Да посрещнеш края на света със стил

0
Интериор на бункера Vivos Europa One

Едва ли има човек, който не е чувал за неосъществилото се пророчество на древните маи според което светът трябваше да свърши на 21.12.2012 г. Е, това не се случи, но някои хора продължават да вярват, че краят на света рано или късно ще дойде. И не само това – някои хора, известни като disaster preppers активно се готвят да посрещнат края на времената. Те се запасяват с храна и всякакви други провизии, които складират в корабни контейнери, закопани под земята и пригодени за живеене.

(Повече за тях може да прочетете тук)

Но за американския предприемач Робърт Висино оцеляването също така е и въпрос на класа.

Управляваната от Висино компания Vivos строи луксозни подземни бункери, които са оборудвани с всички удобства, които ще откриете в 5-звезден хотел. Така например Vivos Indiana e бивш бункер от времето на Студената война в щата Индиана, оборудван с всички луксозни екстри. Всяко едно от 80-те места в него струва $35 хил. В случай на катастрофа клиентите могат да живеят в продължение на година под земята с екстри като кожени кресла, сатенени чаршафи, домашно кино и гурме храна.

Бункерът има собствена система за филтриране на въздуха, както и компютърно контролиран генератор за производството на ток.  

347972_81_41622_FkwTrRTwy
План на бункера Vivos Indiana.

Сред клиентите на Vivos Indiana има хора от всички обществени слоеве и професии. Според информация на официалния сайт на бункера до момента места в него са получили “настоящи и бивши военни, полицаи, ветерани от войните, експерти по сигурността, доктори, медицински сестри, хирурзи, психолози, болногледачи, експерти по храненето, механици, електротехници, фермери, адвокати, пилоти, учители, компютърни и интернет специалисти, готвачи и др.”

Целта е изграждането на самодостатъчна общност от хора, които да могат да си помагат един на друг в случай на катаклизъм.

this-guy-is-building-doomsday-shelters-for-billionaires-111-body-image-1444406242
Робърт Висино пред входа на бункера Vivos Europa One, който се намира в покрайнините на Йена, Германия.

Бункерът в Индиана, САЩ не е единственият, който компанията Vivos притежава. Vivos Europa One е “един от най-добре укрепените и масивни подземни бункери в света, изграден дълбоко в планина от варовик”, който е построен специално за 34 семейства с изключително високи доходи. Той се намира в околностите на германския град Йена и се простира на площ от 283 хил. кв. м. Местата в него са ограничени и за да се сдобиете с такова трябва да бъдете специално поканени. Всяко семейство получава по 232 кв. метра жилищна площ, с обзавеждане и удобства, които наподобяват тези на суперлуксозна яхта. Освен обичайните екстри, клиентите на Vivos Europa One имат достъп до подземен басейн, фитнес зала и бар…

Вижте снимки от луксозните бункери на компанията Vivos в галерията.

Отговор