В търсене на Сервантес

0
Сервантес
Сервантес е една от най-влиятелните фигури в испанската история.

През 2015 г. експерти по съдебна мeдицина обявиха, че ще проучват няколко гроба в църква в Мадрид с надеждата да открият тленните останки на испанския писател Мигел де Сервантес. Скоро след това подозрението им беше потвърдено. Гробът на писателя бе открит.

Авторът на Дон Кихот е бил погребан в манастира Тринитариас в т. нар. литературен квартал в центъра на испанската столица през април 1616 г.

Точното място на гроба остава неизвестно дълги години

През 2014 г. общинарите в Мадрид решават, че ще финансират издирването на тленните му останки, а екип от археолози и антрополози се заема да сложи край на мистерията с гроба на известния писател.

[Севрантес: Свободата е най-висшето благо]

Първата фаза на разкопките струва 50 хил. евро и продължава около две седмици. Екип от 20 съдебни медици вече е започнал работа по проучване на костите, открити в няколко необозначени гроба, като специално внимание специалистите ще обърнат на три от тях.

Вижте как протича работата на експерите в центъра на Мадрид, докато търсят останките на прочутия Сервантес:

По време на търсенето за извадени останките от 240 тела, повечето от които на деца, погребани през 18 и 19 век.

Мигел де Сервантес е роден край Мадрид през 1547 г. Най-прочутият му труд – романът Дон Кихот де ла Манча е издаден в две части през 1605 и 1615 г. Влиянието на Сервантес върху испанската литература и върху формирането на съвременния испански език е толкова голямо, че често за последния се говори като за “езика на Сервантес”.

Самият писател е пожелал да бъде погребан във въпросния манастир след смъртта си. Причината – докато е

в плен на мавърски пирати

монасите от Тринитарианския орден плащат отплатата за освобождаването му.

В началото на работите по изкопаване на останките на погребаните в манастира покойници кметът на Мадрид Ана Ботела поднесе своите извинения на монахините, които все още го поддържат, но обясни, че има планове как да бъде отворено мястото за посещения. “В крайна сметка, днес допринесохме малко за нашата история”, каза тя след новината за откритието.

Вижте още: Цветни кадри от откриването на гробницата на Тутанкамон

 

Отговор