяване, така и за поемането на високи дози адреналин.

Кордоба в Испания

Кордоба тотални романтици
Центърът на властта на маврите в Испания Кордоба днес е отлична дестинация за тотални романтици.

Романтика в най-чист вид. И отново град в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Навремето център на господството на маврите на Иберийския полуостров. Тук се срещат ислям, юдеизъм и християнство по изключителен начин. Един от градовете с най-добро качество на живот в Испания. Старият град е изключителен и определено си струва да бъде видян на колело. Не трябва да се пропускат страхотните ресторанти, турските бани, а посещение на огненострастен фламенко спектакъл определено може да се определи като черешката на тортата.

Прованс във Франция

Прованс тотални романтици
Прованс не случайно е изключително популярен по цял свят.

Дали в историческия град Антиби, в каменния Ез или в любимия на Чърчил и Пикасо Мужен – Прованс е пребогат на живописни малки градчета и места, които всеки турист и пътешественик ще оцени подобаващо. За наистина незабравимо преживяване се препоръчва за начало пътуване с кола по живописния Лазурен бряг. Но встрани от туристическите тълпи в Ница и Кан.

При Грас са прочутите лавандулови поля. А малко по- на запад са единствените по рода си винарни, където човек може да отседне и да прекара незабравима вечер с отбрана селекция френски вина. Едно пътуване там може наистина да изпълни сетивата със задоволство, даже и да не минава през поредната перла в Списъка за културно наследство на ЮНЕСКО Авиньон.

Вулканичният остров Санторини в Гърция

Санторини тотални романтици
Калдерата на Санторини е едно от най-романтичните места в света.

Едва ли има списък с най-романтичните места на света, от който да отсъства Санторини. А определено едно от най-обичаните места на острова е най-северното му селце Ия. Вулканичната калдера (когато си там, си на практика ВЪВ вулкана!, който отгоре на това е още действащ), белите къщички, накацали една върху друга по стръмния бряг от страната на кратерите, лазурносиньото море…

Всичко спира дъха там. А накъдето и да се завърти фотоапарата, колкото и накриво да е поставен, пак прави невероятни фотографии. Най-добре е да се отиде там през пролетта или есента, когато не е чак толкова горещо. Но и през лятото също си струва за едно наистина горещо откъм емоции преживяване за същински романтици.

Блед в Словения

Блед тотални романтици
И още една европейска приказка за тотални романтици – Блед в Словения.

Романтика като от пощенска картичка. Това ви очаква в словенския Блед. Идиличното ледниково езеро, термалните минерални извори, малкият остров с църквата насред езерото. А високо над всичко това е кацнал приказен замък. Ако стигнете до Блед, задължително опитайте световно известните му кулинарни специалитети, а ако имате време – не пропускайте разходка до Винтгарското ждрело.

Залцбург в Австрия

Залцбург тотални романтици
Родното място на Моцарт Залцбург в Австрия.

Един наистина шармантен град. При това не малък. И със забележителна история. Дори само поради факта, че е родното място на един от най-големите музиканти в историята – символът на музикалния гений Волфганг Амадеус Моцарт. Безбройните стари улички неминуемо отвеждат до множество идилични места с приказни гледки. Богат на история, на отлични кулинарни възможности, на красоти, на забележителни културни прояви. Там е един от най-старите ресторанти в света – намиращият се в абатството Stiftskeller St. Peter, за който се твърди, че е най-старата страноприемница в Централна Европа.


Вижте още… топ дестинации на кулинарния туризъм в Европа

Отговор