Моника Василева: Дневник на необикновената жена

0
Моника Василева
Моника Василева е автор на 4 книги. Снимки: Личен архив

Моника Василева е талантлива млада дама с четири издадени книги и пета на път. Жанровото разнообразие на творбите ѝ е впечатляващо, като общото между тях е любовта и талантът. Моника търси и

намира уникалното в света около себе си

В някои от книгите си талантливата българка насочва вниманието на читателите си върху важни теми като значението на самооценката, психическата нагласа и душевния баланс. Моника Василева открехва вратата към изкуството как да намерим наслада дори в най-сивия и привидно обикновен ден.

Моника Василева
Моника Василева – една вдъхновяваща жена.

Представям ви Моника Василева – една вълнуваща жена, която с книгите си вдъхновява и променя живота на много други.

Здравей, Моника! Разкажи ни малко повече за себе си. Коя е Моника Василева отвъд писането?

Моника Василева е мечтателка. Следва пътя на сърцето си, независимо че понякога този път може да е доста опасен. Пълна е с емоции. Често настръхва от възторг. С душа на творец.

Моника Василева обича свободата

лятото, шоколада и книгите. Има дъщеря и син, които са слънцата в живота й. Вярва, че в този живот най–висш наш смисъл е любовта – към хората, към себе си, към живота.

Твоите четири книги са много различни една от друга. Какво те мотивира за всяка поотделно?
Моника Василева
“Подари си желаното тяло” – една от най-популярните книги на Моника Василева.

Да, наистина са много различни една от друга, но в същото време всяка една от тях има за свой център любовта. Книгата ми Подари си желаното тяло, която вече е с напълно изчерпан тираж, е за любовта към себе си и за това как правилно да се грижим за нуждите на тялото си – от храната, която избираме, до отношението, което имаме към себе си.

Дневник на необикновената жена е може би най-известната от книгите ми. Дори на книжния пазар вече е нейно второ, допълнено издание. Книгата е за

любовта към живота

Писах я първите две години след като родих дъщеря си. За мен този период беше вълшебен – като че преоткривах всичко. Природата, майчинството, душевните ми състояния, тишината, любовта, семейството, историите на хората – всичко се превръща във вдъхновение, когато тръгнеш по пътя на съзидателността.

Следващите ми две книги са романи – Когато Ина срещна Ян и Изгревът. В Когато Ина срещна Ян исках да разгърна една много специална връзка – връзката на ин и ян вътре в нас. Срещата на женското и мъжкото вътре в сърцето ни. Книгата е много различна и бих казала, че не е за всеки. Но винаги стига до тези читатели, до които трябва.

Изгревът е любимата моя книга от тези, които съм написала досега. Тя е за любовта между хората и за вярата, че дори и

след най-тъмната нощ идва нов изгрев

За тази книга вдъхновението ми беше най–силно. Писах я почти денонощно, почти без да ям и спя, потопена в един от най – сладките екстази, които съм изпитвала през живота си.

Тази година на пазара излезе и една моя творба, която също е съвсем различна от другите ми произведения – Планер на необикновената жена. Луксозно издание, в което съм оставила достатъчно място, за да може всяка една жена да пише личната си история паралелно с моите послания.

Какво е общото между прозата, здравословното хранене и книгите за взаимопомощ?

Любовта. Чувството на хармония и смисъл. Здравословното хранене е тясно свързано с това как се чувстваме психически и емоционално. Храненето показва какво е отношението ни към нас самите. Прозата е най-голяма ми страст. Измежду редовете на романите си съм скрила много от посланията, които в книгите за взаимопомощ съм изказала в прав текст. Независимо по кой начин тези послания ще изберат да стигнат до своите читатели, стига да са ги докоснали, значи са свършили работата си.

Моника Василева
“Дневник на необикновената жена” е най-продаваната книга на Моника Василева.
Коя е необикновената жена?

Всяка една жена е необикновена. Всяка една от нас носи божествен, неповторим свят вътре в себе си. Колкото по-осъзната е една жена за силата, която притежава и за красотата, която носи в душата си, толкова по-близо е до истинската си необикновена същност.

Кога започна да пишеш?

Откакто мога да пиша. Имам дебели дневници още от времето, когато съм била на седем години. Майка ми все разправя как от дете съм повтаряла, че много обичам да сглобявам книги в главата си. Писането винаги е било част от мен. Най-близо до Бог се чувствам когато потъна в творческия процес на вдъхновено писане. Написах първата си книга на 22 години. Публикуваха я, когато бях на 24 години. От тогава не съм спирала да работя по нови и нови произведения.

Какви книги ти самата четеш?

