Отец Петър: Родителите учат децата си на гордост и злоба

В първата част ви разказахме как отец Петър Василев използва модерните технологии, за да разпространява православната вяра. Как могъщите корпорации използват един от най-светлите християнски празници, за да генерират гигантски печалби, както и какво трябва да знаят децата за Коледа – четете в тази втора част.

Коледа не е „Кока Кола”

Какво точно се случва на Коледа? Всяко дете ще ви отговори, че тогава идва пълничък старец с червени дрехи и раздава подаръци на послушните хлапета. Този дядо е част от една изключително успешна от търговска гледна точка рекламна кампания на „Кока Кола”, разработена през XX век.

Когато пораснат момчетата и момичетата разбират, че пакетите не идват с вълшебна шейна. Мама и тате ги купуват от магазина. И много често дълго и мъчително ги изплащат на равни месечни вноски. Очаква се за тазгодишните празници българите да похарчат 1,7 милиарда лева за подаръци и тежки трапези.

Дали това ще ни направи по-щастливи?

Всеки сам може да си оттовори на този въпрос.

0e134d57-3133-4e74-a68e-91dc23b4d376

„Много малко са семействата, които предават истинските християнски ценности в живота на своите деца – казва отец Петър. – Голяма част от сегашните родители със своето поведение учат децата си на лъжи, гордост, злоба.

Всички виждам резултатите. Виждаме как деца се бият в училищата.

Виждаме как дете убива дете

Виждаме по улиците как деца не уважават възрастните. Виждаме какво е отношение на децата към свещеника. И всичко това е плод на нашето възпитание. Било то в семейството, или в училищата.

Ще дам пример с наближаващия празник “Рождество Христово”. Как празнуват повечето семейства този празник? Важното е да купят подарък на детето. Да е пълна трапезата вкъщи. Да посрещнат Коледа. Или може би да отидат някъде на почивка за тези празници.

В това няма нищо лошо. Лошото е, че на тези деца никой не им обяснява, че този празник е Рождество Христово. Родил се е Нашият Спасител. Родил се е този, които има власт да прощава нашите грехове. Внимавайте какво ще посеете във вашите деца. Защото каквото посеете това ще и пожънете. Ако посеете добро семе, то тогава ще берете и добър плод. В противен случай ще берете плевели. Всичко, което виждаме в нашето общество е благодарение на това, което сме посели. Сега берем плодовете.

Лъжа в живота са всичките ни страсти, които са прикрити с нашето привидно християнство  – на гърдите кръст, а в сърцето дявол. Гордостта е коренът на всички грехове”, казва отец Петър.

Коя е най-страшната болест на XXI век, прочетете на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА.

Първа част на разговора с отец Петър Василев, четете ТУК.

Отговор