Как да преборим липсата на енергия

липсата на енергия
Умората и липсата на енергия често са състояния, с които не знаем как да се справим.

Липсата на енергия е нещо, което всеки от нас познава. Особено в периодите, когато слънцето спре да ни навестява толкова често, колкото би ни се искало. Но не се отчайвайте! Не всичко е изгубено!

Има няколко свежи трикчета, благодарение на които можем да си набавим нужната енергия за целия ден, за да се чувстваме наистина силни и способни. И никакви тенденции като есенна, пролетна и хронична умора не биха намерили място в ежедневието ни, ако направим тези леки промени в графика си. Ако си изградим няколко дребни, но много важни нови навика. Повечето от тях освен полезни са и изключително приятни.

В следващите редове предлагаме някои препоръки на списание TIME за това как да се справим с хроничната умора и липсата на енергия:


Дръжте сезонните алергии под контрол

алергия
Потърсете вариант да се справите с алергията, която ви мъчи.

Да, сезонните алергии често са най-големите виновници за липсата на енергия.

“Прекарваш толкова много време в опити да дишаш нормално, че не ти остава енергия за нищо друго.”

Това казва алергологът д-р Нита Огден, базирана в Масачузетс. А хората имащи този проблем, вярваме, напълно ще се съгласят с нея. Кихането, кашлянето и проблемите с носа не се проявяват само през деня. Много често те държат жертвите си будни през цялата нощ. Така, изтощени и недоспали, те нямат никакви сили за работа и каквото и да било друго на следващия ден.

Според направени проучвания, назалните спрейове до голяма степен потушават симптомите на сезонните алергии и подобряват качеството на живот. Затова, ако имате подобен проблем, не бива да оставяте нещата просто така, измъчвайки себе си и тялото си. Най-добре е да намерите специалист, който да ви помогне да се справите със ситуацията. А да започнете превантивно лечение – две седмици преди настъпването на активния сезон, в който алергиите се обострят, е една от важните препоръки, които споделят от TIME.


Наспивайте се добре

Часовете, посветени на съня са важни. Затова винаги трябва да отделяме поне 8 часа, за да презаредим батериите на собственото си тяло и да се спасим от липсата на енергия, която в противен случай ще се изправи пред нас на следващия ден. Но не само броят на часовете, а и качеството на съня имат влияние върху усещането ни за сила, бодрост и жизнеспособност. Голяма част от хората по света имат проблеми със състояние, наречено сънна апнея. То се свързва със слабо дишане или спиране на дишането по време на сън.

Без да пренебрегваме ползите от консултация със специалист по проблемите на съня, има някои неща, които хората, имащи по-лека форма на заболяването, могат да направят сами за себе си, за да си помогнат. При подобни смущения препоръчително е да направим някои модификации в начина си на живот. Сред тях попадат свалянето на килограми, ако имаме наднормено тегло, както и непиенето на алкохол преди лягане.


 Вкарайте набор от упражнения в режима си

йога
Ако не сте любител на фитнес тренировките, можете да опитате нещо по-леко и не по-малко приятно.

Не е необходимо да правите чудеса от храброст във фитнеса, за да ви се отплатят положените усилия. Можете да си изготвите собствена програма от упражнения, която да е приятна и постижима за изпълнение за вас. Преди да ги започнете, може и да имате усещането, че липсата на енергия се е пропила във всяка ваша клетка. Че нямате сили за каквото и да било, камо ли за физически тренировки. Но веднъж превъзмогнали нежеланието да се „натоварвате“, неминуемо ще усетите ползата от движението.

Сабрина Джо, специалист в тази сфера, обяснява:

“Когато се упражнявате, вие освобождавате хормони, като например адреналин. Този хормон всъщност казва на тялото ни да игнорира чувството на болка и умора, като в същото време увеличава притока на кръв към големите мускули.”

В резултат на това тренировката може да ви изпълни с много повече енергия, отколкото сте имали преди нея. А ефектът да се задържи поне няколко часа. Най-важното в случая е, да помним, че винаги трябва да завършваме програмата си от упражнения , когато се чувстваме пълни с енергия, а не изтощени до капване.


Приемайте необходимото количество витамин D

яйца
Сред хранителните продукти тези, които ни набавят най-големи количества вит. D са рибното масло, яйцата и черният дроб.

