Фънк ще звучи на 22-рото издание на Джаз фестивала в Банско

Джаз фестивала в Банско
В рамките на Джаз фестивала тази година почитателите на красивата музика ще могат да чуят Мейсио Паркър.

Задава се двадесет и второто издание на Джаз фестивала в Банско. Както обичайно, музикалното събитие ще се случи в първата половина на август – между 6-и и 10-и. И въпреки че ще е с три дни по-кратък от досегашните си издания, фестът със сигурност отново ще раздвижи летния живот в живописното градче в полите на величествения Пирин. Тази година жанровата ориентация е повече към фънк звученето.

Традиционно първите акорди ще бъдат изсвирени от Биг Бенд Благоевград, под чийто съпровод на лятната сцена на площада в града, също така по традиция, ще ни докоснат обаятелните

гласове на Васил Петров и Камелия Тодорова

Още в първата вечер на откриването настроението ще се вдигне нависоко с един от чуждестранните гости – американския саксофонист Мейсио Паркър. Емблема на фънк и соул музиката от 60-те години на миналия век, той е свирил със звезди като Джеймс Браун, Рей Чарлс, Ред Хот Чили Пепърс, Принс и холандската саксофонистка Кенди Дълфър, гостувала също на фестивала в Банско. Във втората вечер гвоздеят отново ще е американско присъствие.

Малина Мой ще ни очарова със своите китарни фънкарски композиции и с леко дрезгавия си и в същото време захаросан вокален тембър. Третата фестивална вечер също ще е под американски флаг – фънк бенда на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия Джамал Томас, дълги години работил с Мейсио Паркър.

Последните две вечери ще са в духа на британския фънк. В петък вечер големият купонджия Рей Джелато – саксофонист и певец, сто на сто отново ще ни накара щуро да танцуваме в полунощ така, както направи и през 2013-та под звездите на Банско. Той е любимец и на лондонския джаз клуб Ronnie Scott’s.

Финалът на Джаз фестивала тази година

ще е в ръцете на Тони Момрел от легендарната британска ейсид-джаз група Incognito. Негова партньорка на сцената ще бъде вокалистката Ванеса Хейнс.

Сред чуждестранните гости ще има и такива от съседни Сърбия и Гърция, от Унгария и Италия. А родната сцена ще бъде представена за поредна година от талантливата вокалистка Мей, отново в интернационална колаборация.

Джаз фестивала в Банско - Лина Никол
Чаровната Лина Никол ще представи премиерно песни от предстоящия си албум – смесица от R&B, поп и фънк.

За първи път на сцената на Джаз фестивала в Банско ще стъпи Лина Никол. Младата българска изпълнителка ще представи премиерно песни от предстоящия си албум – смесица от R&B, поп и фънк.

В средата на фестивала със силно въздействащия си многоглас ще ни впечатлят момичетата и момчетата от акапелната група Spectrum. В репертоара си те ще включат както

автентични български фолклорни песни

така и популярни фънк мелодии. Фолклорните им изпълнения карат не само българи, но и чужденци да настръхват – наистина такова е въздействието на преливащите им се гласове.

Смуут джаз и фюжън ще чуем от формацията на Mike Sax & X-Key с най-младия участник във фестивала – 17-годишния Никола Панчев.

Концертите започват в 19 ч. във всяка една от петте фестивални вечери докъм полунощ. После купонът се мести в пиано бар Sing-Sing с весели джем-сешъни в компанията на Ангел Заберски квартет.

Макар и малко по-кратък, джаз фестът и този път ще предложи лежерна музикална наслада вечер. Тя може да се комбинира чудесно с разходки из красивия Пирин през деня или плаж край някой от басейните в района. Както и с вкусно хапване из многобройните кръчми или културна обиколка на музеите в градчето.


Вижте още… Що е то китайски джаз

СПОДЕЛИ
Предишна статияКатастрофата Хинденбург и краят на дирижаблите
Следваща статияАвгуст е време за обичане, време за преживявания
Анастасия Манлихер
Анастасия Манлихер се занимава с журналистика от края на 1997 г. Работила е в телевизия, радио и в печата. Част от медиите, през които е минала са Българска Национална Телевизия, БГ Радио, Българско Национално Радио, списанията ELLE и GO Guide, вестник Капитал. От 2005 г. започва да се занимава с промотирането и маркетинга на големи музикални събития, сред които партитата със световно известни диджеи в клуб „Ялта“, Spirit of Burgas в първите му, най-силни години и румънския B`estfest. Две поредни години организира и церемониите по връчване на годишни награди за най-добър DJ и клуб на България. Освен към журналистиката, днес тя е ориентирана и към професията на health coach.

Отговор