Митове за Втората световна война, на които още се вярва

2
митове за войната
Американски парашутисти се готвят да скочат над окупираната от нацистите Франция през 1945 г.

Втората световна война е най-големият конфликт в историята на XX век и е съвсем естествено с нея да са свързани поредица от митове. Някои от тях са полуистини. Други се базират на съвсем малко истина. А трети са просто измислица. И въпреки всичко, хората продължават да им вярват.

Ето 9 от тези митове, подбрани за читателите на Lifebites.bg:

Мит 1

Хитлер
23 юни, 1940 г. Хитлер пред Айфеловата кула.

Французите се предават без бой

Всъщност Франция има една от най-мощните армии в началото на Втората световна война. Французите воюват с германците – раняват 150 хил. техни войници и унищожават повече от 800 танка. Истина е, че страната е прегазена от нацистите за шест седмици, но причината за това е, че френските генерали се готвят за отбранителна война и съответно прилагат неподходящи стратегии.


Мит 2

Хитлер
Адолф Хитлер.

Хитлер става лидер на Националсоциалистическата партия с един глас

Абсолютно невярно! Фюрерът печели изборите за лидер на Националсоциалистическата германска работническа партия през 1921 г. с 553 гласа “за” и 1 “против”.


Ген. Ямашита
Ген. Томоюки Ямашита преди да бъде изправен пред военен трибунал за престъпленията си по време на Втората световна война.

Мит 3

Ген. Ямашита скрива хиляди тонове военна плячка в подземни пещери

 Японският генерал Томоюки Ямашита командва армия във Филипините до залавянето му и осъждането му от трибунал за военни престъпления през 1945 г. Според слуховете той скрива злато и друга военна плячка за милиарди долари в пещера, някъде във Филипините. Няма доказателства, че той наистина е сторил това, както няма и такива, че не е. Бившият диктатор на Филипините Фердинанд Маркос обаче твърдо вярва, че това е истина.


 

митове война
Снимката на която Хитлер уж танцува, когато научава за капитулацията на Франция.

Мит 4

Хитлер празнува краха на Франция с бърз танц

Според един от митовете през юни, 1940 г. Хитлер чува новините за това, че Франция е капитулирала и празнува победата с бърз танц. Моментът дори е заснет за бъдещите поколения. Всъщност Хитлер не танцува. Той просто не очаква Франция да се предаде толкова бързо и отстъпва леко назад изненадан.


 

митове война
Подводницата U-1206 при пускането й на вода.

Мит 5

Повредена тоалетна потопява германска подводница

Според този мит германската подводница е потопена от неизправна тоалетна на 14 април 1945 г. Добра история, но истината е далеч по-странна. Капитанът на подводницата U-1206 решава да тества новата ѝ тоалетна, но отваря погрешен люк. Водата нахлува в машинното отделение на подводницата и предизвиква късо съединение с батериите ѝ. В резултат на това се образува отровен хлорен газ и капитанът е принуден да изплува бързо, за да се освободи от него. За нещастие това се случва край шотландския бряг и подводницата е атакувана и потопена от англичаните, при което загиват четирима германски войници.


Мит 6

Всички есесовци са арийци

митове война
Фелдмаршал Ервин Ромел поздравява войници от Индийския батальон на СС през февруари 1944 г.

Вафен-СС е военното подразделение на СС, създадено през 1920 г. за охрана на висшите функционери на Националсоциалистическата партия. Членовете му са смятани за еманация на германското мъжество и едно от условията е да са чисти арийци. Когато Хайнрих Химлер поема командването на СС, той съблюдава това условие фанатично.

Но с развитието на войната, в която загиват все повече и повече германци, Вафен-СС започва да набира войници от Скандинавия, Естония, Холандия и Белгия. През 1942 г. в него влизат хървати, украинци, латвийци, испанци, французи, индийци, румънци и руснаци. Хитлер, макар и неуспешно, се опитва да вербува дори англичани. Към края на войната само около 60% от войниците в СС са германци. По ирония на съдбата сред СС войниците, участващи в защитата на Берлин има и немалко французи.


Мит 7

Руснаците се опитват да създадат хибрид между маймуна и човек по нареждане на Сталин

Сталин не одобрява методите на Иванов и го отзовава обратно в Съветския съюз.
Сталин не одобрява методите на Иванов и го отзовава обратно в Съветския съюз.

Преди десетина години в медиите започна да циркулира меко казано абсурдната история, че Сталин се е опитвал да създаде хибрид между маймуна и човек, който да хвърли в битката с нацистите. Истината е, че биологът Иля Иванович Иванов (1870-1932) наистина прави опити с различни хибриди и има идеята да създаде кръстоска между човек и шимпанзе. През 20-те години Съветският съюз дава на Иванов скромен грант и лаборатория в Африка за това.

Първоначалните опити се провалят, но Иванов не се отказва и планира насилствено осеменяване на жена със сперма от шимпанзе. Руснаците са ужасени от това и спират проекта, а Иванович е отзован обратно в Съветския съюз. Каква е ролята на Сталин в цялата история? Той не само, че не подкрепя Иванов в експериментите му, но напротив – изпраща учения в Казахстан, където той умира през 1932 г.  


Мит 8

Хитлер е имал само един тестис

Хитлер (вдясно) със свои бойни другари по време на Първата световна война.
Хитлер (вдясно) със свои бойни другари по време на Първата световна война.

Това е един от най-разпространените митове за Втората световна война. Тръгва от германски лекар, който твърди, че е спасил живота на Фюрера по време на Първата световна война, който губи единия си тестис в Битката при Сома, Северна Франция. Тази история се “потвърждава” и от аутопсията, извършена от руснаци след превземането на Берлин, която най-вероятно е чиста пропаганда. Всъщност един от най-големите митове – този за единия тестис на Хитлер вероятно тръгва от сатирична английска песен от 1939 г., пята от децата в продължение на години. 


Мит 9

Япония е на път да се предаде, когато американците хвърлят атомните бомби над Хирошима и Нагасаки

Хирошима
Хирошима след атомната бомба.

Историците са единодушни – Япония е далеч от капитулацията през август 1945 г. Императорът, военните и населението на страната се готвят да окажат отпор при евентуално нахлуване на американците в страната. Това трябва да се случи през ноември същата година. Японците са оптимисти и вярват, че американците няма да победят в битка на чужда територия. На 6-и и 9-и август 1945 г. американците хвърлят атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.

Малко по-късно Манджурия е окупирана от съветските войски. Токио е разрушено до основи от бомбардировките и група японски военни се опитват да вземат властта с преврат. В резултат на всичко това, на 15 август 1945 г. император Хирохито обявява капитулацията на Япония, с което на практика се слага край на Втората световна война.


Вижте още 20 неизвестни факта за Втората световна война.

2 КОМЕНТАРА

  1. Здравейте,
    Има грешка в Мит 1 там пише че французите са убили 150 000 немски войници което не е истина статистиката гласи че общо немците дават 150 000 пострадали(casualties) не убити.Убитите от несмка страна при тази кампания са около 28 000 .

    • Прав сте! Благодарим за уточнението, корекцията е нанесена. Радваме се, че имаме наблюдателни читатели като Вас. 🙂 Поздрави, Вероника Лазарова

Отговор