Учените често свързват липсата на енергия с недостатъчния прием на жизнено важния за човешкия организъм витамин D. Според тях този ключов витамин подпомага регулирането на инсулин в тялото и метаболизма. А те от своя страна са пряко свързани с нивата на енергия в тялото. И без да споменаваме всички останали ползи, които витаминът ни осигурява, е важно да кажем, че достатъчният прием от него се свързва и с по-доброто ни настроение.

През зимата понижените нива на витамин D в организма не са рядкост. Тъй като той се синтезира основно от слънчевите лъчи, проникнали през кожата ни, а в най-студения сезон и слънцето го няма, и дрехите са ни в повечко. Така че ако се чувствате постоянно уморени, без енергия и в мрачно настроение, може би е време да посетите лекуващия си лекар за едно безобидно изследване за нивата на витамин D. Доста хора имат истинска нужда от повече от него, макар и да не са наясно с това. И ако навън няма слънце, то на пазара вече има достатъчно много на брой и не по-малко качествени натурални хранителни добавки.


Направете чистка на Фейсбук приятелите си

Може да се каже, че висенето с часове пред компютъра или постоянното надничане в телефона до голяма степен изпиват енергията ни. Но това не е единственият проблем. Според д-р Брайън Примак, директор на Центъра за изследване на медиите, технологиите и здравеопазването към Университета в Питсбърг:

“От една страна, вие гледате всички онези прекрасни снимки на другите хора и се депресирате, защото животът ви не изглежда толкова съвършен. Но от друга страна, всичко негативно също се увеличава като с лупа. Нито една крайност не е добра.”

Така че, ако не сте готови напълно да скъсате връзката си със социалните медии, то поне можете да направите една качествена чистка на приятелите си в тях. Особено на онези, които не познавате лично, натоварват ви или ви карат да се чувствате непълноценни, заради споделяните от тях снимки, статуси и перфектни (поне на екрана) животи.


Примерно меню от Саманта Хелър:

Закуска: Смути с горски плодове.

Смесете в блендер ½ ч.ч. горски плодове, малко авокадо и ¾ ч.ч. бадемово, соево или друго неживотинско мляко. Полученият шейк е богат на фибри и протеини, което ще съдейства за стабилизирането на нивата на кръвната захар в организма до обяд.

Обяд: Супа от леща и салата от кейл.

Лещата и кейлът са мощна хранителна бомба от протеини, фибри, желязо, калий, цинк и други полезни микроелементи.

Следобедна закуска: Плодове и ядки.

Това дуо осигурява незаменим баланс между въглехидрати, протеини и мазнини, който ще ви даде достатъчно сили за остатъка от деня.

Вечеря: Вегетариански такос или палачинки.

Завийте боб с настъргана маруля и сирене, нарязан домат, авокадо и сос в царевичните (или други – по възможност безглутенови – бел.авт.) питки. По този начин ще направите вечерята си лека и така тя няма да пречи на добрия ви сън.

Хранете се здравословно и пълноценно

Липсата на енергия често е провокирана от недостатъчния или некачествен прием на хранителни продукти. Диетологът Саманта Хелър съветва да заместваме животинските протеини с растителни възможно най-често. Растенията подхранват “добрите” бактерии в стомашния тракт, обяснява тя, което води до засилване на имунната система, а от там и до по-високи нива на енергия.

Според проучване, направено през 2015 г., хората, спазващи програма, базирана на хранене предимно с плодове и зеленчуци за 18 седмичен срок, забелязали значително повишаване в нивата на своята продуктивност.


дъвчене на дъвка
Знаете ли, че дъвченето на дъвка може да подобри концентрацията ви?

Правете си дребни разведрявания

Взимайте си малки почивки от време на време. Станете от стола, разтегнете се или изгледайте някое забавно видео. Учени от Илинойс са установили, че хората, които правят по 2 кратки почивки по време на 50-минутна задача, се справят много по-добре с работата от тези, които работят без прекъсване.

Другото занимание, което препоръчват специалистите е да направите кратка разходка в обедната почивка. Според тях 10-минутна разходка е достатъчна, за да се възобновят силите и да се повиши енергията в тялото. И то за най-малко два часа след нея.

Дъвчете дъвка. Според проучване от 2015 г. този малък трик повишава бдителността и помага за по-добрата концентрация. Вероятно защото дъвченето на дъвка подобрява кръвообращението.


Вижте още: Отвъд диетите: 5 неща, които не бива да ядем

Отговор