Закаляването на децата започва с раждането или веднага

0
закаляването
Закаляването е сред най-важните ключове към крепко здраве.

Бях прочела, че в японските детски градини децата ходят боси. Зачудих се защо. Отговорът беше предсказуем – за здраве. Всички, които имат деца, знаят за какво става дума – болест след болест. Кошмар. Лекари, хапчета, безкрайни детски мрънканици. Затова реших – няма друг изход. Започвам закаляване.

Всяка зима вирусите стават все по-силни и все повече. Решението не е в хапчетата, защото след тях става дори по-зле. Те убиват имунитета. Решението е в това да направим организма на децата си по-силен, а защо не и нашия. Децата, чиито майки не са ги пазили от простуда, се разболяват по-рядко и без усложнения.

И така – за закаляването

Прочетох книги, наръчници, съвети… прегледах дори как постъпват другите народи. Закаляването започва с раждането. Ако сте пропуснали това, добър период е да го направите и след като детето навърши годинка. Ако сте пропуснали и нея, действайте веднага!

закаляването
Закаляването определено може да реши проблема с постоянното боледуване.

Първо – ако искате детето ви да не боледува или поне да кара вирусите и болестите по-леко, избавете се от страха, че ще се простуди. Много рядко децата и хората се простудяват. Те хващат вируси и бактерии. Най-силните закаляващи средства за въздухът, слънцето и водата.

Процесът на закаляването трябва да е постепенен

и да се следи какви са реакциите на детето.

Слънцето е най-доброто средство за каляване. На малките бебета се излагат на слънце само ръцете и краката им. А след една година се излага и цялото тяло. Шапката на главата е задължителна във всички случаи. За финал се прави слънчева баня, като трябва да се завърши с обливане с хладка вода.

Водните процедури са важен момент от закаляването. Добре е те да започват от 3-4-ия месец. Най-невинните са обтривания с мека кърпа, натопена в хладка вода. Много добре се приемат от всички деца обливания със слънчева вода. Отначало тя трябва да бъде с температура, близка до тази на тялото – 36 градуса, като за децата над  1-годишна възраст постепенно се стига до 28 градуса.

Закаляване на по-големи деца може да прилагате и в банята.

Душът е прекрасно средство за закаляване

Водата може да е хладка, като температурата ú се намалява постепенно всеки ден по-малко.

Въздушните процедури за каляване на децата могат да се извършват и вкъщи, и навън.

Малките бебета трябва да се извеждат и при температура над 0 градуса, а към края на първата година дори при – 5 градуса. На 5-7 ден след раждането бебето може да започне да се оставя да рита голо за няколко минути, а след месец и за около 20 минути в стая с температура 21-22 градуса. Стане ли пролет, оставяйте бебето да играе на одеало върху земята за около половин час всеки ден. Ако видимо му е студено, спрете процедурата и увеличавате времето на въздух с малко всеки ден.

По-голямо дете трябва да е навън всеки ден

дори и за малко и да не прекарва цял един ден вкъщи, тъй като се изнежва. Малко бягане и ходене на студено няма да му навредят. Ако го извеждате ежедневно навън, макар и за кратко, то ще става все по-здраво.

закаляването
Децата не се простудяват лесно.

Децата могат да прекарват повечето време на площадката за игра, дори и при изключително ниски температури. Малчуганите трябва да ходят леко облечени през зимата – леки пуловерчета, къси чорапи и леки панталонки – смята се, че по този начин се изравняват температурата на тялото и околната среда и децата не настиват. Освен в Япония, и в Норвегия децата в бебешка възраст до 3 години са боси и през зимата,  и през лятото.

Всеки ден оставяйте детето си да ходи босо вкъщи. Нищо няма да му стане.  А ако не му е студено видимо, го оставяйте така цял ден.

Най-силното закаляване започва от краката

Лятно и пролетно време няма никаква опасност и децата ви могат да тичат боси по поляните и земята.

Когато ходите боси по земята, имате връзка с нея, а връзката със земята е основна част от възпитанието. С нея децата стават безразлични към дребните неудобства като студ, горещина, дъжд. А каленто тяло има и кален дух. В този живот такъв е силно необходим.

Вижте още: Вредните навици, които всъщност са полезни

Отговор