Хенриета Лакс – първият човек, който заживя вечно

Безсмъртната Хенриета Лакс

Кой иска да живее вечно? – изпя великият Фреди Меркюри и остана безсмъртен в сърцата на милиони фенове. А иначе на въпроса му може да се отговори по необичаен начин: Хенриета Лакс е първият човек, който заживя вечно. Но без самата тя да е поискала това. А на всичко отгоре е платила за това безсмъртие със своя живот… Объркахте ли се вече? Да започнем отначало.

Хенриета Лакс
Хенриета Лакс

През 1951 г. 31-годишната бедна и необразована афроамериканка и майка на пет деца Хенриета Лакс отива на преглед в болницата Джон Хопкинс в Балтимор. По онова време клиниката е единствената в околността, която предлага безплатни прегледи за чернокожи. Лекарите установяват, че тя има рак на маточната шийка.

Без да предупредят нейното семейство

или да поискат съгласието ú, правят биопсия. Ракът побеждава и Хенриета умира, но клетките ú продължават своя живот.

Учените Джордж и Маргарет Гей започват лабораторни изследвания върху изолираните парчета туморна тъкан, взети от Хенриета Лакс, с надеждата да открият лекарство за рака. До този революционен момент десетки години провеждали неуспешни експерименти, тъй като всички изолирани човешки клетки спирали развитието си и умирали. Клетките на Хенриета обаче се оказали устойчиви, растящи бързо и лесно, на практика се превърнали в

първите безсмъртни човешки клетки

Джордж Гей ги нарича Хела (HeLa). Започва да разпространява клетките сред свои колеги, които също правят подобни опити на други места по света.

Десетилетия по-късно става ясно, че са размножени над 20 тона от клетките Хела. Те са били използвани при над 60 хил. научни изследвания, послужили са за много медицински открития като създаването на ваксината срещу рак на маточната шийка, ваксината срещу полиомиелит, генното картографиране и оплождането инвитро. Така са спасили живота на много хора, а също са донесли огромни печалби на учените, патентовали своите открития. Роднините на Хенриета Лакс научават по-късно за всичко това и искат своя дял от печалбите.

книгата Безсмъртната Хенриета Лакс
Книгата “Безсмъртната Хенриета Лакс” е преведена и на български език.

Цялата история звучи невероятно и е достойна за роман или за филм, нали? Е, създадени са и двете. Ребека Склут тръгва по следата на Хела, събира данни и истории повече от десет години, за да напише книгата Безсмъртната Хенриета Лакс (The Immortal Life of Henrietta Lacks). Изданието е обявено за най-добра книга на 2010 г. А през 2017 г. на екран се появява и адаптацията на HBO по бестселъра на Ребека.

Опра Унфри
В ролята на дъщерята на Хенриета влиза Опра Уинфри.

Екранизацията разказва

историята на Хенриета Лакс

през очите на дъщеря и́ Дебора. В ролята на Дебора влиза Опра Унфри, а сценарист и режисьор на филма е Джордж Уолф.

Книгата е издадена и на български език. И си заслужава да се прочете заради многото въпроси за размисъл, които поставя: за етиката в медицината, за вярата, за расизма, за хората, за донорите и техните семейства, чиито права често не се зачитат. Колко струва безсмъртието и не си ли заслужава всичко това, щом в крайна сметка са спасени човешки животи?

Много въпроси с нееднозначни отговори.


Прочетете още… Бактерията, която може да погуби човечеството

Отговор