Почти всякакви. Обожавам да чета! Много зависи в какъв период от живота си се намирам и в какво настроение съм. В почти всяка книга мога да открия нещо, което ми е харесало. Дори и в най-скучната. Обичам да чета и класиките, и съвременните автори и поезия, и философия… Харесвам антиутопиите, детските книги, приложната психология. Понякога имам нужда от някоя лека женска книжка, а друг път от дебелите трудове на гръцките философи. Преди всичко много обичам хубавите книги, независимо в какъв жанр са.

Кой е любимият ти писател?

Не бих могла да посоча само един. Имам толкова много любими писатели! Много обичам Рей Бредбъри, Юстайн Гордер, Фредрик Бакман. От съвсем малка чета и препрочитам всичко на Блага Димитрова. Забелязала съм, че в различните периоди от живота ми предпочитанията ми се променят. Наистина не бих могла да се спра само на едно – две любими имена…

Мислиш ли, че има по-снизходително отношение към т. нар. женски книги?

Не съм се замисляла. Обичам да пиша предимно за жени. Не съм забелязвала по-снизходително отношение.

Как протича твоят процес по създаване на книга? Планираш ли всичко предварително?

При всяка книга е различно. В повечето случаи първо се заражда идеята. Оставям тази идея да се развива свободно в съзнанието ми колкото време ú е необходимо. Когато съм готова с грубата визия за книгата, сядам и правя ориентировъчен план. Ако ми е необходима допълнителна информация по ръкописа, търся и записвам. А след това сядам и започвам да пиша неспирно. Но това не е правило в

Моника Василева
“Когато Ина срещна Ян” е специална книга, която намира своите читатели.

създаването на книгите ми

Изгревът например се оформяше като сюжет в съзнанието ми много дълго – може би две–три години. Отлично познавах всеки от героите на книгата, но не бях написала и една страница все още. И така докато не дойде онзи ден, в който цялата история не реши да се излее отгоре ми. Мисля, че написването на книгата ми отне по-малко от 20 дни, но това бяха 20 дни на непрестанно писане, за което се бях подготвяла две – три години. Така че на въпроса ти – всяка книга идва при мен по различен начин.

В една от книгите си пишеш за “ментална диета”, ще ни разкажеш ли какво точно представлява тя?

За ментална диета пиша в книгата си, която е за тялото. Вярвам, че за да се чувстваме добре в телата си, за да успеем да постигнем добра физическа форма, е много важно да го направим с добра психична настройка. Менталната диета върви ръка за ръка с диетата, която включва повече зеленчуци и здравословни храни.

Менталната диета

изисква с много нежност и любов да премахваме от съзнанието си обидата, самокритиката, нервните изблици, омразата, завистта, като в същото време включим много позитивни емоции, които ще са най – добрите ни помощници по пътя към отслабването и към нашата по – добра форма.

Менталната диета включва прошка, любов към себе си, благодарност.

Всички те според мен също трябва да са част от една отслабваща програма.

Моника Василева
“Изгревът” е една от четирите книги на Моника Василева, която може да намерите на пазара.
По твои наблюдения модерната жена чете ли книги?

Около мен е пълно с модерни, интелигентни жени, които четат винаги щом имат възможност. Книгите никога не са били въпрос на мода. Или носиш в себе си любовта към книгата, или не. Лично аз не мога да си представя живота си без книги. Имам и много прекрасни читателки, които за мен са жив пример, че успешната, съвременна, модерна жена чете книги.

В какъв жанр ще бъде следващата ти творба и кога да я очакваме?

Следващата ми творба ще излезе съвсем скоро на книжния пазар. Още не е обявявана официално, но се очаква да излезе до два – три месеца. Книгата ще е в стила на Дневник на необикновената жена. Женска, топла и приканваща към светла промяна.

Коя е последната книга, която много те е впечатлила?

Тревожни хора на любимия ми Бакман. Също наскоро прочетох и ме впечатли Жената в бялото кимоно на Ана Джонс.

Какво не те попитах, а би искала да кажеш?

За финал искам да кажа, че читателите никога не са просто пасивни консуматори на книгата, която са отворили. Всеки читател пише паралелно с автора историята, която се е скрила измежду страниците на книгата. Пише с въображението си, с мислите, с картините, които рисува, докато думите се редят пред очите му.

Четете активно!

Грабете вдъхновение от произведенията. Позволете им да оживяват вътре във вас, да ви пълнят с емоции и преживявания. Скочете смело във вълшебството на книгите! Ние, авторите, ви каним да творите заедно с нас!


Вижте още… 15 храни, които се грижат за сърцето

Отговор